Новините: Най-важното за деня, 23 януари

4736
Новините: Най-важното за деня, 23 януари
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 януари.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: ПРИЕХА ЗАКОНОПРОЕКТА НА СИМЕОНОВ ЗА СПИРАНЕ НА ЧАСТНИТЕ ЛОТАРИИ

Скоропостижно, за по-малко от 30 минути депутатите от бюджетната комисия в парламента приеха законопроекта на Валери Симеонов за промяна на Закона за хазарта. Той мина с 11 гласа "за" и 6 "въздържал се". По същество законопроектът налага държавата като изцяло определящ правилата в сектора на лотарийните игри. Той обаче е в пряко противоречие с нов законопроект, пуснат на обществено обсъждане от финансовото министерство т.е. от управляващите, в който се предлага различен режим на лицензиране от много рестриктивния, предлаган от Симеонов, както и различно данъчно облагане.

НОВА ТАКСА ЗА ЛОТАРИИ И БЕЗ МОМЕНТАЛНО ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗ ПРЕДЛАГА ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

Нова, но единна такса за хазартни игри от типа лотарии и т.н. предлага със законопроект за създаване на Национална агенция по хазарта предлага финансовият министър Владислав Горанов. Освен това, с промяна през преходни и заключителни разпоредби, управляващите посочват, че "издадените от Държавната комисия по хазарта лицензи запазват действието си до изтичане на срока им" (параграф 3). Де факто, предложената втора промяна от финансовия министър - тази за лицензите, влиза в директно противоречие със законопроекта на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Симеонов искаше в Закона за хазарта да се създаде нов член - чл. 48а, с който да се даде право само на Спортния тотализатор да организира лотарийни игри, след получаване на съответния лиценз.

БОРИСОВ ЗА ХАЗАРТА: АКО ДОКЛАДЪТ ЗА ИНСПЕКЦИЯТА Е ВЕРЕН, ЩЕ ИМАТ ПРОБЛЕМ МНОГО ХОРА

Ако докладът, който прави Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в Комисията по хазарта е верен, ще имат проблем много хора. Това предупреди премиерът Бойко Борисов преди редовното правителствено заседание. Министър-председателят съобщи, че от няколко дни, докато е бил на срещата в Давос, в публичното пространство са се ширели дълбоки неистини относно това, че някой има идея да национализира частен хазартен бизнес. Борисов заяви, че на неговото бюро е имало доклад на АДФИ, в който се казва, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони. В този доклад обаче никъде не фигурира името на футболния клуб "Левски". И в тази връзка премиерът недоумява каква е връзката.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ОТРЕЧЕ ДА ДАВА ХАЗАРТА НА ПЕЕВСКИ: НИКОЙ НА МЕН НЕ МОЖЕ ДА МИ КАЖЕ КАКВО ЩЕ ПРАВЯ

Лидерът на НФСБ така и не отговори на въпрос на адвокат на "Евробет" защо законопроектът му няма финансова обосновка и колко пари всъщност ще влязат в държавния бюджет, а отвърна с въпрос дали юристът бил конституционен съдия. Симеонов каза и, че сега поправя законова несправедливост, направена от Йордан Цонев през 2014 година, която позволила пари да отиват към "собственика на Lafka" и съответно към ДПС. Лидерът на НФСБ посочи, че сега иска със своята поправка да печели политически дивидент и че цялата 2014 година Васил Божков не платил и една стотинка заради поправката на Цонев. В отговор Йордан Цонев каза, че не е вярно, че защитил лотариите и била изтървана думата "лотария" в закона нарочно - защото в пленарна зала, по времето на Орешарски, било променено предложението му да пише изрично за лотариите, тъй като тогава, по думите му, отношенията при управляващите били по-обтегнати, а след това Менда Стоянова внесла законопроект за двойно данъчно облагане на хазарта.

ТРАМВАЙНА КАТАСТРОФА В СОФИЯ, ИМА ЗАГИНАЛ

Сигнал за верижна катастрофа между четири трамвайни мотриси в района на жк "Дружба", бул. "Искърско шосе“ е подаден днес към 11:30 часа, съобщава МВР. Инцидентът е станал след спирка на трамвай 20 в района.Един човек е загинал, а други шестима са пострадали при сблъсъка.

ТРИМА РУСНАЦИ СА С ОБВИНЕНИЕ ЗА ОПИТ ЗА УБИЙСТВО НА ЕМИЛИЯН ГЕБРЕВ

Същите са обвинени за това, че в периода от 28.04.2015 г. до 04.05.2015 г. в гр. София, като съизвършители са направили опит умишлено да умъртвят Гебрев по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер.

ОТНОВО СМЕ ПЪРВИ ПО КОРУПЦИЯ В ЕС

Международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ публикува днес своя Индекс за възприятие на корупцията за 2019 г. в 180 държави. Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници“, припомни пред БНР, че индексът представлява скала от 0 до 100, в която 0 е най-високо, а 100 е най-ниско ниво на корупция. Индексът е композитен и е стъпил на няколко изследвания – в глобален план те са 13, а за България – 10 и са на различни международни организации, които дават различни разрези на обществото и икономиката.

АВРАМОВА: РЕМОНТЪТ НА СТЕНАТА НА "СТУДЕНА" Е ИЗВЪРШЕН ПРИ НЕПРЕКЪСНАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЯЗОВИРА

Основните дейности по водния откос са извършени в периода 2017-2018 г. с монтиране на водонепропусклива система, състояща се от ПВЦ гоемембрана, дренажен пласт, система за отводняване зад геомембраната и система за закрепване към стената.

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС СЪС СЕРИОЗЕН КАРИЕРЕН БОНУС СЛЕД ПРОМЕНИ В ЗАКОН

Членовете на Висшия съдебен съвет да се назначават на същата или по-висока длъжност след прекратяване на мандата им. Това приеха депутатите с поправки на второ четене в Закона за съдебната власт. Според сега действащия закон след приключване на мандата членовете на ВСС можеха да се върнат на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт, а за по-висок пост трябваше да се явяват на конкурс.

13 СА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ, ЗАСТРАШЕНИ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В ПУСТИНИ

Опустиняването (или т.н. дезертификация) застрашава средиземноморски страни като Испания и Гърция от известно време, но сега засяга и някои неочаквани части на Европа, като Унгария, казва Моника Лакатос, унгарски метеоролог

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com