Новините: Най-важното за, деня 24 май

3945
Новините: Най-важното за, деня 24 май
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важното от деня, 24 май (неделя):

ПАТРИАРХЪТ ОГЛАВИ ПРАЗНИЧНИЯ МОЛЕБЕН ЗА 24 МАЙ (СНИМКИ)

Патриарх Неофит оглави празничната служба и молебен по случай 24 май- Денят на българската писменост и просвета. Десетки миряни се стекоха в храма и се помолиха за здраве и благоденствие.

"Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност и култура, заяви в Обръщение на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

РАДЕВ ПОДНЕСЕ ВЕНЦИ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА СВЕТИТЕ БРАТЯ И ОТПРАВИ ПОЗДРАВ

С нашия принос към световното културно богатство днес ние трябва да се чувстваме сродени с нашата азбука, език и общата ни културна памет. Това заяви президентът Румен Радев от Народната библиотека "Свети Свети Кирил и Методий", където поднесе цветя пред паметника по случай 24 май - Деня на просветата, културата и славянската писменост.

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ПРОМЕНИТЕ В СВЕТА ЩЕ СЕ ОТРАЗЯТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО

„В образователната система вървим заедно... Всички професии са важни, но ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във всички останали области“. Това каза пред БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му „нищо не може да замени присъственото обучение, но всички образователни системи ще търсят микса с дигиталното“.

БОРИСОВ ИЗУМИ: АКО ПОЛУЧА ПИСМО ОТ "ЛЕВСКИ" ЗА АКЦИИТЕ, ЩЕ ГО СКЪСАМ

Министър-председателят Бойко Борисов отново заяви, че не се интересува от темата с акциите на "Левски", които му бяха джиросани от обвиняемия бизнесмен Васил Божков на 13 май. Тогава премиерът отказа да ги приеме, а впоследствие уточни, че не иска да бъде замесван и няма казус по въпроса. "Какво общо имам аз с "Левски", че да ми се пращат писма. Не се интересувам и няма да коментирам изобщо. Ако някой иска да направи добро на "Левски", ще даде акциите на Наско Сираков. Ако има такова писмо, ще го скъсам и ще го хвърля" 

ВАСИЛ БОЖКОВ ИЗГЛЕЖДА ПАК СЕ ПОДИГРА НА БОЙКО БОРИСОВ И ОТЧЕТЕ ВАРВАРСКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ КУЛТУРАТА

Честит празник на всички грамотни. Да съберем 1,2,5 милиона помощ за 3 курса. На VG по правопис, на ББ по правоговор, на ИГ по четене, написа в Twitter обвиняемият бизнесмен Васил Божков по повод Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

МВР ПОТВЪРДИ ПРИЧИНАТА ЗА СМЪРТТА НА ВАРНЕНСКИЯ ЖУРНАЛИСТ ГЕОРГИ АЛЕКСАНДРОВ

Никакво съмнение нямаме за причината за смъртта. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов на извънреден брифинг във Варна по повод смъртта на варненския журналист Георги Александров. Причината за смъртта е удавяне, сочат резултатите от аутопсията. Установени са травми, в следствие на падане. Не са открити никакви медицински находки и травми, които да са причинени от насилие. Досъдебното производство работи по две основни хипотези - нещастен случай и самоубийство.

ШАНСЪТ ЗА УСПЕХ НА ВАКСИНА СРЕЩУ КОРОНАВИРУС ПАДНА С 50%

Тъй като разпространението на вируса във Великобритания намалява и лекарите регистрират все по-малко заразени, създателите на ваксината вероятно няма да могат да използват достатъчен брой доброволци за следващия етап на тестване на новия вид ваксина срещу коронавируса. Ако COVID-19 не се разпространява, доброволците няма да могат да срещнат вируса, което няма да позволи на учените да оценят ефекта от новата ваксина, която се тества при хора от 23 април. През юни ще бъдат обявени резултатите от първата фаза на клиничните изпитвания, проведени във Великобритания. Ако те бъдат успешни, ще продължат в други страни.

ЗАПОЧНА ДЕЛОТО ЗА ПОДКУП СРЕЩУ БЕНЯМИН НЕТАНЯХУ

Първото заседание на съда има технически характер. На него, както и по време на следващите заседания, ще се обсъжда редът на слушанията, а адвокатите на обвиняемия ще имат възможността за определен срок от време да се запознаят със съдържанието на делата. Очаква се съдът да изслуша около 300 свидетели на обвинението и делото да отнеме най-малко няколко месеца, като не се изключва възможността да продължи с години. Най-сериозните обвинения срещу Нетаняху са за вземане на подкуп и са повдигнати по така нареченото „дело 4 000”за лобиране в полза на най-голямата телекомуникационна група в страната „Безек” в замяна на положително отразяване на политиката на Нетаняху в контролираната от компанията интернет-платформа „Walla”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com