Новините - най-важното за деня, 24 октомври

6362
Новините - най-важното за деня, 24 октомври
Снимка: БГНЕС

Екипът на Actualno.com събра за вас най-важното от новините за 24 октомври, неделя:

РЕШЕНО: ЗАТВАРЯТ НОЩНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В СТОЛИЦАТА ОТ НЕДЕЛЯ

От утре се затварят всички нощни заведения в столицата. Мярката ще важи през следващите две седмици - до 8 ноември. Това съобщи кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. Решението идва след среща с общинския щаб и на база повишените случаи на COVID-19 и хоспитализираните пациенти в София. София вече е в "червената зона" за коронавирус в страната. За всички ни е ясно, че дистанция в нощните заведения не може да се спазва, независимо и от усилията на собствениците и персонала. Какви точно заведения се затварят и заповедта на РЗИ София можете да видите тук.

РИЧАРД АЛИБЕГОВ: СТОЛИЧНА ОБЩИНА СИ  ИЗМИВА РЪЦЕТЕ С НАС

Фандъкова хвърля прах в очите на хората и Столична община си измива ръцете с нас като най-удобен бранш. Това каза за председателят на Управителния съвет на Сдружение "Българска асоциация на заведенията" Ричард Алибегов. "Първо, все още нямаме заповед. На този етап няма заповед. За нас това е абсолютно е хвърляне на прах в очите на хората, че нещо се прави и се бори с пандемията, което няма да доведе до никакви здравни резултати. Видяхме в Европа, че трета седмица числата се покачват", добави той. Според Ричард Алибегов, ограничаването на работата на заведенията няма да продължи само две седмици. "Откровена лъжа е това, че ще бъде само 14 дена. Всички знаем, че стигне ли се до затваряне, ще отидем до март месец. Ако първия път не успяха да фалират целия бранш, то този път ще фалират всички. Нощните заведения няма да издържат така. Не съм убеден, че след 10 дена няма да кажат да затворим и дневните", допълни той.

БЛС: ДИСКОТЕКИТЕ ДА СЕ ЗАТВОРЯТ, СПОРТНИТЕ СЪБИТИЯ  ДА СА БЕЗ ПУБЛИКА

БЛС е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на коронавирус. Ситуацията в България вече не е спокойна! Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване. Бройката на заразените медици не спира да расте: 1831 са с потвърден коронавирус, а 21 загубиха битката с коварната болест. Това се казва в позиция на БЛС, цитирана от БГНЕС, във връзка с разпространението на коронавируса у нас. На този фон докато продължава да се прави реверанс към футбола, към дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Мярка, която е категорично прибързана, защото нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение.

УЧИЛИЩАТА СЪЩО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАТВОРЕНИ

Икономиката ни от заведенията и дискотеките ли зависи? Това попита от ефира на btv бившият министър на здравеопазването Таня Андреева по повод огрничителните мерки, които бяха въведени за заведения, ресторанти и нощни клубове заради разпространението на коронавирус в България. Андреева е категорична, че трябва да се ограничи престоят на хората на закрито в неконтролируема среда, а такава са именно нощните заведения. Същото се отнася и за училищата, които според нея трябва да бъдат затворени. Децата са пощадени от този вирус, карат го безсимптомно, но го пренасят на възрастните. Има много заразени учители и скоро може да имаме криза с персонала в училищата, както имаме с медиците в болниците, прогнозира Андреева. По нейните думи вече отдавна сме излезли от етапа на клъстерното разпространение на заразата и вече всеки ще има познати, които са заразени с коронавирус.

ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ: ОТ ПЪЛНО НЕГЛИЖИРАНЕ ПРЕМИНАВАМЕ В ПАНИКА, ТОВА НЕ Е ЕДРА ШАРКА

"От пълно неглижиране преминаваме в паника. Първо това не е някакво смъртоносно, страшно заболяване. Не е едра шарка. Но това заболяване трябва да се контролира, за да е по-малък наплива в болниците и лабораториите. Да може да върви и икономиката, и културния живот." Това каза проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести за ситуацията с коронавируса в момента. Според него, не трябва да се плашим, а трябва спокойно да гледаме на проблема, защото всичко, което в момента става, за него са предупреждавали. Проф. Кантарджиев е категоричен, че е трябвало да се носят маски на закрито след намаляването на случаите през септември и началото на октомври.

ОТМЕНИХА КАРАНТИНАТА НА ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ*

PCR тестът му е отрицателен. РЗИ спира карантината и на министър Кирил Ананиев. Петя Аврамова и Десислава Танева все още очакват в изолация резултатите от тестовете си за коронавирус. Те бяха обявени за контактни на заразеният Николай Нанков.

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ОТ ДПС ИСКРА МИХАЙЛОВА Е С COVID-19

В момента тя е под 14-дневна карантина. След завръщането си от Брюксел Михайлова си е направила превантивно два PCR теста и вторият се е оказал положителен.

ПРОТЕСТ СРЕЩУ COVID ОГРАНИЧЕНИЯТА ПРЕД НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Пред Народния театър “Иван Вазов” в София се събраха недоволни, които протестираха срещу носенето на маски и мерките, които са взети у нас срещу разпространението на Covid-19. Така България се присъединява към Международния марш срещу Covid мерките, организиран от Полша, разказаха протестиращи.

БАХАРОВ ЧАКА ДА МУ ВЪВРНАТ 2 000 лв. ОТ ГАРАНЦИЯТА, АДВОКАТЪТ МУ ЩЕ ОБЖАЛВА ПРИСЪДАТА 

"В детайли ще коментирам след като получа мотивите на съда. Категорично ще обжалваме, защото горният съд е по-мъдър. Явор не е в условия на изпитателен срок и най-малко заради това не разбирам защо има ефективна, а не условна присъда", коментира адвокатът на Бахаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com