Новините: Най-важното за деня, 22 февруари

8334
Новините: Най-важното за деня, 22 февруари
Снимка: Getty

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 22 февруари, събота.

ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ ГОДИНИ ЛУКОВМАРШ НЕ СЕ СЪСТОЯ

За пръв път от над десетилетие в София не се проведе Луковмарш, който се организира от крайни радикални елементи, изповядващи националистически и антисемитски виждания, предаде агенция БГНЕС.

Луковмарш не се състоя благодарение на действията на прокуратурата, която в началото на февруари предприе активни действия срещу групите, разпространяващи антисемитска пропаганда и готвещи организирането на Луковмарш.

ЗАДЪРЖАХА ДВАМА ДУШИ ЗА ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА РЕКИТЕ ЧАЯ И ЮГОВСКА

Управител на дружество и отговорник на хвостохранилище са задържани за срок до 24 часа в ареста на РУ - Асеновград, съобщават от пловдивската дирекция на МВР. На 21.02.20 г. и 22.02.20 г. с действията си задържаните са допуснали изтичане на отпадни води, което е довело до замърсяване на водите на река Чая и Юговска. Образувано е досъдебно производство, а материалите по случая са докладвани на прокуратурата.

"БАЛКАНСКИ ПОТОК ЩЯЛ ДА КОМПЕНСИРА ЗАГУБИТЕ ОТ СПРЕНИЯ ТРАНЗИТ ПРЕЗ УКРАЙНА

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ през страната от началото на тази година. Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ. По думите ѝ единственият вариант за компенсация е изграждането на "Балкански поток" - газопроводът от турската до сръбската граница, който ще бъде продължение на руско-турския проект "Турски поток". Петкова увери, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания при строителството на "Балкански поток". Министърът коментира и идеята за създаване на газоразпределителен център у нас - "Балкан". 

ЩЕ ФАЛИРА ЛИ "ЛАФКА" СЛЕД ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА?

Новият закон за хазарта, изглежда, ще вземе още една жертва – веригата "Лафка". От днес оранжевите павилиони ще бъдат затворени, съобщава вестник "24 часа", позовавайки се на два свои източника. Веригата, която разполага с близо 2000 обекта у нас, все още не е уведомила официално, че прекратява дейността си. Веригата е свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, а в пунктовете ѝ работят над 1000 служители.

КАМЕРИТЕ НА ТОЛ СИСТЕМАТА ЩЕ СА СВЪРЗАНИ И С МВР, И С МИТНИЦИТЕ

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на Министерството на вътрешните работи (МВР) и Агенция "Митници". Това ще стане чрез свързване на системите на двете ведомства с тази на Агенция "Пътна инфраструктура". Така ще се установяват не само нарушители, използващи републиканската пътна мрежа без платени пътни такси. Актуална информация ще се получава в областта на мониторинга на трафика и изсветляване на сивия сектор в транспортната дейност.

ЕПИДЕМИЯТА ОТ КОРОНАВИРУС УДАРИ СЕРИОЗНО И САМОЛЕТНИТЕ ПЪТУВАНИЯ 

Опасенията от коронавируса са на път да причинят първото спадане на глобалните въздушни пътувания след повече от десетилетие. За това предупредиха експерти, след като ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че прозорецът за сдържане на огнището се стеснява.

ДНЕС Е ГОЛЯМА ЗАДУШНИЦА ПРЕДИ ВЕЛИКИЯ ПОСТ 

На 22 февруари е първата голяма Задушница, която отбелязва Православната църква - Месопустна. В съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) всички българи извършват помен в чест на мъртвите на голямата Задушница преди Великия пост. На Задушница се посещават гробовете на починали близки. Името "Задушница" произлиза именно от значението на този ден – молим се "за душата" на починалите. 

ХАРИ И МЕГАН ИСКАТ ЗАСИЛЕНА ОХРАНА В КАНАДА

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл ще настояват за засилена и по-ефективна охрана в Канада, след като се оттеглят от кралските си задължения, пише БГНЕС. Двойката няма повече да използва марката си Sussex Royal след оттеглянето си като старши членове на кралското семейство на 31 март, но настоя за по-засилена охрана. Все още не е ясно откъде ще е финансирането на охраната, въпреки че според слуховете бащата на Хари - принц Чарлз, се е съгласил да поеме временно плащането по сигурността на двойката в Канада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com