Новините: Най-важното за деня, 23 февруари

5541
Новините: Най-важното за деня, 23 февруари
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com събра за вас най-важното от днешния петък (23 февруари).

ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА ПОДАВА ОСТАВКА

Енергийният министър Теменужка Петкова подава оставка. Причината за решението на Петкова е сделката за продажбата на българския бизнес за ЧЕЗ.

БОРИСОВ: ПОСЪВЕТВАХ ПЕТКОВА ДА ДЕПОЗИРА ОСТАВКАТА СИ В ПАРЛАМЕНТА

Посъветвах г-жа Петкова да отиде в парламента и да подаде оставката си. Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов във връзка с депозираната оставка от министъра на енергетиката.

ДЕЛЯН ДОБРЕВ ЗА ПРОДАЖБАТА НА ЧЕЗ: СТОРИ МИ СЕ ФАЛШИВА НОВИНА

Не знам дали е вярно, че има връзка между Теменужка Петкова и Гинка Върбакова, собственикът на купувача на българския бизнес на ЧЕЗ – "Инерком България. Това заяви председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев в коментар за продажбата на ЧЕЗ.

ДРУЖЕСТВОТО КУПУВАЧ НА ЧЕЗ СЪЗДАДЕНО СПЕЦИАЛНО ЗА ЦЕЛТА, УВЕРЯВА В КОРЕКТНОСТ И ОПИТ

Преминахме през много проучвателни етапи и покрихме множество изисквания на продавача ЧЕЗ. Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата в България в една изключително тежка процедура с множество международни конкуренти. Това се казва в официална позиция на Инерком България, която беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ в България. Дружеството е специално учредено за целите на придобиването от ЧЕЗ.

Държавата е взела под внимание и е гарантирала сигурността на системата за обмен на информация между Агенция "Митници" и НАП - т.нар. БАЦИС. В това увери по време на петъчния парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов.

В СОФИЯ ВУЧИЧ ОБЕЩА ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ

Българското национално малцинство в Сърбия трябва да се чувства като у дома си и да не бъде най-бедното в Европа. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с българския си колега Румен Радев в София.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: АНТИКОРУПЦИОННИЯТ ОРГАН ВЕЧЕ Е В РЕМОНТ

Точно един месец мина от обнародването в Държавен вестник новият антикорупционен закон, с който се създаде и нова комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси. Той обаче вече е в ремонт.

БХК ЩЕ ПОМОГНЕ НА БЛИЗКИТЕ НА УБИТА ОТ СЪПРУГА СИ ЖЕНА ПО ДЕЛО СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ В ЕСПЧ

Българският хелзинкски комитет (БХК) ще представлява близките на Елена Василева по дело срещу България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Василева беше убита през август 2017 г. с пет изстрела посред бял ден в заведение в София от своя съпруг и баща на двете ѝ деца.

БЪЛГАРИЯ Е НА 4-ТО МЯСТО ПО БРОЙ УМИШЛЕНИ УБИЙСТВА В ЕС

Страната ни е на четвърто място в Европейския съюз в зловещата статистика за умишлените убийства. По данни на "Евростат" коефициентът на страната ни е 1,8 на сто.

КОЙ В КРАЙНА СМЕТКА КУПИ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ?

Кой е човекът, който купи реално най-голямата медийна група в България ("Нова Броудкастинг груп") и който много вероятно ще купи "Теленор"? Този въпрос продължава да страда от липсата на еднозначен отговор, след като чешкият бизнесмен Петр Келнер много рядко въобще се появява пред медиите.

За да хвърлим повече светлина върху личността на собственика на PPF (Първи приватизационен фонд), Actualno.com потърси чешкия журналист Тим Гослинг, който е редовен автор в британския The Telegraph и в Deutsche Welle.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com