Новините: Най-важното за деня, 21 септември

8592
Новините: Най-важното за деня, 21 септември
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се съгласи на помирение с премиера Бойко Борисов по темата с изтребителите, депутатите приеха на първо четене да има по-високи глоби при неправилно изпреварване, паркиране и липса на винетка, а 624 млн. лв. отиват за инфраструктура в детски градини, училища и университети.

Тези и още акценти редакционният екип на Actualno.com събра за Вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния 21 септември.

РАДЕВ СЕ СЪГЛАСИ НА ПОМИРЕНИЕ С БОРИСОВ ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ

Надявам се да намеря общо решение с премира относно изтребителите за ВВС. Това заяви президентът Румен Радев от Ню Йорк, където е на посещение заради сесия на Общото събрание на ООН. Радев се съгласи с думите на Бойко Борисов, че не е добре да се дават съвети отвъд Океана, но допълни, че няма как да мълчи, когато и неговото име е намесено.

РУМЕН РАДЕВ: БЪЛГАРИЯ И САЩ ДОКАЗАХА, ЧЕ МОГАТ ДА БЪДАТ ДОБРИ ПАРТНЬОРИ

Стратегическото партньорство между България и САЩ е предпоставка за много по-активно двустранно икономическо и инвестиционно сътрудничество, заяви президентът Румен Радев на работна среща с представители на компании, инвестирали или планиращи да инвестират в България, организирана от Бизнес съвета за международно разбирателство.

САЩ С НОВИ САНКЦИИ СРЕЩУ ЧУЖДЕСТРАННИ КОМПАНИИ, ТЪРГУВАЩИ С КНДР

Американският президент Доналд Тръмп положи основите за въвеждане на санкции срещу чуждестранни компании, които имат бизнес отношения със Северна Корея.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: ПО-ВИСОКИ ГЛОБИ ЗА НЕПРАВИЛНО ИЗПРЕВАРВАНЕ, ПАРКИРАНЕ И ЛИПСА НА ВИНЕТКА

Поредните километрични промени в Закона за МВР доведоха до куп промени и по отношение на движението по пътищата, като те касаят основно налаганите глоби за различни нарушения. Промените бяха гласувани на първо четене, с 98 гласа "за" – основно с гласовете на ГЕРБ.

624 МЛН. ЛВ. ОТИВАТ ЗА ИНФРАСТРУКТУРА В ДЕТСКИ ГРАДИНИ, УЧИЛИЩА И УНИВЕРСИТЕТИ

624 млн лв. ще достигнат до образователните заведения - детски градини, училища, висши училища. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по отношение на заделените средства по европейските програми за образователна инфраструктура.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ НАЦИОНАЛЕН ПЛАН КЪМ СТРАТЕГИЯТА ЗА ГРАМОТНОСТТА

Правителството прие Национален план за действие за периода 2017-2018 г. в изпълнение на Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).

НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ИМА ЕЛЕКТРОННИ ДНЕВНИ ВИНЕТКИ

Цената на електронната винетка за леките автомобили (до 3,5 тона) ще е същата, както и на хартиената – 97 лева. Електронната винетка ще важи в срок от 12 месеца, независимо през кой месец е купена. Не се предвижда да се вади касова бележка. Това стана ясно от думите на инж. Светослав Глосов, член на УС на АПИ.

МВР РЕАГИРА: ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ ОБСЪЖДА ДАЛИ ДА ИМА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ

Евентуално увеличение на заплатите в МВР тепърва ще бъде обсъждано. Това съобщиха официално от Министерството на вътрешните работи след изказване на зам.-вътрешния министър Красимир Ципов. В него Ципов заяви, че 15% увеличение на заплатата на служителите в системата на МВР е възможно.

ПАК СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА - ОБВИНИХА ДПС, ЧЕ ПРАВИЛО ПАМЕТНИЦИ НА ТЕРОРИСТИ

ДПС е правило паметници на терористи. Това беше най-скандалното изказване, дело на "Атака", по време на дебатите преди гласуването на първо четене на измененията в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

БЪЛГАРИНЪТ ЗАПОЧВА ПЛАХО ДА ВЪЗВРЪЩА ДОВЕРИЕТО СИ КЪМ НАТО И ЕС

НАТО и Европейският съюз показват признаци на възстановяване на поразклатеното доверие сред българите. Данните са част от редовните месечни изследвания на "Галъп интернешънъл" и от телефонен сондаж на агенцията.

БОРИСОВ: ПРОВЕРКИТЕ ОТНОСНО "ЕМКО" ДА СА В СЪКРАТЕНИ СРОКОВЕ

Максимално да се съкрати срокът на проверките по отношение на завода „Емко“, поиска премиерът Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата на заседанието. По думите му връщането на лиценза зависи от това да бъдат коригирани грешките и да се изпълнят указанията на проверяващите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com