Новините: Най-важното за деня, 25 май

8310
Новините: Най-важното за деня, 25 май
Снимка: Getty images

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 25 май.

21 УБИТИ ПРИ СТРЕЛБА В НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ В ТЕКСАС (ВИДЕО)

18 ученици и трима възрастни бяха застреляни при атака с огнестрелно оръжие в начално училище Robb Elementary в Ювалди, Тексас.

СЛЕД УБИЙСТВОТО НА 19 ДЕЦА В САЩ: ПОРЕДНИ ПРИЗИВИ ЗА РЕФОРМИ (СНИМКИ И ВИДЕО)

Общо 21 са жертвите от стрелбата във вторник в начално училище Robb Elementary в американския град Ювалди, щата Тексас. Загинали са 19 деца и двама възрастни, като сред тях е и извършителят, който също бил убит, съобщи пред CNN говорител на Департамента за обществена сигурност на Тексас.

БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА В ГАЗОВАТА ВОЙНА МЕЖДУ РУСИЯ И ГЕРМАНИЯ

Санкции на 31 компании, сред които "ВИЕЕ България", наложи руският президент Владимир Путин на 11  май, 2022 година. Компаниите са свързани с търговията, преноса и съхранението на руски природен газ в ЕС, Великобритания, САЩ, Швейцария и др. Общото между всички в санкционния списък е, че те са доскорошни дъщерни компании на ПАО "Газпром" в Европа.

ЗАМ.-ЕНЕРГИЕН МИНИСТЪР СЪЩО СЕ ЧУДИ КАКВО СТАВА С РУСКИЯ ГАЗ ЗА ГОЛЕМИТЕ В ЕС

И Италия, и Германия са намерили начин как да плащат за руския газ, тъй като не смятам, че "Газпром" им го дарява. Какъв начин са намерили да платят не знам. Ние отправихме питане за допълнителни разяснения, но получения отговор от „Газпром“ не дава никаква сигурност за начина на извършване на плащанията. Единственото допълнително разяснение е, че ако платим в долари, парите няма да напускат „Газпромбанк“, а там ще бъдат превалутирани. Това обясни зам.– министърът на енергетиката Пламен Данаилов в ефира на Нова телевизия относно плащането в рубли за получаване на природен газ.

ЕК КРИМИНАЛИЗИРА ЗАОБИКАЛЯНЕТО НА САНКЦИИТЕ И ДАВА ХОД ЗА КОНФИСКАЦИЯ НА ЗАМРАЗЕНИТЕ РУСКИ АКТИВИ

Европейската комисия предложи днес (25 май) метод за криминализиране заобикалянето на санкции на ниво ЕС – като предостави правни основания за конфискация на активи на руски олигарси, иззети от държавите членки.

ПОРЕДЕН РУСКИ ГЕНЕРАЛ СЕ ПРОСТИ С ЖИВОТА СИ, ЩЕ МОБИЛИЗИРА ЛИ ПУТИН И ПЕНСИОНЕРИ?

 

63-годишният руски генерал-майор Канамат Боташев е бил убит, след като самолетът му Су-25 е свален над Луганска област. Информацията е потвърдена от трима руски военни, служили под ръководството на Боташев, предаде в свой материал руската служба на BBC. Официално потвърждение от руското военно министерство още няма.

КИСИНДЖЪР: УКРАЙНА ТРЯБВА ДА ДАДЕ СВОИ ТЕРИТОРИИ НА РУСИЯ, ЗА ДА СПРЕ ВОЙНАТА

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър смята, че Украйна трябва да даде част от своята територия на Русия, за да спре руската инвазия - позиция, срещу която са болшинството украинципише The Telegraph. Според Кисинджър е необходимо да се принуди Украйна да влезе в преговори с Русия в близко бъдеще. А изрично британското издание подчертава, че той залага на "подхода на реалната политика", а не на този на "морал и ценности".

НОВ ФИНАНСОВ ХОД НА САЩ ТЛАСНА РУСИЯ КЪМ РЪБА НА ФАЛИТ

 

САЩ няма да удължат срока на действие на ключов лиценз, който изтича в сряда – 25 май, и който позволява на Русия да плаща на американските притежатели на облигации. Това означава, че Вашингтон блокира възможността на Москва да извършва плащания по част от външния си дълг в долари (в рубли може), което може да приближи Кремъл до ръба на фалит.

ЗРЕЕ ЛИ ПРЕВРАТ В КРЕМЪЛ?

На 24 май се навършиха точно три месеца, откакто руският президент Владимир Путин отприщи пълномащабна война с Украйна, която в Руската федерация все още се нарича „специална операция“. За света той се превърна в изгнаник и военен престъпник, а в самата Русия назрява все по-голямо недоволство срещу диктатора. Военните провали на Русия в Украйна: как реагират и какво искат "ястребите" на Путин и кръговете на властта.

КЛЮЧОВ СВИДЕТЕЛ ПО ПЪРВИЯ ИМПИЙЧМЪНТ НА ТРЪМП: УКРАЙНА Е ПО-ЗЛЕ, ОТКОЛКОТО СЕ ВИЖДА

Запада беше приятно изненадан, че борбата в Украйна не приключи веднага, пише ключовият свидетел в първия процес за импийчмънт на Доналд Тръмп Сурия Джаянти* в Time. Но липсата на победоносни репортажи от Киев до Москва на първо време не означава победа за Украйна. Според автора, продължаването на конфликта е лудост, платена от Запада:

ПЕТКОВ ОТ ДАВОС: АКО СИ БЯХМЕ НАПИСАЛИ ДОМАШНОТО ПРЕЗ 2014, ДНЕС СИТУАЦИЯТА С РУСИЯ МОЖЕШЕ ДА Е РАЗЛИЧНА

„Надявам се до края на годината да сме напълно независими от руския газ и да имаме много по-зелена икономика“. Това заяви премиерът Кирил Петков относно Европейския съюз по време на една от дискусиите на Световния икономически форум в Давос.

ИДЕЯТА НА ГЕРБ ЗА 24 МАЙ: ОТ ПРИТОПЛЯНЕ НА РУСОФОБСКИ МАНДЖИ ДО РАЗНОГЛАСИЕ В ОБЩЕСТВОТО

От притопляне на русофобски манджи до разногласие в обществото. Така отделни представители на управляващите и други представители на опозицията изразиха несъгласие с предложението на ГЕРБ 24 май да стане национален празник.

СПЕЦИАЛЕН РЕГИСТЪР ЩЕ ТЪРСИ ЗАЩО ТРАЙНО БЕЗРАБОТНИТЕ СТОЯТ БЕЗ РАБОТА

 

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за насърчаване на заетостта. Измененията, внесени от Деница Сачева от ГЕРБ и получиха подкрепа от депутати от всички парламентарни групи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com