Новините: Най-важното за деня, 22 август

7277
Новините: Най-важното за деня, 22 август
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 22 август.

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА НЕ ПОЖЕЛА ДА КАЖЕ ИМА ЛИ ЕНЕРГИЕН МОНОПОЛ НА ХРИСТО КОВАЧКИ

"Цената се определя на база търсене и предлагане. Така е в целия свят. Това, което ние направихме, беше да създадем борса за търговия с електрическа енергия като стъпка към пълната либерализация на пазара. я не пожела да каже дали Христо Ковачки е монополизирал пазара на електричество, като остави "преценката за това на компетентните органи и в случая КЗК.

БСП: ХРИСТО КОВАЧКИ МОНОПОЛИЗИРА ЦЕЛИЯ ПАЗАР НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО В БЪЛГАРИЯ

"За юни, юли и август българското производство плаща най-висока цена на ел. енергия в цяла Европа." Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция в централата на партията, посветена на казуса с АЕЦ "Белене". "След Васко да Гама от село Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите", иронизира Добрев твърдението на КЗК, че не на всички търговци на ток собственик е Ковачки, а такива има и от Сейшелите.

"СПАСИ СОФИЯ": СТОЙНОСТТА НА РЕМОНТА НА СЕВЕРНИЯ ПАРК Е ЗАВИШЕНА МНОГОКРАТНО

В пъти по-ниски цени от тези по реализирана обществена поръчка за спортни и детски съоръжения в Северния парк са установили от неправителствената организация „Спаси София“ и ще сезират разследващите органи. „Установихме във всички елементи, които проверихме отклонения в размер между два и четири пъти от насрещни оферти от същите производители, които получихме“, съобщи кандидатът за столичен кмет от „Спаси София“ Борис Бонев. Излиза, че цената е паднала 4 пъти за две години и половина, а би трябвало да е обратното заради инфлацията, подчерта адв. Светлозар Алексиев от „Спаси София“ на пресконференция в парка.

РОДНИНИ НА ОСЪДЕН ДЕПУТАТ ОТ ДПС СПЕЧЕЛИХА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА 9.МЛН ЛЕВА

Поредната съмнителна обществена поръчка е сключила държавната Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). На 15 август тя е сключила договор за над 9 млн. лв. по търг за доставка на релси с дружеството "Юнайтед пропърти груп". Фирмата не е известна, но пък е свързана с известно лице - фаворит на НКЖИ, разкрива Капитал. Компанията победител е собственост на 21-годишния Христо Янков, а отскоро неин управител е баща му - Йордан Илиев. Първият е племенник, а вторият е брат на бившия депутат от ДПС и председател на ромската партия ДРОМ Илия Илиев.

ГРЪЦКИ ВЕСТНИК: СЛУЧАЙ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА В БЪЛГАРИЯ Е СВЪРЗАН С КИПЪР

В България са потвърдени два случая на западнонилска треска, като за един от пациентите се знае, че през част от това лято е живял в Кипър, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

ЗАЩО ФАЛШИВИТЕ СИГНАЛИ ЗА БОМБИ ОТ ВЧЕРА СА КИБЕРТЕРОРИЗЪМ?

Седем сигнала за поставени взривни устройства доведоха до евакуации и проверки на четири летища и сградите на няколко медии. Заплахите се оказаха фалшиви, но резултатът е налице - мерките по летищата са засилени, журналисти чакаха 3 часа да се върнат на работните си места. Разследването на сигналите е в ход. ГДБОП си сътрудничи с европейските служби, защото вчера се оказа, че подобен кибертероризъм е имало и в други държави - членки на ЕС.

РУМЕН РАДЕВ ЗА АЕЦ "БЕЛЕНЕ": НАЙ-ГОЛЕМИЯТ РИСК Е ПОТЕНЦИАЛЪТ НА ТЕЗИ ИНВЕСТИТОРИ ДА СЕ ИЗЧЕРПА

Наличието на толкова много инвеститори е положителен знак и показва едно – че от тази централа има необходимост и тя ще бъде рентабилна, смята държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com