Новините: Най-важното за деня, 23 август

7913
Новините: Най-важното за деня, 23 август
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 август.

БНБ ПРОГНОЗИРА ПОСКЪПВАНЕ НА ХРАНИТЕ И ГОРИВАТА

Поскъпване на храните и горивата прогнозира Българската народна банка (БНБ). В анализа си Централната банка очаква 2,6% инфлация в края на 2019 г. заради международните цени на петрола и на храните в евро. Данните показват още, че заради по-слабата очаквана реколта хлябът ще поскъпне.

ЗАРАДИ ДЪЛГОВЕ: ЗАПОРИРАХА ПЕНСИИТЕ НА 5000 ДУШИ

Над половин милион лева пенсии са под запор. По данни на НОИ пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хиляди лева са били запорирани заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, съобщава NOVA. Най-много са запорираните пенсии в София, на второ място по възрастни длъжници се нарежда Перник. Следват длъжниците в Пловдив.

ПРОКУРАТУРАТА ОТНОВО РАЗСЕКРЕТИ ДАННИ СРЕЩУ "ТАД ГРУП" И ГИ ДАДЕ НА МЕДИИТЕ

Прокуратурата публикува нови доказателства, установени от разследващите, за обвинените в тероризъм след атаката срещу НАП хакер Кристиан Бойков и шефът му Иван Тодоров. "Въпреки прозрачността се разпространяват неверни твърдения, които целят злепоставяне на магистрати", аргументират разсекретяването на доказателствата от прокуратурата.

ЗЛАТНИЯТ ШАНС НА КРУМОВГРАД

За пръв път след 40-годишно прекъсване в България бе открита нова мина. „Дънди Прешъс Металс“ разкри пред обществото рудника „Ада тепе“ в Крумовград и обогатителната фабрика – инвестиция за 164 млн. долара, която отвори стотици високоплатени работни места и съживи местната икономика.

БОРИСОВ ОБЕЩА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ ЗА ЧАРТЪРНИТЕ ПОЛЕТИ

„Дайте ни схема да подпомогнем туризма в частта за чартърните полети“. Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Албена за откриването на най-голямата многофункционална конгресна зала в региона, в която са инвестирани 5 милиона лева.

ЗАПОЧВА ЛИКВИДАЦИЯТА НА "ОЛИМПИК" КФН ПОЕ АНГАЖИМЕНТ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ

Започва ликвидацията на "Olympic Insurance Co. Ltd" - кипърското дружество, което извършваше дейност на територията на Република България чрез „Застрахователна компания Олимпик - клон България”. Решението за откриване на производството е публикувано в официалния вестник на Република Кипър, съобщават от Комисията за финансов надзор /КФН/.

БЛИЗО 1.9 МЛН. ЛВ. И ПОНЕ ОЩЕ 4 МЕСЕЦА ОГРАНИЧЕНО ДВИЖЕНИЕ  ЩЕ НИ СТРУВА ПОЖАРЪТ ПОД АМ СТРУМА

Пораженията по конструкцията на АМ "Струма" и последиците за гражданите изглеждат много сериозни. 1.86 млн. лева ще струва ремонтът на виадукта на АМ „Струма“ при Дупница, горял на 13 август. Платното за София е укрепено и ще бъде пуснато за движение още днес след 14 часа само за леки автомобили и през уикенда. Това стана ясно след проверката на Георги Терзийски, председател на УС на АПИ в засегнатата отсечка.

МАКЕДОНСКА МЕДИЯ: ГРУЕВСКИ ВОДИ АНТИБЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА, МИЦКОСКИ-СЪЩО

Бившият македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски открито се конфронтираше с България и последователно се сближаваше с партията на Слободан Милошевич. Неговият наследник Християн Мицкоски продължава тази линия. Това анализира обширен анализ на македонското списание "Фокус".

СЕДМИЦАТА В АБСУРДИ (19 – 23 АВГУСТ)

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com