Новините: Най-важното за деня, 23 октомври

7821
Новините: Най-важното за деня, 23 октомври
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня.

Президентът свиква извънредна среща със служебни министри във връзка с разпространението на COVID-19

Утре (24.10.2021 г., неделя) президентът Румен Радев отменя предизборната си програма и свиква среща с министри във връзка с разпространението на КОВИД-19 в страната. Срещата ще се проведе в Администрацията на президента от 12,00 часа. По-рано президентът призова за разбиране и спазване на мерките.

Пред журналисти след края на Европейския съвет той коментира ковид кризата у нас. Президентът припомни показателите, дадени от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, а именно че средният процент на ваксинираните в Общността е над 75 на сто, като за доста страни-членки той е над 90. "Тя дипломатично не спомена България и Румъния", каза президентът, цитиран от БНР.

Коронавирусът в България: Отново висок брой заразени и починали за денонощие

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи и като абсолютно число, и като процент. 4826 са новооткритите случаи за 22 октомври, като те бележат ръст с 10 на дневна база, след като в четвъртък откритите случаи бяха 4816. Направени са 30 772 теста (PCR и антигенни), като те са с 16 598 по-малко спрямо отчетените 47 370 ден по-рано. Така процентът на положителни проби се увеличава значително като процент - от 10,16% до 15,68 на сто.

Лъчезар Томов би затворил всичко и отворил само със зелен сертификат

България е доста специфична държава в разпространението на коронавируса, но това не прави заведенията по-ниско рискови. Не може да има изкуствено разделение за това кой е виновен и кой не е за развитието на коронавируса. Това заяви математикът Лъчезар Томов в сутрешния блок на Нова телевизия. По думите му заведенията и училищата трябва да работят еднакво, а не да се делят. Такова разделение е изкуствено, но има начин да се намали рискът, посочи Томов. Според него дългосрочният зелен сертификат е правилният начин да се излезе от кризата с коронавируса. Тестовете трябва да бъдат безплатни и да продължи информационната кампания, настоя Лъчезар Томов и призова да не бъдат канени антиваксърите.

Стойчо Кацаров: Ескалацията е въпрос на 10-15 дни

Най-лошият сценарий е изчерпване на капацитета на болниците. Всичко е въпрос на 10-15 дни и ако не пречупим вълната, ще имаме огромен проблем. За това предупреди служебният здравен министър Стойчо Кацаров в интервю за Нова телевизия. Той увери, че се прави всичко възможно да не се стигне до най-лошия сценарий. Ако мерките не сработят, единствената алтернатива е пълен локдаун, категоричен беше Кацаров. Той иска първото нещо, което да отпадне, е да бъдат върнати децата от 1 до 4 клас. При влизане с документ, че си преболедувал, тествал и ваксинирал е безопасна среда. В училищата такива изисквания не са въведени, посочи Кацаров.

Кирил Петков готов на разговори с БСП и ИТН след изборите

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков ще разговаря с лидерите на "Има такъв народ" Слави Трифонов и БСП Корнелия Нинова веднага след изборите, съобщи в. "Сега", позовавайки се на телевизия "Евроком". Досега бившият служебен министър на икономиката е имал контакт с отделни членове на тези партии като Мика Зайкова от Има такъв наорд например. Петков обвини членовете на бордовете на енергийните дружества за проблемите в сектора. Според него трябва да се търсят иновативни начини за смяната им, тъй като законът ги пази."Не може да се чака добронамереност от тези хора, които управляват по този начин енергийната система. Това за мен е равносилно на саботаж. Трябва целенасочено да се работи тези хора да си тръгват. Има хора в тези енергийни дружества, които бяха назначени преди служебното правителство, които явно и очевадно правят неща против интересите на дружествата и икономиката", допълни Петков.

Атанас Атанасов уверява: Няма разцепление в "Демократична България"

Малко пресилено е искането на оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Спирам се на военните, както действаха при военна тревога - изненадаха ни. Това заяви генерал Атанас Атанасов от Демократична България пред Нова телевизия. Той настоя президентът Румен Радев да свика КСНС за кризата с коронавируса. Генерал Атанасов увери, че ДБ никога не е толкова мобилизирана колкото сега. Винаги ще има единици, които не са доволни. Решенията при нас се взимат демократично, подчерта той, добавяйки, че основната задача на ДБ е в тази тежка битка да изкарат най-боеспособните хора.

Туроператорите очакват трудна зима

Туроператорите очакват труден и изпълнен с предизвикателства зимен сезон, информира БНР. Има риск традиционните за зимата туристи от Великобритания, скандинавските и съседните на България страни да се откажат от намеренията си да дойдат у нас. Епидемичната обстановка може да повлияе негативно върху решението на чуждестранните туристи да почиват у нас през зимата, посочва Димитрина Горанова, председател на асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Повишаващите се цени на електрическата енергия ще има негативен ефект и върху българските туристи, на които сектора разчита изключително много.

35% от учителите ще напуснат, ако им искат зелен сертификат

Близо 35% от българските учители казват, че биха напуснали системата при въвеждане на зелен сертификат. Неодобрението на въвеждането на зелен сертификат в образователната система е 86% срещу едва 12% одобрение. Неговото неочаквано въвеждане ще блокира образователната система, ще доведе до отлив на учители и ще създаде брутални трудности на българските родители.Това пишат от Синдикат "Образование" в отворено писмо до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров по повод напрежението в образователната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com