Новините: Най-важното за деня, 21 август

4643
Новините: Най-важното за деня, 21 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 август.

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА ГОВОРИ ДВУСМИСЛЕНО ЗА ВАЖНОТО ЗА АЕЦ "БЕЛЕНЕ" - СИГУРНО ЛИ Е И КОЙ ПЛАЩА

Да, според мен има наистина сериозен интерес към АЕЦ „Белене”. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в коментар за „вечния” ядрен проект, която определи като приятна изненада участието на български компании. Ще има ли промяна в условията за реализация на проекта – т.е. да не плаща повече държавата (данъкоплатците) за „Белене”? Петкова повтори вчерашната си теза, че това зависи от парламента. "Ще докладваме на българския парламент и това, което той вземе като решение, това ще се случи", обобщи Петкова.

НАП ОТНАСЯ ОГРОМНА ГЛОБА ЗА ТЕЧА НА ДАННИ, ТОЧНАТА СУМА ЯСНА ДО ДНИ

Националната агенция за приходите ще бъде глобена милиони заради теча на лични данни на над 5 милиона българи. Проверката на Комисията за защита на личните данни вече е приключила и в петък на НАП ще бъде връчен актът за установяване на административно нарушение, заяви пред в. "Сега" председателят ѝ Венцислав Караджов. Той обясни, че приходната агенция има тридневен срок, в който може да представи своите възражения. След това КЗЛД ще издаде окончателния акт, а НАП ще има възможността да обжалва в съда.

ДАНАИЛ КИРИЛОВ ТРЪГНА ДА ПРАВИ ЗАКОН ЗА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ

Въпреки че и в сега действащото законодателство обидата, лъжата, клеветата и набеждаването са наказуеми, управляващите започват спешни "експертни" срещи за инкриминирането на разпространението на фалшивите новини. Това стана ясно след среща между правосъдния министър Данаил Кирилов и председателя на комисията за култура и медии в парламента Вежди Рашидов, съобщава в. Сега. Работните групи по въпроса ще се съберат още в началото на есенната парламентарна сесия, съобщи Кирилов. В тях ще бъдат привлечени експерти от прокуратурата и МВР. "Имаме работни групи, в момента обсъждаме и различните възможности, но не искам да казвам дали ще се прави отделен закон или нови текстове в съществуващи закони, тъй като нещата са на много начален етап.

ПЪРВИ СМЕ В ЕС ПО ЖЕРТВИ НА КАТАСТРОФИ С АВТОМОБИЛ

България е първа в Евросъюза по една от най-печалните статистики - смърт при пътнотранспортно произшествие с автомобил. У нас тези смъртни случаи са 64 на всеки 1 милион жители, докато средното за ЕС ниво е почти три пъти по-малко – 23 такива случая. В страната членка с най-малко автопроизшествия с фатален изход на милион жители - Малта, тези случаи са само 11, показват данни на Евростат, изнесени от в. "24 часа".

МАРИЯНА НИКОЛОВА ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ДО 15 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ХАКЕРИ

"След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС." Това каза вицепремиерът Марияна Николова, която бе назначена за председател на Съвета по киберсигурността.

ШЕФЪТ НА СПЕЦИАЛНАТА ПРОКУРАТУРА В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е В АРЕСТА (ВИДЕО)

Главният прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовевски поиска постоянен арест за ръководителя на Специалната прокуратура в страната Катица Янева. Предстои Съдът да определи мярката й.

Малко след 14.00 часа Янева бе арестувана в дома й, съобщава БГНЕС. Преди това полицаите обискираха дома на магистрата в скопския квартал "Козле". Разследващите претърсиха и офисите й. При безпрецедентната акция днес е иззет компютъра на шефката на Специалната прокуратура, в който се очаква да се намерят още доказателства по аферата "Рекет", обяви главният прокурор на Северна Македония.

АРХ. БОРИСЛАВ ИГНАТОВ БИЛ ПРОТИВ "ИЗЛИШНОТО" СТРОИТЕЛСТВО В СОФИЯ

Срещу презастрояването на София, за реорганизация на градския транспорт, запазване на парковете, качествено и прозрачно управление на града и грижа към столичани се обяви кандидатът за кмет на София от „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов. „За да се прави качествена и устойчива архитектура първо трябва да се реши дали въобще има нужда от нея, да не се строят неща, които са безсмислени, да не се правят ремонти и разширения на неща, които няма да се ползват", категоричен е той. Този важен професионален принцип арх. Игнатов условил при специализацията си в Колумбийския университет и практиката си в САЩ и е решен да го приложи в София, ако му бъде гласувано доверие. По думите му „това е най-добрата зелена практика – да не се прави нищо излишно, а напротив - да се обмислят съществуващите неща и те да се използват по-най-добър начин“.

ВЪЗМОЖНИТЕ СЦЕНАРИИ СЛЕД "РАЗВОДА ПО ИТАЛИАНСКИ"

Италианският президент Серджо Матарела започва преговори с ключови играчи в сряда в опит да сложи край на политическата бъркотия в Италия в деня, след като премиерът Джузепе Конте подаде оставка.

Конте подаде оставката си, след като атакува крайнодесния министър на вътрешните работи Матео Салвини за преследване на собствените си интереси, като дръпна щепсела на управляващата коалиция с антиелитарното Движение 5 звезди

BREXIT БЕЗ СДЕЛКА: КАК СЕ ГОТВЯТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ В ЕВРОПА

Вероятността Великобритания да напусне ЕС без сделка става все по-голяма, откакто Борис Джонсън пое премиерския пост на Обединеното кралство. Това със сигурност ще доведе до много проблеми, някои от които дори непредвидими преди такова напускане да стане факт. Ето обаче какво правят Европейският съюз и някои държавите в него, за да се подготвят.

ПУТИН ОБЕЩА ДА ОТВЪРНЕ НА РАКЕТИТЕ НА САЩ В РУМЪНИЯ И ПОЛША

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че САЩ може да разположат нови крилати ракети в Румъния и Полша и че Русия смята това за заплаха, на която трябва да отговори, предава Reuters.

МОСКВА РЕАЛИЗИРА КОМПЛЕКС ОТ МЕРКИ ЗА ЗАЩИТА НА ЗАПАДНАТА ГРАНИЦА

Обстановката по западната граница остава напрегната, затова Русия "реализира комплекс от мерки" за тяхното укрепване. Това заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Ситуацията се характеризира със засилването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа, разгръщането на ПРО на САЩ в Полша и Румъния, разширяването на военното сътрудничество на алианса с Финландия и Швеция", поясни още той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com