Новините: Най-важното за деня, 25 септември

7423
Новините: Най-важното за деня, 25 септември
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 24 септември.

ЕК: НАЙ-ЗАСТРАШЕНИ ОТ КОРОНАВИРУС И ГРИП СА БЪЛГАРИЯ И ОЩЕ ПЕТ СТРАНИ

Европейската комисия бие тревога заради бързото разрастване на пандемията. В някои страни-членки положението днес е дори по-лошо, отколкото по време на пика през март, заяви здравната еврокомисарка Стела Кириакидес и предупреди за опасността от „смъртоносна двойна пандемия", визирайки предстоящия грипен сезон, съобщава Дойче веле.

ОГРОМЕН РЪСТ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България се увеличи значително и като абсолютно число, и като процент на положителни тестове. За деня откритите случаи са 290 т.е. цели 130 повече на дневна база, при 4 859 теста спрямо 3 526 ден по-рано. Така процентът на положителните се увеличи до 5,96 на сто спрямо 4,53% при предишния отчет.

БРИФИНГИТЕ ЗА КОРОНАВИРУСА СЕ ВРЪЩАТ

Веднъж седмично да има брифинг с актуална информация за ситуацията с коронавируса в България. Това разпореди премиерът Бойко Борисов след среща на Националния оперативен щаб.

БОРИСОВ И ЩАБА: ОПАЗИХМЕ ПСИХИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ НА ХОРАТА, НЯМА ДА ИМА КПП-ТА И ЗАТВОРЕНИ ГРАДОВЕ

"Фалшиви новини и спекулации са твърденията, че правителството ще налага нови и по-тежки мерки срещу коронавируса. Нито ще се правят КПП-та, нито ще се затварят градове". Това написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов след заседанието на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

ВИРУСОЛОГ: ИМУНИТЕТЪТ СРЕЩУ РУБЕОЛА ВЕРОЯТНО НИ ПАЗИ И ОТ КОРОНАВИРУС

"Има елемент с рубеолата, за който се смята, че може би имунитетът, който е изграден срещу рубеола, като част от ваксината и може би предпазва до някаква степен и срещу COVID-19. Връзката е с рубеолата". Това заяви пред БНТ д-р Велислава Петрова, вирусолог и здравен консултант към ООН.

ОКОЛО 40% ОТ ПРОБИТЕ ЗА КОРОНАВИРУСА СА КОМПРОМЕТИРАНИ, АЛАРМИРА ПРОФ. ИВАН ЧАЛЪКОВ

„Доказано е, че пробите не се взимат правилно. В дихателния епител има ресни и там се намира вирусът. Тампонът през носа не е проста работа. Там трябва много внимателно да се работи. Не трябва да се взема с памучен тампон“. Това каза пред БНР проф. Иван Чалъков, изтъкнат специалист по „уши, нос, гърло“, бивш ръководител на клиниката по УНГ в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“.

НАЙ-БЪРЗИЯТ ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС В СВЕТА РАЗРАБОТИХА В ГЕРМАНИЯ

Германската компания „Бош” съобщи, че е разработила система за тестиране за COVID-19, при която резултатите излизат само след 39 минути. Това я прави най-бързата технология за тестиране на основата на PCR в света, пише БГНЕС.

ЕТО КОИ МАСКИ ПАЗЯТ НАЙ-ДОБРЕ ОТ COVID-19

След като маските навлязоха в ежедневието ни все по-често си задаваме въпроса коя от тях е най-ефективна и най-много ни пази от коварния коронавирус.

COVID-19: СПОРНИ ВЪПРОСИ ОТ РОДИТЕЛИ И ОТГОВОРИТЕ ИМ

Пандемията от коронавирус подложи на изпитание не само здравната и образователната система в страната, но и всички родители и работещи хора, които се изправиха пред реални казуси, свързани с налагане на карантина, PCR тестове и начини на предпазване в ежедневието. Въпреки насоките на здравните власти и ресорните министерства, всеки ден възникват казуси, които трябва да се решават. Ето отговорите на някои от спорните моменти.

КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА: БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА ОТ ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА, ТЯ Е СТАБИЛНА

"Оценката за България от страна на МВФ е възможно най-добрата. България няма нужда от нашата финансова подкрепа, тя е стабилна". Това заяви директорката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в интервю за БНТ.

ПРОФ. АСЕНА СЕРБЕЗОВА: В ЕС БЪЛГАРИТЕ НАЙ-МНОГО ДОПЛАЩАМЕ ЗА ЛЕКАРСТВА

Проблемите с липсата на аптеки в малките населени места, недостигът на денонощни аптеки, са от години. А от вчера държавата даде летящ старт и на бизнеса с лекарства през вендинг машини. До този момент тези вендинг машини се намираха само на територията на аптеките и там се продаваха само лекарства без рецепта, т.нар. ”отиси”. Това каза в международния ден на фармацевта проф. Асена Сербезова (Стоименова) в БНР.

15% ДДС И 15% ДАНЪК ВЪРХУ ДОХОДИТЕ ПРЕДЛАГА КНСБ

Форум, посветен на реформите в данъчната система, организира КНСБ. За участие в дискусията са поканени финансовият министър Кирил Ананиев, управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов, депутати, представители на академичните среди и на социалните партньори, предава БНР.

ОТРОВНОТО ТРИО: ГЕШЕВ ЖИВЕЕ НА ЕДИН ДЕКАР РЗП

Главният прокурор Иван Гешев живее на един декар разгърната застроена площ, обяви Отровното трио.

КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ: НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ БЕЗУСЛОВНА КАПИТУЛАЦИЯ И СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО

“Предложих на премиера и президента в името на това да има спокойствие да се пристъпи към диалог. За съжаление наблюдаваме, че президентът отказва да участва в този диалог. Решението не е добро, според мен, но си е негово“. Това заяви в Добрич вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на откриването на националната информационна кампания „Бъди войник”, предаде 24 часа.

ХРИСТО ИВАНОВ: ДПС ЩЕ ДРЪПНЕ ЧЕРДЖЕТО НА БОРИСОВ

”ДПС ще дръпне черджето на Борисов, защото той не чу какво му казват хората на улицата. Общественото мнение е срещу Борисов по една цяла плеяда изключително важни въпроси за бъдещето на страната”. Това каза съпредседателят на ”Демократична България” Христо Иванов пред bTV.

АДВ. ПЕТЪР СЛАВОВ С ЛЮБЕЗНО ПИСМО ДО ФИНАНСОВИЯ МИНИСТЪР

Народният представител от Реформаторския блок от 43-ото НС и адвокат Петър Славов публикува във Facebook писмо до финансовия министър Кирил Ананиев. Към него прилага платежно нареждане за преведени по сметка на МФ "съдебни разноски" за делото за обществена информация относно приходите от хазартни игри, която не е била предоставена. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com