Новините: Най-важното за деня, 20 септември

6262
Новините: Най-важното за деня, 20 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 20 септември.

ПОЛФРИЙМАН СЕ Е ПОПРАВИЛ, ТАКА ОБОБЩАВА МОТИВИТЕ СИ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ СЪДЪТ

На сайта на Софийския апелативен съд беше качено определението, с което убиецът Джок Полфрийман беше освободен предсрочно от затвора.

Решението на тричленен състав на съда с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева дойде изненадващо след жалба срещу отказа на градския съд да изпълни молбата на австралиеца.

БОРИСОВ РАЗЯСНИ ПРОБЛЕМИТЕ ПРЕД ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ, ПОДКРЕПИ БСП ЗА СЪЗДАВАНЕ НА КОМИСИЯ ЗА БНР

България се стреми да води балансирана политика спрямо Русия. Това обяви от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в петък.

Той отговори на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев, какви са взаимоотношенията между България и Русия. По думите на Борисов страната ни е в добри отношения с Москва и единственият нерешим проблем е липсата на разбирателство по отношение на оръжейните лицензии. България продължава да води преговори по този въпрос.

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: ОЧАКВАМЕ НАД 9 МЛРД. ЛВ. ПРИХОДИ ОТ "ТУРСКИ ПОТОК"

Отношенията ни с Русия са прагматични и се основават на взаимен интерес. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за предаването "Тази сутрин" по bTV.

По думите ѝ по време на провелото се 17-о заседание на Междуправителствената комисия между България и Русия за икономическо и научно-техническо сътрудничество въпросът за така наречения шпионски скандал не е бил повдиган от руска страна.

"ТУРСКИ ПОТОК" ВЪЗРОДИ ДРУЖБАТА НА СОФИЯ И МОСКВА

България, която преди няколко години се отказа от "Южен поток", започва строителството на "Балкански поток". Ден по-рано София заяви, че е невъзможно АЕЦ "Белене" да бъде построена без Русия. Преди време България спря и двата проекта в собствен ущърб по искане на САЩ. Газопроводът, безспорно е изгоден за София, а Русия ще получи нови възможности да доставя газ в Южна Европа, заобикаляйки Украйна, пише авторитетното руско издание "Взгляд".

България започва да строи газопровода "Балкански поток" с руско участие. Това съобщи в сряда българският премиер Бойко Борисов след преговори с министъра на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров. "След провала на "Южен поток", на Балканите сега се дава нов шанс да реализират проект за строителство на глобален газопровод", цитира думите на българския премиер ТАСС.

ЗАГУБЕНА ЛИ Е БИТКАТА ЗА ПАКЕТ "МОБИЛНОСТ"?

ЗАГУБЕНА ЛИ Е БИТКАТА ЗА ПАКЕТ "МОБИЛНОСТ"?

Битката по пакета “Мобилност” не е изгубена. След вчерашното гласуване беше очертана рамката за следващите преговори. Ще трябва да се съобразим с нея. В следващата седмица Транспортната комисия на ЕК ще вземе решение за триалози. Това заяви изпълнителният директор на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев в интервю на БНТ.

ВСЕКИ ЧЕТВЪРТИ БОЛНИЧЕН Е ФАЛШИВ, ТВЪРДИ БИЗНЕСЪТ

Всеки четвърти болничен лист в България се издава на здрав човек, съобщи Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) при откриването на кръгла маса на тема "Злоупотребите с болнични листове – вреден за обществото феномен". Асоциацията организира дискусията в опит да спечели съмишленици за старата си идея първите 3 дни от болничните да не се плащат на работниците. 

Предложението на бизнеса е паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест да се изплаща от четвъртия ден на настъпването до възстановяване на работоспособността.

ПРОКУРАТУРАТА РАЗПРОСТРАНИ МАТЕРИАЛИ ПО ШПИОНСКИЯ СКАНДАЛ С НИКОЛАЙ МАЛИНОВ

Специализираната прокуратура предостави на медиите нови доказателства, уличаващи председателят на движение "Русофили" Николай Малинов в шпионаж.

ЩЕ ИМА ЛИ ШОКОВО ПОСКЪПВАНЕ НА ГОРИВАТА У НАС?

Шефът на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев успокои всички, че не се очаква шоково поскъпване на горивата у нас. В студиото на "Тази сутрин" по bTV той обясни, че цената на суровия петрол върви надолу заради кризата в Саудитска арабия, забавянето на икономическия растеж и свръхпредлагането на петролни продукти на пазара.

ПУСКАНЕТО НА ТОЛ СИСТЕМАТА МОЖЕ ПАК ДА СЕ ОТЛОЖИ

Има риск тол системата, която премиерът Бойко Борисов обяви за "печатница на пари", да не тръгне и догодина. В същото време правителството раздаде авансово над 1 млрд. лв. от бъдещите ѝ приходи за изграждането на магистрали и скоростни пътища.

Стартът на тол системата вече беше отложен от 16 август 2019 г. за 1 март 2020 г. Причината е, че все още не се знае какъв ще е обхватът на платените пътища и таксите за тях. А сега се оказва, че и нормативно държавата не си е свършила работата с промени в наредби съгласно изискванията на закона. Не са готови и дигиталните карти за таксуване.

"СПАСИ СОФИЯ" ПИТА ИЗПОЛЗВА ЛИ ОБЩИНСКИ СРЕДСТВА ФАНДЪКОВА В КАМПАНИЯТА СИ?

От "Спаси София" питат Йорданка Фандъкова - кандидат за кмет от ГЕРБ, "дали и защо продължава да води политическата си кампания с публичния ресурс на всички софиянци?" Според активистите в кампанията се използват неправомерно и гербът на София и коли на НСО. Затова независимият кандидат за кмет Борис Бонев определя поведението й като "неморално" и призовава Фандъкова да напусне поста си до изборите, както е редно в една предизборна кампания.

ЗА "УСЛОЖНЕНА СИТУАЦИЯ" С МИГРАНТСКИЯ НАТИСК ПРИЗНА ВЪТРЕШНИЯТ МИНИСТЪР

Ситуацията, която наблюдаваме, може да се каже, че е усложнена, тъй като преди да дойда тук, имах среща с гръцкия министър по въпросите на миграцията и обсъдихме, че в Гърция положението е наистина сериозно.

Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, предаде "Фокус".

РЕКА "СТРУМА" ПОЧЕРНЯ, НЕНО ДИМОВ ГОВОРИ ЗА "ЛОШ ЕКОЛОГИЧЕН ПОТЕНЦИАЛ" (ВИДЕО)

Язовир "Пчелина" е оценен с лош екологичен потенциал, съгласно действащия план за управление на речните басейни.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в отговор на парламентарен въпрос за замърсяване на водното съоръжение, събиращо водите на река Струма.

Отклоненията са на биологичните елементи за качеството и основните физико-химични показатели, поясни министърът.

ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ПРОДАЖБА НА ВОЕННИ ИМОТИ В ЧЕРНОМОРЕЦ

Протестно шествие от централния площад пред читалището в Черноморец до нос "Червенка" организират жителите на града. Причината - продажбата на военни имоти, в които влизат техни земи. Недоволните са наследници на терени, попадащи в обхвата на военните поделения край града. Те са против продажбата на имотите, обявена от Министерството на отбраната, и настояват земите да им бъдат върнати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com