Новините: Най-важното за деня, 21 март

5081
Новините: Най-важното за деня, 21 март
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 март.

ЦВЕТАНОВ ИСКАЛ ПРОВЕРКА НА ПРОЕКТ НА "АРТЕКС" ДНИ ПРЕДИ ДА СИ ВЗЕМЕ АПАРТАМЕНТА (ВИДЕО)

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е поискал по сигнал на гражданска организация от столичния кмет Йорданка Фандъкова да направи проверка на знаков проект на строителната фирма "Артекс", от която си купува луксозен апартамент по данъчна оценка и чрез размяна на други два апартамента плюс доплащане, но на крайна цена поне три пъти по-ниска от обичайните за имотите на "Артекс". Всъщност Цветанов е завършил сделката 4 дни след като е пратил на Фандъкова сигнал от Инициативен комитет "Лозенец" за небостъргача на ул. "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" (бел. ред. - срещу хотел "Маринела")

СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ СИ ПРОТИВОРЕЧАТ ДО КОГА СЕ ОТЛАГА BREXIT

Противоположна информация се появи в световните медии във връзка с решението на лидерите на Европейския съюз за датата на оттегляне на Великобритания. Според източник на руската информационна агенция ТАСС в кулуарите на европарламента депутатите са се съгласили да отложат Brexit за 22 май. От BBC са на друго мнение.

"АРТЕКС": НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОТЕКИИ, ЗА ДА ПРАВИМ БИЗНЕС

Ние сме перфекционисти както в архитектурното проектиране на жилищни сгради, така и в строителния процес като цяло и затова нямаме нужда от политически тласък, за да правим бизнес. Това се казва в официална позиция на "Артекс Инженеринг", фирмата, чиито апартаменти са закупени от хора от ГЕРБ, публикувана на сайта на компанията.

БОРИСОВ: ЦВЕТАНОВ ДА ПОМИСЛИ ОТКЪДЕ ДОЙДЕ АТАКАТА СРЕЩУ НЕГО

Премиерът Бойко Борисов ще изчака проверките на прокуратурата и антикорупционната комисия, свързани със заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов. Борисов вече е говорил с Цветанов и ще трябва да вземе „тежки решения“ по казуса, заяви самият той преди срещата на Европейския съвет в Брюксел.

НАД 70 ДУШИ ЗАГИНАХА ПРИ ПОТЪВАНЕТО НА ФЕРИБОТ В РЕКА ТИГЪР

Най-малко 71 души са загинали и 28 все още са в неизвестност при потъването на ферибот в река Тигър край северноираксия град Мосул, където много семейства празнуваха празника на Науръз – кюрдската Нова година. Това съобщи служител на вътрешното министерство на страната, пожелал анонимност, предават Франс прес и "Фигаро", цитирани от Нова телевизия.

УРЕДИХА ОТСРОЧВАНЕТО НА ДЪЛГОВЕТЕ НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА

Така вероизповеданията хем ще получават държавна субсидия, хем ще продължат да се финансират отвън, предупреди в дебата Павел Шопов от "Атака" и припомни, че целта на промените в Закона за вероизповеданията беше именно да се ограничи външното финансиране.

МИТЬО ОЧИТЕ РЕКЕТИРАЛ И ЗАПЛАШВАЛ ПОГРЕБАЛНИ АГЕНЦИИ, БИЗНЕСМЕНИ И ТАКСИДЖИИ

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Димитър Желязков - Очите като ръководител на организирана престъпна група за изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици, действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. на територията на Южното Черноморие и по специално в Бургас, Ямбол, Несебър и курорта „Слънчев бряг“.

НОВО ИМЕ В СКАНДАЛА С АПАРТАМЕНТИТЕ - ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН*

Пореден скандален епизод от драмата "Апартаментгейт" излезе на бял свят. Този път той е свързан с все още главния изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "Уникредит Булбанк" Левон Хампарцумян.

КОЛКО ЩЕ ИЗГУБИ БЪЛГАРИЯ ПРИ BREXIT БЕЗ СДЕЛКА?

Почти 3 години след вота за излизането на Великобритания от Европейския съюз все още не е ясно как ще се случи Brexit. Но едно е сигурно: търговията със стоки и услуги ще стане по-скъпа, а несигурността ще бъде бреме за много фирми. Неясната съдба на Brexit засяга конкуренцията, потреблението и инвестициите - особено при липсата на споразумение за оттегляне между Обединеното кралство и ЕС.

ВЪРХОВНИЯТ СЪД НА САЩ СВАЛИ ИМУНИТЕТА НА СВЕТОВНАТА БАНКА - ДАЛИ ЩЕ ИМА И ПРИСЪДИ?

Световната банка вече няма имунитет срещу съдебно преследване за финансиране на проекти, които увреждат и унищожават поминъка на малки общности на местно ниво. Това реши Върховният съд на САЩ в края на февруари тази година със 7:1 гласа, а решението предизвика пространен анализ от страна на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) – какви ще са ефектите от него, тъй като 74 години Световната банка де факто имаше съдебен имунитет по тази линия.

САЩ ПОДКРЕПИХА ГАЗОПРОВОД ОТ ИЗРАЕЛ И КИПЪР ЗА ЕВРОПА

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и лидерите на Гърция, Израел и Кипър се споразумяха да засилят сътрудничеството между четирите страни в областта на енергетиката и сигурността в Източното Средиземноморие, предадоха световните агенции.

МАКРОН ЗАПЛАШИ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗАРАДИ ОТХВЪРЛЕНАТА СДЕЛКА ЗА BREXIT

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон предупреди, че ако при гласуването следващата седмица британските депутати отхвърлят отново споразумението за излизането на Обединеното кралство ще бъдем взети кардинални мерки. Те ще се изразят в раздяла между общността и Лондон без сделка, предава AFP.

РУСИЯ ОБВИНИ САЩ, ЧЕ СЪЗДАВА НАПРЕЖЕНИЕ

Полетите на американски бомбардировачи Б-52, които могат да носят ядрени оръжия, над неутралните води на Балтийско море в близост до границите на Русия създават напрежение в региона, предаде Reuters, цитирайки говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ ЛИ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ В ТУРЦИЯ В КАМЪЧЕТО ЗА КОЛАТА НА ЕРДОГАН?

Определени признаци на предизборна треска вече избиват в България, но в Турция също се готвят за избори – местни. Те ще се проведат съвсем скоро – на 31 март. В свой анализ Международният институт за близкоизточни и балкански проучвания очертава политическата картина в югоизточната ни съседка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com