Новините: Най-важното за деня, 25 февруари

3613
Новините: Най-важното за деня, 25 февруари
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важното за деня.

РУМЪНИЯ ЗАСЕГА ОТРИЧА ЗА КОРОНАВИРУС НА НЕЙНА ТЕРИТОРИЯ

Засега няма потвърждение за случай на зараза с коронавирус в Румъния, заяви днес заместник здравният министър на страната Андрей Бачу пред Reuters, предаде БНР. „Дотук имаме само негативни резултати от тестовете“, заяви Бачу. По този начин той отрече разпространената по-рано от румънски медии информация за заразен мъж, който бил наскоро в Италия.

АНАНИЕВ: ОТПУСК, ПЛАТЕН ИЛИ НЕПЛАТЕН ЗАРАДИ КАРАНТИНАТА

Платен или неплатен отпуск трябва да си пуснат хората, които се връщат от високорисковите райони и има съмнение, че могат да са болни от коронавируса. За тяхното наблюдение в домашни условия носят отговорност общопрактикуващите лекари. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след провелото се заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

БЪЛГАРИЯ Е ПОДГОТВЕНА ЗА КОРОНАВИРУСА, ВЗЕТИ СА ВСИЧКИ МЕРКИ

България взема всички необходими мерки за борба с корона вируса и макар все още да няма болни у нас, държавата е готова да реагира мигновено. Властите са подготвили проверки по границите, сформират екипи по места и информират гражданите къде и каква помощ да потърсят и как да предпазят най-близките си в случай, че имат симптоми на смъртоносния вирус.

Д-Р АНГЕЛ КУНЧЕВ: НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СИГУРЕН, ЧЕ НЯМА КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ

Никой не може да бъде сигурен дали няма коронавирус в България, но системата работи. Това заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И предупреди, че ако разпространението на коронавируса в Европа продължи, то е въпрос на време заразата да стигне до България.

МИМИ ВИТКОВА: ЩЕ РАЗБЕРЕМ ДАЛИ СМЕ ГОТОВИ ЗА КОРОНАВИРУСА, КОГАТО ДОЙДЕ ДО ВРАТАТА НИ

Ще разберем дали сме готови за коронавируса, когато дойде до вратата ни. Европа загуби доста време в очакване, че няма да ни се случат тези неща.Дано не стигне до нас, дано вчерашното заседание да доведе до реални действия. Това каза бившият здравен министър Мими Виткова в интервю за bTV.

НАЧАЛНИКЪТ НА ВМА СЪВЕТВА: АКО СЕ ВРЪЩАШ ОТ ИТАЛИЯ, НЕ ХОДИ НА РАБОТА 14 ДНИ

Създаването на такъв щаб показва отношението на правителството. Затова не се изчака да мине една нощ. Така генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА, обясни защо спешният съвет за китайския коронавирус беше пренасрочен и вместо днес (25 февруари) сутринта се проведе в късния следобед на вчерашния ден.

РАДЕВ: СКАНДАЛЪТ С КЪЩАТА В БАРСЕЛОНА ЗАСЯГА БЪЛГАРИЯ В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН

Случаят с т. нар. "Къща в Барселона" засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти скандала с разследването на пране на пари с българско участие в Испания, в който беше намесено името на министър-председателя.

ВРЪЗКИТЕ, ВЪПРОСИТЕ И ТВЪРДЕНИЯТА ЗА КЪЩАТА В БАРСЕЛОНА СЕ МНОЖАТ КАТО ЗАРАЗА ОТ КОРОНАВИРУС

Готови сме да се явим пред парламента и пред Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика на Народното събрание, където да представим допълнителна информация по т.нар. случай "къща в Барселона". Това заявява в своя официална позиция Гражданско движение "Боец", чието име нашумя много като организатор на протестите против кандидатурата на настоящия главен прокурор Иван Гешев за държавен обвинител номер едно.

БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА - САМОДИСЦИПЛИНА ИЛИ МЕРКИ НА ДЪРЖАВАТА?

На територията на България няма пациент с прояви на инфекция, причинена от конавирус. Най-важното е дисциплината на хората, които се връщат в чужбина. От вчера се взимат безпрецедентни мерки. Малко бях засегнат, че дадохте думата на една дама, която е търсила как да се изследва. Много е разписано, културният човек чете сайта (на здравно министерство) всеки - който се е върнал 14 дни да спазва карантина в къщи. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

БЕЗ ПАНИКА: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА КОРОНАВИРУСА

Темата с новия коронавирус (вече официално наричан (COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува все повече България. Вчера се проведе изтощително заседание на кризисния щаб към Министерския съвет, което излъчи ясно послание: "Здравето на хората преди всичко".

ТУРАГЕНЦИИ МАСОВО ОТКАЗВАТ ЕКСКУРЗИИ В ИТАЛИЯ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Клиенти на турагенции масово отказват екскурзии в Италия заради бързото разпостранение на коронавируса на Апенините. Фирмите за почивки започнаха да връщат средства от платените предварително депозити за воаяжи до страната на Апенинския полуостров, пише Монитор.

ПРОВЕРЯВАТ НИ ВКЪЩИ, ДОКАТО СМЕ В БОЛНИЧНИ?

Извънредни проверки по домовете, докато работниците са в болнични, а „Гранична полиция“ да проверява в регистъра дали на напускащото страната лице е издаден болничен лист, а ако е издаден, да се оведомява Националния осигурителен институт (НОИ). Това са част от мерките, които работодателите, държавата и синдикатите ще объсждат на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

ШЕФКАТА НА БАСЕЙНОВА ДИРЕКЦИЯ ПЛОВДИВ Е С ОБВИНЕНИЯ ЗАРАДИ СОНДАЖ НА ВЕТКО АРАБАДЖИЕВ

Цветелина Кънева, директор на Басейнова дирекция Източнобеломорски район - Пловдив, е задържана заради Захарния комбинат на Ветко Арабаджиев, стана ясно от брифинг на окръжния прокурор днес.

THE INSIDER: ЕДИН ОТ ОТРОВИТЕЛИТЕ НА ЕМИЛИЯН ГЕБРЕВ Е БИЛ ДИПЛОМАТ

Един от ключовите участници в отравяне на Емилиян Гебрев, известен под името Георгий Горшков и обявен за издирване в действителност е Егор Гордиенко, работил под дипломатическо прикритие в руското представителство на Световната търговска организация (СТО) в Женева. Той е бил трети секретар и е участвал в специални операции заедно с участниците в отравянето на Гебрев. Това съобщи theins.ru.

ПАНДЕМИЯ НА ПАНИКАТА

Новият коронавирус се разпространи из цял Китай и излезе далеч от пределите му. В Италия вече има смъртни случаи, докато във Франция се похвалиха, че са излекували своите болни. Властите у нас излизат с противоречиви твърдения и съвети. До колко реална е заплахата и трябва ли да се страхуваме. Истинска пандемия или пандемия на паниката върлува в момента? Върху този въпрос разсъждава председателят на Националното общество на промишлената медицина в Русия Алексей Яковлев за rbc.ru.

ЦВЕТАНКА РИЗОВА: НЕ ХАРЕСВАМ БЕЗЦЕЛНАТА АГРЕСИЯ НА ВОДЕЩИЯ

Не знаем дали фразата „Няма глупави въпроси“ е вярна или не. Но знаем, че има умни въпроси. Защото сме ги чували – задава ги Цветанка Ризова в публицистичните си предавания вече толкова години. Поговорихме с водещата на „Лице в лице“ и научихме кой е единственият човек, на когото разрешава да я разпитва, кого нарича „жалки хорица“, как изглежда, когато е ядосана, и дали „спори“ с телевизора:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com