Новините: Най-важното за деня, 21 януари

2771
Новините: Най-важното за деня, 21 януари
Снимка: Пресслужба на Президентството

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 22 януари.

РАДЕВ И ЙОТОВА ВСТЪПИХА ВЪВ ВТОРИЯ СИ МАНДАТ НА "ДОНДУКОВ 2"

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова официално встъпиха в длъжност в техния втори мандат с официална церемония днес на пл. „Св. Александър Невски“. Радев приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и 21 артилерийски салта отбелязаха началото на втория му мандат. В словото си държавният глава Румен Радев заяви, че в идните години ще бди страната да не се отклони от пътя на промяната, ще отстоява суверенитета, закона и справедливостта, защото това е дългосрочната и неотменна мисия. Политическата промяна е първа крачка, чакат ни нови изпитания и се надявам цялото политическо поколение да го осъзнае, изтъкна Радев.

Церемонията през погледа на анализаторите, вижте ТУК.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА ОСТАВА НАЧЕЛО НА БСП. КОНГРЕСЪТ НЕ ПРИЕ ОСТАВКАТА Й

50-ият Конгрес на БСП не прие оставката на лидера си Корнелия Нинова и така тя остава начело на партията. Това решиха делегатите на закрито заседание в съботния следобед. Гласували „За“ оставката на Нинова бяха 164. Близо три пъти повече бяха тези от тях, които гласуваха "Против" оставката - 415, а 20 гласуваха с „Въздържал се“.

Новината предизвика и редица коментари, част от които събрахме в материала "Духът на Тодор Живков явно витае из въздуха".

КИРИЛ ПЕТКОВ ОБЯВИ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ ОБМИСЛЯ РЕАКЦИЯ НА СТРАНАТА ПО ПОВОД НАПРЕЖЕНИЕТО РУСИЯ-НАТО

България обсъжда варианти за реакция по повод напрежението между Русия и НАТО. Това каза премиерът Кирил Петков и припомни, че настояването на Москва да бъдат изтеглени силите на НАТО от България и Румъния не помага за деескалацията, което е основен приоритет на България.

ВОЕННИЯТ МИНИСТЪР ПОТВЪРДИ, ЧЕ ЩЕ СЕ РАЗПОЛАГАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ИЗТРЕБИТЕЛИ НА НАША ТЕРИТОРИЯ

Министърът на отбраната Стефан Янев потвърди, че подготовката за военно присъствие или допълнително усилване на това военно присъствие от други страни в НАТО на българска територия ще бъде направена с български сили. Бившият служебен премиер посочи още, че Испания и Нидерландия ще изпратят изтребители в България, като те ще са за охрана на българското небе.

ГЕРБ ВИДЯХА ПРОБОЙНИ В БЮДЖЕТ 2022: ДЪЛГОВЕ И РАЗДАВАНЕ НА КАЛПАК

Бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че когато хората се усетят и разберат за какво става въпрос, ще разберат, че са отишли на 50 млрд. лв. дълг. Длъжен съм да ви предупредя, че ще платим горчиво за това, което направиха. Вече милиарди се трупат дългове, изтъкна Борисов на пресконференция в централата на партията. В бюджета няма един лев повече от събраните приходи с изключение на инфлацията, посочи Борисов и запита защо тихомълком се взима по половин милиард лева дългове всяка седмица.

СОЦИАЛНИЯТ МИНИСТЪР ЩЕ ПРЕДСТАВИ НОВА СИСТЕМА ЗА КОМПЕНСАЦИИ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ С НАМАЛЕНИ ПЕНСИИ

„Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия от декември. Ако говорим за общото плащане – пенсия + COVID добавка – цифрата е приблизителна около половината пенсионери са получили по-малки плащания, но не пенсии". Това заяви пред Нова телевизия социалният министър Георги Гьоков. По думите му голямата част от пенсионерите са с малки разлики, около 200 000 са с разлика до 1 лев, 800 000 са до 25 лева. Волята на правителството беше нито 1 пенсионер да не получава по-ниска пенсия през януари от декемврийската и това наложи решение, което вече е факт с гласуване в НС, посочи той.

ГОЛЯМ ПОЖАР ГОРЯ В СТОЛИЧНИЯ КВАРТАЛ ДРУЖБА (СНИМКИ И ВИДЕО)

Пожар горя във фирма за канцеларски услуги, намираща се в столичния квартал "Дружба", съобщи МВР. В социалните мрежи редица потребители споделиха снимки и кадри от инцидента. Сигналът е получен в 16.00 часа. Фирмата не е работила и няма данни за пострадали към момента. На мястото на инцидента има екипи на пожарната, които гасят огъня. Черни кълба дим се виждат от Околовръстния път на София.

САЩ ДОСТАВИХА 90 ТОНА ВОЕННА ПОМОЩ НА УКРАЙНА (СНИМКИ)

В Украйна са доставени военни товари, включително боеприпаси, с общо тегло над 90 тона, съобщи в събота посолството на САЩ в Украйна. Това е първата партида от програмата за подкрепа на Украйна, наскоро приета от президента Байдън. Доставката пристигна в петък вечерта в Киев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com