Новините: Най-важното за деня, 25 септември

7152
Новините: Най-важното за деня, 25 септември
Снимка: iStock

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини от деня накратко.

Кирил Петков: Не правим нищо задкулисно

Предизборната ни кампания ще бъде под 1 милион лева. Ще се вижда откъде идват парите, всичко ще бъде напълно прозрачно, декларира лидерът на "Промяната продължава" Кирил Петков. Кирил Петков и Асен Василев готови да работят с всички, ако приемат пет условия за сътрудничество По думите му на сайта на формацията ще бъдат оповестени имената на спонсорите, както и размерът на средствата, които дават. По думите му ПППП ще разчита най-много на представители от IT сектора, но всеки с почтен бизнес е добре дошъл.

ДПС се жалва на ЕС от силовия министър Бойко Рашков

В декларация от партията пишат: Масово членове и симпатизанти на ДПС, като партийни функционери, кметове или служители в общински администрации, бяха подлагани на непрекъснат полицейски тормоз, извършваха се обиски, арести, в нарушение на законите на страната. Полицейските служители принуждаваха хората да подписват протоколи, че няма да се занимават с предизборна кампания, че няма да разпространяват предизборни материали, при положение, че партийните функционери имат основно задължения да участват активно в предизборната кампания и в предизборните мероприятия. Абсурдна беше ситуацията и при служителите от общинските администрации, които бяха възпрепятствани да изпълняват основните си задължения по организиране на изборите. Целта беше сплашване, унижаване и стъпкване на човешкото достойнство, по същество лишаване от основни човешки, граждански и политически права.

Мая Манолова и Мария Капон: Министърът на енергетиката да подаде оставка незабавно (ВИДЕО)

Мая Манолова и Мария Капон поискаха остваката на министъра на енергетиката. Според тях липсват мерки, които да овладеят скока на цените на тока. Във фейсбук от "Изправи се", те обявиха: - Искаме оставката на министъра на енергетиката заради липсата на мерки, които да овладеят скока в цените на тока - Вече сме поискали от служебния кабинет компенсация за бизнеса на киловат - за трансферен период, за да има смисъл актуализацията на бюджета, която 46. Народно събрание прие - Готови сме да предложим експертиза на служебния кабинет в дизайна на мерките за бизнеса, макар и заявката за оставка да изглежда като "скептичен" ход

Явор Божанков: БСП гледа на Кирил Петков като на партньор

„Потвърдено е от самия Кирил Петков, че е имало опити да се купи партия от коалиция “БСП за България“, това не кореспондира със заявката на новите за почтеност, но казусът е решен, тъй като “Екогласност“ са отказали. Кирил Петков и Асен Василев дължат отговор, защото са започнали този проект докато са били служебни министри и са използвали трибуната на служебния кабинет, за да изграждат своя публичен образ, за да правят партия.“ Това заяви народният представител от ПГ на “БСП за България“ Явор Божанков като допълни, че това не е забранено, но не е почтено. Той обясни, че левицата не разглежда формацията на Кирил Петков и Асен Василев само като конкурент и опонент, но и като партньор: „България трябва да има редовно правителство и това сме го заявили ясно и последователно.

Министър Комитова: Имаме перфектни пътища, но на места с дефекти

В момента Министерство на регионалното развитие и благоустройството изпълнява над 2200 строежа на стойност над 7.5 млрд. лв. Митът, че всички строежи са спрени е абсолютно неверен. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова. По думите ѝ нито един строеж не е спиран, като се изпълняват 341 обекта – пътища, мостове, магистрали. По Оперативна програма „Региони в растеж“ има 1326 проекта, от които 1009 сгради от Националната програма за саниране. 340 обекта се изпълняват по Управление на трансгранично сътрудничество. За укрепване на свлачища и срутища се изпълняват 26 обекта, а във ВИК сектора 170 обекта. За всички тези строежи е осигурено финансиране. Фокусирането само върху един път или два ремонта е абсолютно неправилно, заяви арх. Комитова.

Кацаров: Ако хората над 60 години се ваксинират масово, съм готов да отменя всички мерки

Ваксината ни предпазва да не боледуваме тежко, да не умрем. Хазартно отношение към живота е, ако при тези числа не се ваксинираш. Дори хората само над 60 години да се ваксинират масово, аз съм готов да отменя всички мерки, защото смъртността е там. Смисълът на третата доза е да подобри имунната защита, което да доведе до по-малък брой болни и до по-малък брой починали, прилага се след като са изминали 6 месеца след завършен цикъл на имунизация. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по БНТ.

