Новините: Най-важното за деня, 25 октомври

5853
Новините: Най-важното за деня, 25 октомври
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 25 октомври.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОСВОБОДИ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ОТ ВАЖЕН ПОСТ

Вицепремиерът Валери Симеонов, който отговаря за демографската политика в третото правителство на Бойко Борисов, вече няма да е председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. Вместо него постът заема друг вицепремиер - Томислав Дончев.

ЕКСПЕРТ: РЕМОНТЪТ НА МОСТА КРАЙ ЧЕРВЕН БРЯГ Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ ПРЕДВИДЕН ПРЕДИ ДА СЕ ОТКЛОНИ ТРАФИКА ПО НЕГО

Първопричината за аварията на моста край Червен бряг е в проекта за рехабилитация на основния път за републиканския трафик в района – през село Чомаковци. Преди да се отклони движението е трябвало да се направи обследване на обходния маршрут през село Горник. Тогава е щяло да стане ясно, че без ремонт мостът там не може да издържи тежкотоварния трафик. Това коментира пред Actualno.com строителният инженер Васил Иванов, бивш служител на Областното пътно управление в Плевен.

СЪМНЕНИЯТА, ЧЕ РЕФЕРЕНДУМЪТ ЗА ЗАСТРОЯВАНЕТО НА "МЛАДОСТ" Е СПРЯН НЕЗАКОННО, СЕ УВЕЛИЧАВАТ

Районната администрация на "Младост" не може да каже какъв е броят на пререгистрираните жители на района. Това става ясно от отговор на кмета на района Румен Русев до Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА) по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

МО ЗАБЪРКА КАША С РЕМОНТА НА ПОРЕДНИТЕ ВЕКОВНИ РУСКИ ИЗТРЕБИТЕЛИ

Над 310 милиона лева ще струва ремонта на старите съветски щурмови бомбардировача Су-25 от българските ВВС. Въпреки че сумата не е одобрена от парламента, военното министерство вече е приело офертата на единствения допуснат меркалия да ремонтира 14-те самолета. Става въпрос за беларуския "Авиоремонтен завод 558". МО опроверга информацията.

51% ОТ БЪЛГАРИТЕ ПРЕДПОЧИТАТ ЛЯТНОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ

По-голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се установи за постоянно лятното часово време. Това показаха резултатите от Националната консултация, проведена от Министерския съвет. В анкетата своите коментари написаха над 17 000 българи, предаде БНТ.

ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МАЙКИ: БОРИСОВ, БЕЗ ДОСТОЙНСТВО НЕ СЕ ЖИВЕЕ

И днес майките на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани излязоха на протест с искане за оставка на Валери Симеонов, съобщи кореспондент на Actualno.com. С възгласи "Валери е позор!" и "Махай се оттук!" недоволните поискаха вицепремиерът да напусне поста си.

ДОКАТО РУСИЯ СЕ ГНЕВИ, НАТО ПОКАЗВА МУСКУЛИ В МАЩАБНИ ВОЕННИ УЧЕНИЯ

Около 50 000 войници от страните членки на НАТО започват най-мащабните военни учения на западния отбранителен съюз от края на Студената война насам - "Единен тризъбец". Русия вече ги определи като зрелищна демонстрация на сила, отбелязват в редакцията на турския вестник Hürriyet, цитирани от агенция "Фокус".

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: ЩЕ ИМА ПО-СТРОГИ МЕРКИ СРЕЩУ КОНТРАБАНДАТА НА АКЦИЗНИ СТОКИ

Депутатите приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс, предвиждащи по-ефективно реализиране на наказателна отговорност спрямо лицата, които произвеждат и разпространяват нелегално акцизни стоки. Става въпрос за цигари и алкохол.

ДОГОВОРИХА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА ГКПП КУЛАТА И КАЛОТИНА НА ТРИ ПЪТИ ПО-ВИСОКИ ОТ ОБЯВЕНИТЕ ЦЕНИ

Договори за реконструкция на граничните контролно-пропускателни пунктове Кулата (Петрич) и Калотина (Драгоман) подписа Агенция "Митници“. Общата им стойност е над 9 млн. лв. без ДДС при прогнозна 3 000 000 лв. без ДДС.

ЩЕ СЕ ОКАЖЕ ЛИ ЧИСТИЯТ ВЪЗДУХ ОТРОВА ЗА ТЕЦ "МАРИЦА ИЗТОК 2"?

Проблемите с бъдещето на ТЕЦ "Марица Изток 2" са големи и няма да се решат в краткия срок, пред който държавата е изправена. Българският енергиен холдинг (БЕХ) и в частност Министерството на енергетиката трябва да намерят до пролетта 466 млн. лева за парникови емисии. Ако не бъдат закупени, съгласно европейските правила, ТЕЦ-ът няма право да работи или ако продължи дейност, ще го направи със съответните глоби – по 100 евро за всяка една от бройка неплатени емисии.

TIME: НАЦИОНАЛИЗМЪТ ИМА ЛОША РЕПУТАЦИЯ, НО ТОЧНО ОТ НЕГО СЕ НУЖДАЕ СЕГА АМЕРИКА

В днешно време слушаме неточно и невярно разбиране на термина "бял национализъм" най-често при споменаването на "американски национализъм". И всеки път, когато в разговор бъде спомената думата "национализъм", той бързо бива свеждан към расизма.

ТАНЯ АНДРЕЕВА: ИМА РИСК ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ДА БЪДЕ ПОЛИТИЗИРАНО

"Винаги, когато се създава нова комисия, която ще е мега и политически подчинена - всичко това крие риск да бъде политизирано здравеопазването." Това каза бившият здравен министър Таня Андреева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com