Новините: Най-важното за деня, 22 септември

6518
Новините: Най-важното за деня, 22 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия празничен ден, 22 септември.

ФАНДЪКОВА ОТНОВО ПРЕХВЪРЛИ ТОПКАТА КЪМ ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ЗА ГАФОВЕТЕ НА "ГРАФ ИГНАТИЕВ"

Реконструкцията на ул. ''Граф Игнатиев'' беше абсолютно необходима. Помните как изглеждаше тя преди година и половина – подаваше се арматура, имаше разбити плочки, ужасна гледка и на мен ми беше неудобно да минавам по тази улица. Да, направихме някои грешки още в началото, като и аз се предоверих на изпълнителите за кратките срокове, за които заявиха, че могат да приключат ремонтните дейности. Но нека все пак да отбележим, че днес ''Граф Игнатиев'' изглежда по коренно различен начин от онова, което беше.Това обясни в сутрешния блок на Нова телевизия кметът на София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова.

ОТ ГАРА ДВЕ МОГИЛИ ДО КАРТАТА НА ЕВРОПА - 111 ГОДИНИ НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ

Нощта срещу 22 септември 1908 г. Българският министър-председател Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе. Малко по-късно държавниците отпътуват за Търново.

РАДЕВ: СПРАВЕДЛИВОСТ, РАЗВИТИЕ, ЕВРОПЕРСПЕКТИВА - ТОВА Е НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ

На 22 септември 1908 г. с достойнство и дързост българската държава зае своето пълноправно място на международната политическа сцена. За едва 30 години след Освобождението израсна поколение държавници, което с воля и последователност формулира и проправи пътя на националния ни идеал. В онези тежки дни страната ни съумя да стане регионален лидер и да догонва с бързи темпове империи и кралства от целия континент.С тези думи президентът Румен Радев започва поздравлението си към народа за днешния 22 септември - Деня на независимостта на България. От днес започва визитата на държавния глава в САЩ, където ще участва в Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

КАРАКАЧАНОВ: ПОЛИТИЦИТЕ НЕ БИВА ДА СЕ МЕСЯТ В БНР

Скандалът в Българското национално радио (БНР) трябва да прерасне в дебат за цялостното състояние на журналистиката у нас, който да се води не от политиците, а от журналистическата гилдия. Политиците не трябва да се месят в работата на БНР, но също така то не може да е частна собственост на "определени групички и неправителствени организации". Тази теза разви пред БНР вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

ДОРИ БАЩАТА НА ПОЛФРИЙМАН ИЗНЕНАДАН ОТ ОСВОБОЖДАВАНЕТО МУ

Предсрочното пускане на свобода на осъдения за убийство у нас Джок Полфрийман изненада както медиите в родната му Австралия, така и близките му. Часове след като той беше освободен, бащатa на австралиеца обяви, че е изключително щастлив от решението на съда и очаква скоро да види сина си, предава Bulgaria ON AIR.

ПОЛФРИЙМАН ЧАКА ПАСПОРТ, ЗА ДА НАПУСНЕ БЪЛГАРИЯ

Освободеният предсрочно Джок Полфрийман очаква да му бъде издаден паспорт и да бъде изведен от България. Това обяви вътрешният министър Младен Маринов пред Нова телевизия.

КЗК ОТХВЪРЛИ ЖАЛБАТА СРЕЩУ ТЪРГА ЗА ДЕТСКА БОЛНИЦА

Отхвърлена е жалбата на Камарата на архитектите в България (КАБ) срещу обявената от здравното ведомство инженерингова поръчка за проектиране, строителство и авторски надзор на национална многопрофилна детска болница, става ясно от решение на Комисията за защита на конкуренцията.

КОИ ЕВРОКОМИСАРИ МОЖЕ ДА СЕ ПРОВАЛЯТ НА ИЗПИТА В ЕП?

Двайсет и шестимата членове на Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен, която започва работа на 1 ноември, ще бъдат изслушвани по 3 часа от евродепутатите, преди номинациите им да бъдат одобрени или не. Някои от кандидатите за еврокомисари обаче може да срещнат трудности при изслушването - било във връзка с афери или по политически причини.

АСАНДЖ Е В КРИТИЧНО СЪСТОЯНИЕ, А УСЛОВИЯТА МУ В ЗАТВОРА - ПО-ЗЛЕ ОТ НА ОСЪДЕНИТЕ ТЕРОРИСТИ

Британските власти държат основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж в по-лоши условия от осъдените терористи. Това каза главният редактор на сайта Кристин Храфънсон в интервю за Грейзон.

ГУБЯТ ЛИ СВЕТОВНИТЕ ПОЛИТИКИ БИТКАТА С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ?

В началото на 19 век Джоузеф Фурие, френски пионер в изследването на глобалното затопляне, оповести, че атмосферата поддържа Земята по-топла, отколкото би била, ако беше изложена директно на открития космос. Около 1860 г. Джон Тиндал, ирландски физик, е открил, че ключът към това затопляне се състои в интересно свойство на някои атмосферни газове като въглеродния диоксид. Те поглъщат инфрачервени лъчи, което означава, че пропускат слънчева светлина, но пречат на топлината да излезе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com