Екокатастрофа грози Камен бряг ако заседналият кораб не бъде освободен незабавно

Вече шести ден корабът "Вера Су" е заседнал до скалите на Камен бряг с целия си товар на борда. Към момента предварително планираната операция по разтоварването е отложена, като се търсят други алтернативни варианти съдът да бъде освободен от товара и да бъде изтеглен на безопасно разстояние от скалите. Междувременно Гражданското сдружение "Да запазим Корал" предупреди за опасност от екокатстрофа в района. Във фейсбук от те написаха: 3300 тона урея на заседналия кораб Vera Su. След три денонощия започват умерени до силни североизточни ветрове, които ще продължат повече от седмица, най-опасните за заседналия кораб! Накратко, уреята попаднала в морето в подобна концентрация предизвиква бурен цъфтеж на фитопланктона Pseudo-nitzschia, което продуцира и като реакция токсин, изключително опасен за морските обитатели, включително и птици, а когато се натрупа в тях може да доведе и до опасност за човешкия живот при консумация на риба или други морски обитатели съдържащи вече токсина.

Премиерът Янев с ултиматум: Собственикът на заседналия кораб има 24 часа, след това държавата ще се намеси

Вече шести ден корабът "Вера Су" е заседнал до скалите на Камен бряг с целия си товар на борда. По този повод бившият депутат и еколог Борислав Санодов отиде на място, за да се запознае със случия. Във фейсбук той информира, че ако до утре 26 септември собственикът на кораба не предприеме нужните действия, държавата ще се намеси и ще стартира спасителен плано. Ето какво написа Сандов, публикуваме текста без редакторска намеса. "Най-добре е да взривим рифа, за да изтеглим кораба" - тези думи изрече днес пред мен и свидетели зам.областния управител на Добрич Здравко Здравков (БСП). Бях втрещен от казаното. Попитах го дали знае колко взривоопасни са азотните торове, натоварени на кораба. Дали този човек е гледал какво се случи в Бейрут наскоро от взрив на такива торове на пристанището? Осъзнавайки какво е нивото на управлението на институции на местно ниво, говорих с множество експерти, а впоследствие с Министъра на околната среда и водите и с Премиера. Обяснил съм всички рискове и защо е важно да се сформира кризисен щаб и да се действа спешно. Стефан Янев бе наясно с две от алтернативите за бързо разтоварване на товара и горивото, като аз предложих още две. Като цяло е невъзможно да влезе голям кораб и корабен кран до мястото, защото е в плитчините и има рифове. Затова алтернативите са: разтоварване на малки лодки и баржи; разтоварване към сушата (около 60 м.) чрез въжена линия; разтоварване чрез хеликоптер; и класическо разтоварване в дълбоки води, след като в корабът са раздути въздушни възглавници и е издърпан с влекач. Премиерът ме увери, че ако до утре собственикът на кораба не е предприел нужните действия, държавата ще се намеси и ще стартира някой от спасителните планове.

Шефът на Пирогов: Балтов да покаже цялата заповед за уволнението си

„Уволних проф. Балтов за неспазване на етичните норми и трудовия кодекс“, заяви проф. Иван Поромански По думите на новия директор на „Пирогов“ на Асен Балтов е извършена подробна проверка на трудовото досие, в което са открити множество нарушения. „Когато постъпих като директор на „Пирогов“ ми беше поднесена докладна от проф. Енчев, завеждащ клиниките по ортопедия и травматология и приятел на Асен Балтов, в която той предлагаше Балтов да стане началник на операционния блок“, коментира Поромански.

В шест области вече е преброено над 50% от населението

3 244 750 души в страната са попълнили успешно онлайн преброителната карта или са били преброени от преброители, показват данните към началото на деня вчера, 24 септември. Преброените жилища са 1 652 935. За една седмица, от 18 септември, на хартия са били преброени над 1,3 млн. души. В шест области вече е преброено над половината от населението. Класацията се води от Перник (54%), следвана от София столица, Ловеч, Русе, Враца и Пловдив, съобщиха от НСИ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com