Новините: Най-важното за деня, 25 януари

5430
Новините: Най-важното за деня, 25 януари
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 25 януари, събота.

ПРОТЕСТИРАЩИ ПЕРНИЧАНИ ПОИСКАХА ОСТАВКИТЕ НА БОРИСОВ И АВРАМОВА

Оставките на министър-председателя на България Бойко Борисов и на министъра на реионалното развитие Петя Аврамова бяха поискани от протестиращите в София жители от Перник. Хората излязоха на протест заради водната криза в града. Демонстрантите тръгнаха на шествие от площад "Александър Първи" и стигнаха до Министерски съвет. Недоволните заявиха, че ще останат до 22:00 ч. тази вечер, за да бъде изпълнено искането им.

ОСВЕН САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И КАНАДА СЪЩО НИ ПОДКРЕПИХА В БОРБАТА С РУСКИЯ ШПИОНАЖ

След изявлението на дипломатическото ведомство на САЩ у нас, посолствата на Великобритания и Канада също подкрепиха усилията на България за пресичане на „чуждите зловредни действия“. Реакцията на дипломатическите мисии на двете страни е свързана с досъдебните производства, започнати от прокуратурата, срещу двама руски дипломати, които са заподозрени за шпионаж.

РУСИЯ ЗАПЛАШИ БЪЛГАРИЯ С ОТВЕТЕН УДАР ЗАРАДИ ИЗГОНЕНИТЕ РУСКИ ДИПЛОМАТИ

Руското външно министерство счита изгонването на дипломати от София за "недружелюбна и провокативна стъпка", а също така предупреждава българските власти, че ще бъдат предприети "мерки за възмездие".

НОВО СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ РАЗЛЮЛЯ ТУРЦИЯ

Земетресение с магнитуд 5,1 по Рихтер удари провинция Елязъг, Турция, съобщи изследователският център “Кандили“ към университета „Мармара“, специализиран в сеизмологични проучвания.

В ХОНКОНГ СА ОТМЕНЕНИ ПУБЛИЧНИТЕ СЪБИТИЯ ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСА

Хонконг въвежда извънредни мерки за борба с коронавируса от Китай, съобщи Кари Лам - директор на администрацията в страната. Властите отмениха публичните събития и удължиха училищните ваканции до 17.02.20 г.

ЗАПОЧНА ИЗСЛУШВАНЕТО НА ЗАЩИТАТА НА ТРЪМП В ПРОЦЕДУРАТА ПО ИМПИЙЧМЪНТ

Екипът защитници на Доналд Тръмп започна своите пледоарии в Сената на Конгреса като част от процеса на импийчмънт на американския президент. Адвокатите разполагат с 24 часа в рамките на три работни дни, за да представят позицията си. Юристите ще представят по-голямата част от своите аргументи в понеделник, 27.01.20 г.

ДАНИ КАНАЗИРЕВА: НЕ КОНСУМИРАЙТЕ РИБА ОТ Р. МАРИЦА

"Предприети са всички мерки, институциите работим съвместно, а населението да не консумира риба и да не ползва вода от реката в района на замърсяването", призова областният управител на Пловдив Дани Каназирева по повод ситуацията с откритата мъртва риба.

ФЕНОВЕТЕ НА "ЛЕВСКИ" ПОДАВАТ РЪКА НА ВАСИЛ БОЖКОВ

Не само срещата вчера не беше лека, не е лека ситуацията, в която се намира "Левски". Това е игра на нерви и нещата могат да вземат различен завой. Ние подаваме ръка на Васил Божков. Това стана ясно от думите на председателя на Националния клуб на привържениците на футболния клуб "Левски" Степан Хиндлиян в ефира на предаването "Тази събота" по bTV. Ние сме съгласни, че сме заложник на политически и икономически интереси, но "Левски" е голямата идея. Отборът в момента е стабилен и функционира нормално, подчерта Хиндлиян пред Жени Марчева.

ЕURONEWS: БОЛНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БЪЛГАРИЯ ОСТАВЯ ПАЦИЕНТИТЕ УЯЗВИМИ

България преживява криза в здравеопазването, хиляди лекари и медицински сестри напускат за по-добре платена работа в Западна Европа. Това твърди изданието Еuronews в статия, озглавена „Болна система: Българската здравна система оставя пациентите уязвими“. Трима от всеки четирима български студенти по медицина казват, че са изкушени да напуснат. Основните дестинации са Германия, Австрия и скандинавските страни, посочва още медията.

КАКВО ПРЕЖИВЯХ В АУШВИЦ? ЗАПИСКИТЕ НА 14-ГОДИШНАТА ШАЙНДИ

Шайнди Милър-Еренвалд е родом от Унгария. Но днес живее в Израел. През пролетта на 1944 година тя е депортирана в концентрационния лагер Аушвиц-Биркенау. Тогава Шайнди е на 14 години. Там избиват почти цялото ѝ семейство. Момичето също се намира в смъртна опасност, но въпреки това събира сили да запише преживяванията си в дневник.

ИРАН АРЕСТУВА ВИНОВНИКА ЗА САМОЛЕТНАТА КАТАСТРОФА

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви, че иракчанинът, който е свалил самолета на „Международни авиолинии на Украйна“ близо до Техеран, е в затвора.

КИТАЙСКАТА НОВА ГОДИНА - ПРАЗНИК НА ВЕСЕЛИЕТО, СЕМЕЙСТВОТО И БОГАТСТВОТО

Китайската нова година, известна като Празник на пролетта (или Началото), има повече от 4000-годишна история. Това е най-дългия празник в Китай и през тази година започва на 25 януари и приключва на 8 февруари. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com