Новините: Най-важното за деня, 22 септември

3817
Новините: Най-важното за деня, 22 септември
Снимка: istock

Редакционният екип на Actualno.com ви предлага по-важното от деня накратко.

СЪЕДИНЕНИЕТО НА СЕВЕРНА И ЮЖНА БЪЛГАРИЯ ЗАВЪРШВА С ПРИЗНАВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА

На 22 септември 1908 г. в старата българска столица Велико Търново се състои „Тържественото провъзгласяване на Северна и Южна България в независимо Царство“. С този акт България не само става независима държава, но официално се завършва процесът на Съединението от 1885 г. на Княжество България с Източна Румелия.

100 ГОДИНИ БЕЗСМЪРТИЕ ЗА ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА

През тази година се навършват 100 години от смъртта на Иван Вазов. Патриарха на българската литература си отива от този свят на 22 септември 1921 година.

СТЕФАН ЯНЕВ: ПОДГОТВЯМЕ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С ИНФЛАЦИЯТА

Правителството подготвя пакет от мерки във връзка с инфлацията и скока в цените на основни стоки и услуги. Това заяви служебният премиер Стефан Янев и добави, че проблемът с поскъпването на горивата и електроенергията е в световен мащаб.

БОРИСОВ: В НИТО ЕДНА СФЕРА НЕ ВИДЯХ ПРОМЯНА, ОСВЕН ЧЕ ВЗЕХА НА ГЕШЕВ ШОФЬОРА И НАПРАВИХА КУП БЕЛИ

"Всички говорят за „Промяната продължава“, но „промяната“ по време на служебните правителства е само промяна в цените, спиране на програми за подпомагане и това главният прокурор Иван Гешев да остане без шофьор". Това коментира пред партийния актив в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

МАРКЕТ ЛИНКС: ГЕРБ С 8% ПРЕД БСП, 11 НА СТО ЗА “ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“

Изборите „2 в 1“ за президент и парламент ще стимулират избирателната активност. Това показват резултатите от най-новото социологическо проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. То е проведено сред 1076 лица над 18 години в страната в периода 14-20 септември 2021 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ВЕСЕЛИН ТОДОРОВ: “СИЕЛА НОРМА“ ВСЕ ОЩЕ Е СОБСТВЕНИК НА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ

"Договорът е публичен – собствеността се прехвърля с плащането. ЦИК признава, че не е платила. Очевидно е, че собствеността е наша. Надяваме се този спор да не се решава в съда“. Това каза в интервю за предаването "Тази сутрин“ по БТВ управителят на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров относно собствеността върху машините за гласуване.

БОЕЦ: ВСЯКА ПАРТИЯ ДА ПРЕДСТАВИ КАНДИДАТУРИТЕ СИ ЗА ПРЕМИЕР И ПРАВИТЕЛСТВО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ

Ще изискваме от всяка една от партиите, участващи в изборите, да представи своите кандидати за министри и за министър-председатели преди изорите, както и първите пет приоритета, и първите пет законопроекта, които ще внесат. Това обявиха Георги Георгиев от Сдружение БОЕЦ, което стоеше зад протестите срещу Борисов.

ОБЩИНИТЕ НАСТОЯВАТ ЗА ПО-РАДИКАЛНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ, ЕКСПЕРТ ПРЕДЛАГА ПАРИТЕ ДА СЛЕДВАТ ЛИЧНАТА КАРТА

По-радикална децентрализация поискаха общините с аргумент, че местната власт е единствената стабилна власт в момента. Експерт от Института за пазарна икономика пък направи разчети как би се променила картината за общините, ако се приложи подходът „парите следват личната карта“ или „2% в твоята община“. 

ЛОЗАН ПАНОВ: НЕ ОЧАКВАЙТЕ ДА ПОСОЧА СВОЯ НАСЛЕДНИК, КАКТО ГО НАПРАВИ ЦАЦАРОВ ЗА ГЕШЕВ

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да бъде кандидатът за президент на „Демократична България“ на изборите през ноември. След седмица започва процедурата по избор на неговия наследник.

ПРОУЧВАНЕ: НОВОРОДЕНИТЕ С АНТИТЕЛА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС ОТ МАЙКИТЕ ГИ ГУБЯТ ДО ШЕСТИЯ МЕСЕЦ

Имунитетът на бебетата, преболедували COVID-19, e по-дълготраен от този на децата, придобили антитела от майките си по време на бременността. Това показва проучване на екип от медици от болница “Токуда” начело с д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология там.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПОДПИСА ДОГОВОР ЗА ДОСТАВКАТА НА НОВО ЛЕКАРСТВО С АНТИТЕЛА

Европейската комисия подписа договор с американска фармацевтична компания за нов препарат с антитела за лечение на коронавирус. Медикаментът вече се разглежда от Европейската агенция по лекарствата. 18 страни-членки са се включили в съвместната поръчка за покупката на над 220 хил. дози, предава Би Ти Ви.

ОТКРИХА В ПРИЛЕПИ ВИРУСИ, БЛИЗКИ ДО SARS-COV-2

Специалисти от института "Пастьор" идентифицираха в прилепи в Северен Лаос вируси, близки до SARS-CoV-2, които могат да заразяват хора, съобщи АФП.

Д-Р СИБИЛА ГЕОРГИЕВА: ВСЯКА УСПЕШНА ДОНОРСКА СИТУАЦИЯ Е УДОВЛЕТВОРЕНИЕ

„Удовлетворение изпитвам при всяка успешна донорска ситуация, защото така побеждаваме смъртта. Защото човекът с мозъчна смърт не приключва със смърт, а частица от него продължава да живее“. Това каза д-р Сибила Маринова, която е началник на отделението по реанимация в Областната болница на Велико Търново и координатор по донорство.

ПРОСТРЕЛЯХА ЦАРСКИ ОРЕЛ КРАЙ ЯМБОЛ

На 20-ти септември екип на Българското дружество за защита на птиците открива в безпомощно състояние царски орел, благодарение на поставения й GPS/GSM предавател. По-късно птицата е настанена в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани.

ВЪЗМУТИТЕЛНО: ОТКРИХА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА РАКИЯ В БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ

Откриха инсталация за ракия в училище в Пазарджик, съобщава Будна Варна. Дестилиращата инсталация е била открихта екипи на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Пазарджик, в бивш физкултурен салон в сграда на училище в областния град.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com