Новините: Най-важното за деня, 25 май

4639
Новините: Най-важното за деня, 25 май
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден.

СОФИЯ КУПУВА 25 ТРАМВАЯ И 30 ТРОЛЕЙБУСА ЗА 135,5 МЛН. ЛВ.

25 нови нископодови съчленени трамвая и 30 тролейбуса с обща прогнозна стойност 135,5 млн. лв. без ДДС купува „Столичен електротранспорт“ ЕАД, сочат обявления в Агенцията за обществени поръчки.

ВРЕМЕННО СПИРАТ ДВИЖЕНИЕТО НА КАМИОНИ НАД 12 ТОНА, ВИЖТЕ КЪДЕ

Утре (26.05.19 г.) от 12:00 ч. до 20:00 ч., се спира движението на камионите над 12 тона. Забранено ще бъде преминаването им по автомагистралите и най-натоваренитe пътища в страната. За улеснение на трафика и повишаване безопасността на движение в участъците с ремонт на автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ има две ленти за София и една за Бургас или Варна.

АЛО ИЗМАМНИЦИ С НОВА СХЕМА - ПРЕДСТАВЯТ СЕ ЗА СВЕЩЕНИЦИ

Предполагаеми автори на телефонни измами са наемали от името на свещеници непознати за куриери, които трябвало да доставят парите от жертвата до организаторите. Това се е случило на два пъти, като и в двата случая престъпленията са останали недовършени.

ОСТАВИХА ЗА ПОСТОЯННО В АРЕСТА 32-ГОДИШНИЯ, УБИЛ ЖЕНА ПРЕДИ 10 Г.

В ареста остава 32-годишният мъж, който преди 10 години уби жена, опитвайки се да я обере. Делото за мярката на обвиняемия бе гледано при закрити врата по настояване на задържания. Мотив за искането му бе, че се налагало да изнесе подробности от интимния си живот и не желаел те да стават публично достояние. Извършителят е управител билярден клуб в Пловдив, а негов съучастник и подбудител на убийството е синът на 56-годишната жена, превърнала се в жертва, който същ е на 32 г.

С "ТАЙНИ ОРЪЖИЯ" ИРАН ЗАПЛАШВА АМЕРИКАНСКИ КОРАБИ

Иран е изразила готовността си да ползва свое „тайно“ оръжие, за да потопи американските военни кораби, които по-рано бяха изпратени в региона на Персийския залив. „Ако извършат и най-малката глупост, ние ще изпратим тези кораби на дъното на морето заедно с техния екипаж и самолети, използвайки две ракети или две нови тайни оръжия”, каза генерал Мортеза Корбани - съветник на военното командване на Иран.

ХИЛЯДИ СЕМЕЙСТВА ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ АБОРТИТЕ В ХЪРВАТИЯ

Хиляди хора, участващи в борбата срещу абортите, излязоха по улиците на Хърватия днес. В Загреб полицията задържа за кратко около дузина протестиращи за правата на жените, които се опитаха да блокират ежегодния "Марш за живота". А в шествието се включиха около 5 000 души. Сред множеството се срещаха и деца с балони, а демонстрантите носеха плакат, който гласеше: "Да защитим най-застрашеното малцинство в Хърватия - неродените деца".

ФРЕНСКАТА ПОЛИЦИЯ РАЗПРОСТРАНИ СНИМКА НА АТЕНТАТОРА ОТ ЛИОН

Полицейски източници го описват като мъж от европейски или северноафрикански тип, облечен в бежови бермуди, с тъмни очила и с армейски зелен шал. Трима от 13-те ранени при вчерашното нападение в центъра на френския град Лион са все още на лечение в болница. 

МАСОВА СТРЕЛБА В БАР В НЮ ДЖЪРСИ

Днес около 12:30 ч. местно време бе открита масова стрелба пред бар на булевард "Брунсуик" в Трентън, Ню Джърси. Полицейските служби информират, че най-малко 10 души са ранени. Според говорителя на полицията в Трентън - капитан Стивън Варн, петима мъже и още толкова жени са били отведени в местни болници.

АКУЛА ОТХАПА КРАКА НА 10-ГОДИШНО МОМЧЕ

10 годишно момче загуби крака си докато плуваше с по-малката си сетричка край Нумеа, Нова Каледония. Виждайки акулата, бащата се е хвърлил във водата, за да спаси сина си, но вече било твърде късно. Детето, загубило крака си, е откарано в болница с разкъсвания и в областта на стомаха.

ЦЕННИ ЕКСПОНАТИ ЗА КИРИЛО-МЕТОДИЕВСКАТА ИДЕЯ В ПРАВОСЛАВИЕТО - ИЗЛОЖЕНИ ЗА КРАТКО В БАН

Уникални накити с библейски сюжети от сребро с позлата и седеф, икони и изящни богослужебни кръстове от средновековието, факсимилета на глаголически и кирилски текстове и на ценни исторически документи са изложени за кратко в централното фоайе на БАН. Експозицията, посветена на Кирило-Методиевската идея в православното християнство е дело на Центъра по Кирило-Методиевистика и Етнографския музей при Академията и ще продължи до 27 май 2019 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com