Новините: Най-важното за деня, 21 септември

4212
Новините: Най-важното за деня, 21 септември
Снимка: OneCoin.eu

Редакционният екип ви представя най-нажното за деня, 21 септември:

БЪЛГАРСКАТА КРАЛИЦА НА КРИПТОВАЛУТАТА Е ПРИБРАЛА МИЛИАРДИ В СХЕМИ С БАНКОВИ ГИГАНТИ

Пет големи международни банки са изпрали пари на олигарси, наркотрафиканти и лица, които са обект на международни сакции. Секретните документи съдържат информация за транзакции, свързани с издирваната българка Ружа Игнатова и пирамидата „Уан коин“(OneCoin). Разследването е направено въз основа на над 2 000 доклада за подозрителна активност. Те са подавани от петте големи банки към звеното за финансови престъпления на американското финансово министерство. "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase), "Ейч Ес Би Си" (HSBC), "Дойче банк" (Deutsche Bank) и "Банк ъв Америка" (Bank of America) са продължили да превеждат средства на заподозрени, твърди разследването.

FINCEN FILES: СЕВЕРНА КОРЕЯ ПЕРЕ ПАРИ ПРЕЗ АМЕРИКАНСКИ БАНКИ

Северна Корея е изпълнявала сложна схема за пране на пари в продължение на години, като е използвала поредица от „кухи“ компании и помощ от китайски компании, „изпирайки“ пари през известни банки в Ню Йорк, според поверителни банкови документи, прегледани от NBC News. Банковите трансфери от свързани със Северна Корея компании с непрозрачна собственост понякога се случват само през дни или часове, а преведените суми са в кръгли цифри без ясни търговски причини за транзакциите, според документите.

НАЧАЛНИКЪТ НА КАБИНЕТА НА ПРЕЗИДЕНТА СИ ТРЪГВА - ОСВОБОДЕН ЛИ Е ИЛИ НАПУСНАЛ?

Началникът на кабинета на президента Румен Радев - Калоян Методиев напуска поста. Това обяви самият той във Facebook. "Напускам президентската институция поради разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл). Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напред!", написа той. В същото време от президентството дойде кратко съобщение до медиите, в което се посочва, че Методиев е "освободен" от длъжност по решение на президента Радев.

ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА ПО ДЕЛОТО "САРАФОВО"

Доживотен затвор без право на замяна за атентаторите от летище "Сарафово". Присъдата бе произнесена преди минути от Специализираният наказателен съд, предаде БГНЕС. Съдията Аделина Иванова съобщи, че подсъдимите по делото за атентата - Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан, ще платят и граждански искове за неимуществени вреди.

АДВ. ХАДЖИГЕНОВ: ПЕНСИОНЕРИТЕ ДАРЯВАТ ЗА ПРОТЕСТА 50-ТЕ ЛЕВА, КОИТО БОРИСОВ ИМ ДАДЕ

Както видяхме на втори септември, МВР и властите не са на наша страна. Тоест на страната на народа. Ето защо сценарият и всичко предвидено за утрешното "Велико народно въстание III" ще го запазим в тайна. Това заяви пред Actualno.com адв. Николай Хаджигенов по повод готвения за утрешния Ден на независимостта национален протест в центъра на София, който ще започне от 17:00 ч. пред фонтана на Президентството. Хаджигенов посочи, че "Отровното трио" е получило информация, че ще има отново внедрени футболни фенове в гражданския протест.

ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ ОЧАКВА СЛАБО УВЕЛИЧЕНИЕ НА СЛУЧАИТЕ НА КОРОНАВИРУС

"Това, което става в училищата или детските градини, които започнаха по-рано, са случаи на хора, които не са се заразили в училищата. От тази седмица очакваме увеличаване на случаите при контакт на учениците. Но мисля, че МОН заедно с комисията с МЗ направиха много. И това, че се даде възможност проблемите да се решават по места, според мен, е най-добрата крачка в ограничаването на случаите на коронавирус, защото всеки регион е различен и всяка детска градина е различна и до голяма сепен зависи от опита, сърцето и интелекта на директора какви мерки ще предприеме." Това каза пред BTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести.

МАСКИТЕ В УЧИЛИЩЕ – ПО-СКОРО АТРАКТИВНИ, ОТКОЛКОТО ПРЕДПАЗНИ?

Задължението учениците и учителите да носят предпазни средства се оказа добре дошло за търговците. Магазините са пълни с резлични видове маски, които по-скоро се състезават по атрактимност и красота, отколкото по висока степен на преватнивност. Никой не контролира вида на маските и материята, от която са изработени. Това става ясно от репортерска проверка на БНР в Ловеч. Маски от синтетични материали могат да се намерят както в магазини от типа на „Всичко за 1 лев“, така и в книжарници. През някои от тези маски не може да се диша, разказват родители.

КАК ПАНДЕМИЯТА СРИНА ПСИХИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ НА РОДИТЕЛИТЕ

Новата учебна година едва започна и много родители споделят, че вече са изтощени. Отново - учебници, раници, приготвяне на обяд за училище, помагала... Но тази година е различно. Тази година е по-зле. Така започва статията на френската журналистка Титю Льокок за френското издание Slate.fr. "Може би само аз и родителите, които познавам, но вече съм на границата на силите си. На 5 септември отново започнахме да крещим на децата и си пращаме на едно специално място Мария Монтесори с нейната педагогическа система, защото ние не можем да търпим повече - сега ще избухнем, разбирате ли?", споделя още Льокок.

В ГЪРЦИЯ МИСЛЯТ ВЪРХУ НОВА ТОТАЛНА КАРАНТИНА НА НАСЕЛЕНИЕТО

Гърция е пред нова тотална карантина. Властите в южната ни съседка обмислят възстановяване на пълното затваряне заради нарастващите случаи на COVID-19. Това е опит да се предотврати разпространението на пандемията и да се облекчи натискът върху интензивните отделения в болниците, лекуващи заболяването. Гръцкият вестник Protothema коментира, че периодът между 21 септември и 4 октомври е „Краш-тест“ за жителите на област Атика.

ОТ "СПАСИ СОФИЯ" ЗАПОДОЗРЯХА ЛОБИЗЪМ В СТОЛИЧНА ОБЩИНА ЗА ПОКУПКА НА АВТОБУСИ

От гражданската организация Спаси София реагираха остро на готвеното поредно съкращаване на градския транспорт в София. В доклад, внесен в Столичния общински съвет от зам.-кмета по транспорт, Кристиан Кръстев и съветниците от ГЕРБ и ВМРО Зафир Зарков и Карлос Контрера, се предвижда сериозно влошаване на транспортното обслужване в редица квартали, но се дават повече пари за частен автобусен превозвач.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com