Новините: Най-важното за деня, 23 септември

10481
Новините: Най-важното за деня, 23 септември
Снимка: iStock/Guliver

Екипът на Actualno.com ви представя най-важното от неделя, 23 септември в традиционния информационен бюлетин.

ХАВИЕР СОЛАНА: ПРЕСПАНСКИЯТ ДОГОВОР - НАДЕЖДА ЗА РЕГИОНА

Преспанският договор, пише Солана "предлага устойчив модел за разрешаване на спорове на други места, защото той олицетворява цялостен подход за решаване на конфликти въз основа на обещание за взаимно споделени дългосрочни ползи".

МАКЕДОНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ БОЙКОТИРА РЕФЕРЕНДУМА НА 30 СЕПТЕМВРИ

"Аз вече гласувах. Гласувах преди 27 години, на 8 септември 1991 година. Аз бях един от онези, които дадоха своя глас за суверенна и независима Република Македония, със свое име и достойнство. Не отстъпвам от тази идея", казва Георге Иванов.

"КОХА ДИТОРЕ": ТАЧИ ДАВА СЕВЕРНАТА ЧАСТ НА СЪРБИЯ СРЕЩУ ПРЕШЕВСКАТА ДОЛИНА

Според изданието Тачи ще върне на Сърбия следните общини: Лепосавич, Зубин Поток и Лешак. Срещу тях той очаква да получи от Белград Прешевската долина, в която влизат трите общини Буяновац, Прешево и Медведжа. Те се намират в югозападната част на Сърбия, граничат с Косово и са населени предимно с етнически албанци.

КОСОВО- БОМБАТА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ НА БАЛКАНИТЕ

Откакто албанското етническо ръководство на Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г., територията остава спорна и частично суверенна. В настоящия момент тя е призната от 110 най-различни по сила и влияние държави по света от Съединените щати и Германия до Малави и Вануату. Въпреки това суверенитетът на Косово остава de facto; тя все още не е член на Организацията на обединените нации, има далечни перспективи за влизане в Европейския съюз и все още до голяма степен зависи от дипломатическото спонсорство на държавите покровители, които говорят в нейна защита.

ЖУРНАЛИСТИ В АРЕСТА СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ С ЕВРОФОНДОВЕ В ГЪРЦИЯ

Средствата от Брюксел са били предназначени за подобряването на живота на мигрантите в Гърция - за т.нар. "горещи точки". Двамата журналисти са задържани след подадена жалба от страна на министъра на отбраната Панос Каменос.

ДВАМА ОСТАВАТ В АРЕСТА СЛЕД ГРАБЕЖА НА РОЖЕНСКИЯ МАНАСТИР

Съдът постанови най- тежката мярка за неотклонение - задържане под стража за адвоката от Сандански Стефан Матеев, инициатор и участник в обира и за пълнолетния негов съучастник Ю.М. По отношение на другите двама обвиняеми, които са непълнолетни, съдът постанови да бъдат под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая.

СЪДЪТ ПОСТАНОВИ: СКЛАДОВЕТЕВ КАРНОБАТ ОТВАРЯТ ДО 24 ЧАСА

Тази вечер ще бъде отворен винзаводът в село Церковски. Фабриката за спиртни напитки в Церковски и заводът за бутилиране във Венец остават запечатани за още един ден. Складовете на "Винпром Карнобат" бяха запечатани от митнически инспектори, а работници два дни протестират и блокират пътища.

МИТНИЦИТЕ: МНОЖЕСТВО СА НАРУШЕНИЯТА ВЪВ "ВИНПРОМ КАРНОБАТ"

„В хода на проверките и на обследването на технологичния процес, служителите на Агенция „Митници” установяват съществуването на кран, от който може да бъде изведен етилов алкохол, спирт, без това извеждане да бъде контролирано от измервателни средства и без да бъде отчетено. Кранът е монтиран над тръбопровод, над циркулационен изпарител преди средство за измерване и контрол. Този циркулационен изпарител е свързан с дестилационна колона, тоест е част от цялостната технологична схема за производство на акцизна стока - етилов алкохол”, каза зам.-директорът на митниците.

ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: КРАСИМИР ВЛАХОВ ЩЕ БЪДЕ ПРЕДЛОЖЕН ЗА КОНСТИТУЦИОНЕН СЪДИЯ

 Вече има проведени разговори в управляващата коалиция по бъдещата номинация за конституционен съдия и това ще бъде Красимир Влахов - доскоро заместник-председател на Върховния касационен съд. Това съобщи лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

ЗАЩО 140 ТВОРЦИ БОЙКОТИРАТ ЕВРОВИЗИЯ?

Британскиат вестник Гардиън публикува отворено писмо, подписано от 140 музиканти, писатели, актьори, режисьори, писатели и поети, в което те призовават за бойкот, ако фестивала за избор на песен се проведе в Израел, който от години нарушава човешките права на палестинците. Сред подписалите са и шестима израелски художници - Авиад Алберт Михал Сапир, Охал Грицер Йонатан Шапиро Даниел Равицки и Дейвид Оп.

ТОМ КРУЗ И ВАЛ КИЛМЪР В ТОП 5 НА ЛЮБОВНИЦИТЕ НА ШЕР

С Том Круз се запознала на сватбата на Шон Пен и Мадона през 1985 г., когато актьорът е едва на 22 години. Тя разказа, че във връзката им имало красива романтика и че той е един от петте най-добри любовници в списъка й със завоевания. За Вал Килмър разказите на дивата са още по-смели, споделяйки, че докато го целувала, тя чувствала, че главата й сякаш ще се отдели от тялото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com