Новините: Най-важното за деня, 23 април

5075
Новините: Най-важното за деня, 23 април

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден. 

УНСС ЗАПЛАШЕН ОТ ФАЛИТ НАВРЪХ 100-ГОДИШНИНАТА СИ

В навечерието на 100-годишния си юбилей Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) е заплашен от фалит заради обещано, но неполучено финансиране от държавата. Това предупреждава ръководството на висшето учебно заведение в отворено писмо до медиите.

УЧИЛИЛИЩАТА ВЕЧЕ ЩЕ ВЪЗПИТАВАТ И В ПАТРИОТИЗЪМ И ТОЛЕРАНТНОСТ

Учителите, съвместно с родителите, ще трябва да възпитават учениците в патриотизъм и да възпират "поведенчески прояви на национален нихилизъм". Това са част от мерките, залегнали в новата Стратегия за възпитателната работа в образователните институции (2019 - 2030 г.), представена от Министерството на образованието и науката.

НА КОМИСИЯ: ОТМЕНИХА ПО-ВИСОКИТЕ ДАНЪЦИ НА ИМОТИТЕ В КУРОРТИТЕ

По-високите данъци на имотите в курортите се отменят. Това решиха на извънредно заседание депутатите от бюджетната комисия към парламента. От началото на тази година по-високи данъци са въведени в 46 курортни общини. Хората, които вече са ги платили, ще си получат парите обратно, съобщи БНТ.

ВКП ЩЕ ПРОВЕРЯВА ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ЗА ИМОТИ КРАЙ МОРЕТО

Върховна касационна прокуратура ще провери по какъв начин и дали водачът на евролистата на БСП Елена Йончева е придобила имоти на морето. ВКП се самосезира по повод публикация в електронния сайт ПИК със заглавие „Сензационно разследване на ПИК: Семейството на Елена Йончева с три къщи на морето. Усвоени 400 000 лева европари.“

ГОДИШНИЯТ ДОКЛАД НА БХК: УПАДЪК В ПРАВАТА НА ЧОВЕКА

Състоянието на правата на човека бележи цялостно влошаване през 2018 г., става ясно от доклада на най-голямата и най-стара правозащитна организация у нас - Български хелзинкски комитет. Документът отчита безпрецедентно нисък институционален капацитет за работа по подобряване състоянието на правата на човека, целенасочено развитие на политическия дискурс в националистическа и ксенофобска пропаганда, и липса на адекватен отпор от страна на съдебната власт на противоречащите на принципите на правовата държава действия от страна на институции, организации и отделни личности. Това е логично развитие на тенденцията, формирана през предходните две години с включването на националистически формации в управлението на страната и цялостен завой в посока отричане на базисни човешки права от представителите на водещите политически формации.

ЕКСПЕРТ: ЗАПЛАШИТЕЛЕН Е ДЕЛЪТ НА ФУНКЦИОНАЛНО НЕГРАМОТНИТЕ У НАС

„В Конституцията ясно е разписан текст, че семейството, майчинството и детето е под закрила на държавата. Налага се наново да го обясняваме на група хора, които мислят, че сме написали документ (Националната стратегия за детето 2019-2030 г.), с който държавата ще изземва децата. Това не е вярно. Няма да се променя нито Конституцията, нито Семейният кодекс, нито Законът за закрила на детето.

ДЖАМБАЗКИ: ЛЪЖА СА ТВЪРДЕНИЯТА, ЧЕ КАРАКАЧАНОВ ПРИТЕЖАВА НЕДЕКЛАРИРАНИ ИМОТИ

Твърденията, че Красимир Каракачанов притежава недекларирани имоти са манипулация и лъжа. Това каза евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки по повод медийни публикации, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов притежава недекларирани имоти, предаде „Фокус".

РЕГИСТРИРАХА ИВАНЧЕВА ЗА ЕВРОДЕПУТАТ, БИЛЯНА ПЕТРОВА - КАНДИДАТ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ

Списък с имената на хилядите подкрепящи кандидатурата на Десислава Иванчева за независим кандидат за Европейския парламент беше внесен в ЦИК, предаде кореспондент на Actualno.com.

ПРАВИЛНО ЛИ Е НАМЕСЕН КАРАКАЧАНОВ В "АПАРТАМЕНТГЕЙТ"?

Има или няма проблеми с цената и декларирането на терасите на имот на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов? Този въпрос стана актуален след публикации на сайта за разследваща журналистика "Биволъ". И отговорът е противоречив, защото самата история е с доста подводни камъни, чието тълкуване определя и дали има скандал.

ВЪЛЧО АРАБАДЖИЕВ ИЗЛЕЗЕ ОТ АРЕСТА СРЕЩУ 500 000 ЛВ.

Вълчо Арабаджиев е вън от ареста, след като е платил гаранцията си от половин милион лева. Той е един от петимата обвинени по делото срещу майка му и баща му - Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Времето утре - 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com