Новините: Най-важното за деня, 22 ноември

5675
Новините: Най-важното за деня, 22 ноември
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 22 ноември.

ВЛАСТТА НЕ ПОЖЕЛА ДА НАМАЛИ ПО-ГОЛЕМИТЕ ДАНЪЦИ ЗА СТАРИТЕ КОЛИ

Парламентът не уважи предиденското вето върху приетите на 7 ноември промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, с които влизат в сила по-високи данъци за старите автомобили да плащат по-висок данък. "За" повторното му приемане гласуваха 130 народни представители, 46 бяха "против". Парламентарната група на ГЕРБ е с основна заслуга за приемането му с 96 гласа "за".

ДЪРЖАВАТА: ОТ "ГАЗПРОМ" СА КАЗАЛИ НА РУСКИТЕ МЕДИИ, ЧЕ "ТУРСКИ ПОТОК" ЩЕ МИНАВА ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ

Към момента още няма официална информация от руската страна, че втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, но медийна има. Това каза зам.-енергийният министър Красимир Първанов във връзка с публикация в руския вестник "Комерсант", в която се твърди, че "Газпром" вече е взел решение точно за този маршрут, предаде БНР.

БЪЛГАРИТЕ НЕ ОДОБРЯВАТ КАК СЕ ХАРЧАТ ПУБЛИЧНИТЕ СРЕДСТВА, СОЧИ ПРОУЧВАНЕ

Мнозинството от българите подкрепят основните параметри на бюджета, но смятат, че публичните средства се харчат неефективно. Една трета от българите следят дебатите около бюджета за 2019 г., докато 60% не ги следят. Въпреки че по-големият дял не са заинтересовани от параметрите на бюджета, 65% от всички запитани смятат, че те са важни.

ЕК ПРИЗОВА БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ 15 СТРАНИ ОТ ЕС ДА ПРИЛАГАТ НОВИТЕ ПРАВИЛА СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА

Писма са изпратени на Австрия, Белгия, България, Гърция, Естония, Испания, Кипър, Литва, Люксембург, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Хърватия и Чехия.

ЛИМИТ ОТ 5000 ЛВ. ЗА ЕМОЦИОНАЛНИ ВРЕДИ ПРИ СМЪРТ ОТ ПТП ЗА "ДАЛЕЧНИ" РОДНИНИ КАТО БРАТЯ И СЕСТРИ

Лимит от 5000 лв. на обезщетенията за неимуществени вреди при смърт на близък по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще има за роднини, които не влизат в "тесния семеен кръг". Като такива се определиха братя, сестри, баби, дядовци и всеки друг, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналия. Това приеха депутатите на второ четене в пленарна зала в Кодекса за застраховането. Промените бяха внесени от Менда Стоянова от ГЕРБ по инициатива на застрахователния бранш - за да не се налага да поскъпва "Гражданска отговорност".

БТПП: ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ЗАПЛАТИТЕ САМО НА УЧИТЕЛИ, КОИТО ПОКАЗВАТ РЕЗУЛТАТИ

В образованието живеят с мисълта, че като се повишат заплатите, веднага ще се подобрят и резултатите. Дано съм лош пророк, но повсеместното вдигане там ще бъде пример за непремерено, безусловно увеличение. Особено ако догодина на външното оценяване отново се окаже, че 40% от завършващите са функционално неграмотни. Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов при представяне на проучване за очакванията на бизнеса.

"ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ": ЕК КАЗА, ЧЕ "БЕЛЕНЕ" НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ БЕЗ "ДА" ОТ БРЮКСЕЛ

Европейската комисия е казала, че "възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" представлява нов проект по смисъла на чл. 41 от Договора за Евратом", което означава, че тя ще изготвя и ново становище за съответствие на проекта с правилата на ЕС. Това твърди в своя официална позиция "Демократична България", позовавайки се на евродепутата от квотата на Реформаторския блок Светослав Малинов.

РЕЙТИНГЪТ НА ПУТИН Е СПАДНАЛ, СОЧИ ПРОУЧВАНЕ НА НПО

Повече от половината руснаци (61%) са уверени, че президентът Владимир Путин носи отговорност за проблемите, които стоят пред страната, сочат данни от проучване на „Левада-центр“. 22% от анкетираните са на мнение, че Путин носи отговорност само в някаква степен, а 6% са на мнение, че проблемите за страната са резултат от „обективни обстоятелства“, разкриват от организацията.

Д-Р НИКОЛАЙ МИХАЙЛОВ: ДЕМОКРАЦИЯТА НИ Е СМЕШНА, А НИЕ СМЕ МАРИОНЕТКИ

"В какво се е доказала Марияна Николова? Само в тесния политически кръг на Валери Симеонов. Човек трябва да бъде проверяван на предварителни етапи. Това е цирков компромис. Симеонов няма ясна представа как да се държи на определено равнище на отговорност. Той не може да влезе в политическия ход. Не може да синтезира политическа реч", заяви психиатърът д-р Николай Михайлов в ефира на "България он еър" по повод назначението на Мариана Николова за вицепремиер.

ТРЪГНАХА ВЛАКОВЕТЕ ПРЕЗ КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ

Движението на влаковете в междугарието Петрич - Благоевград е възстановено, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ).

ИЗПОЛЗВА ЛИ ДЕСИСЛАВА РАДЕВА ПОЛОЖЕНИЕТО СИ, ЗА ДА КАРА НСО ДА НАРУШАВА ЗАКОНА? (ВИДЕО)

Пореден скандал заради действия на служители на НСО и с предполагаемото участие на съпругата на президента Десислава Радева се разрази с помощта на социалната мрежа Facebook. Ситуацията е онагледена с видеоклип, а твърдението на автора на клипа е, че Радева се е възползала от положението си за частна работа – да отиде да си вземе рокля.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com