Новините: Най-важното за деня, 26 септември

6374
Новините: Най-важното за деня, 26 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 26 септември, събота.

Румен Радев: Делириумът на министър-председателя буди тревога

„Делириумът на министър-председателя буди все по-голяма тревога“. Това каза президентът Румен Радев, цитиран от bTV, по повод снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов. „Господин Борисов превръща 7-милиона българи в заложници на своята параноя, а знаете, че гузната съвест ражда параноята“, уточни държавният глава.

Борисов обеща нови язовири и пак се самопохвали

Премиерът Бойко Борисов обяви, че в страната ще бъдат построени нови 3 язовира. "И да се молим да вали, не само в София, валеше, валеше, а тука няма капка дъжд. Ние трябва да построим поне още три язовира, такава задача съм дал. Поне три", каза Борисов, който инспектира инфраструктурни проекти в Бургаска област.

Трябва да наблегнем на нови язовири, за да може да се направи водната карта, коментира Борисов по повод на сушата в региона.

Защо Радев няма да бъде преизбран, а Цветанов ще остане извън парламента

Президентът Румен Радев няма да спечели втори мандат заради липсваща подкрепа от БСП, а бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и неговата партия "Републиканци за България" няма да влязат в следващия парламент. Това мнение изрази депутатът от ГЕРБ Тома Биков в предаването "Офанзива" по Канал 3.

"Президентът има набелязани опорни точки на говорене, но по някакъв начин се опитва да се разграничи от БСП. Очаквам да има много тежко напрежение между президента и БСП, а това ще му коства избирането за втори мандат", предвижда Биков.

ARD пита: Сляп ли е ЕС за протестите в България?

От юли гражданите на България протестират срещу министър-председателя Борисов и корумпирания елит. Фактът, че досега ЕС почти не е реагирал, е подложен на критика не само от хората на улицата, пише Сърджан Говедарица – кореспондент на германската обществена телевизия ARD, цитиран от Deutsche Welle.

Вече единадесета седмица продължават протестите срещу министър-председателя Бойко Борисов. Евродепутатът Даниел Фройнд също е тук и говори пред демонстрантите. Той е приет с голямо въодушевление.

255 са новите случаи на COVID-19 у нас

19 828 са потвърдените случаи на коронавирус в България. Това сочат данни на Националната информационна система. Новите случаи за изминалото денонощие са 255. 4907 са активните случаи в страната. През изминалото денонощие са направени 5047 теста, с което те стават общо 512 498.

Проф. Искра Баева: Няма нова Студена война, а борба за нов световен ред

„Преминаването от една утвърдена система на международни отношения към друга, е процес, който започва с края на Студената война, преминава във фаза на по-стабилни отношения – т. нар. „Пакс Американа“ до 2001 година, и след това отново търсеща своя нов облик. Това положение виждаме често в историята. Най-близко до нас е положението, което наблюдаваме в края на 19-и и началото на 20-и век. И то завършва с Първата световна война“. Това каза пред БНР проф. Искра Баева, преподавател по история в СУ „Св. Климент Охридски“.

Според нея случващото се в момента не е нова Студена война, а борба за нов световен ред.

От днес: Български МиГ-29 и американски F-16 ще охраняват заедно въздушното ни пространство

От днес охраната на въздушното пространство на Република България ще бъде усилена с американски изтребители F-16. Съвместните действия ще продължат до 30 октомври 2020 година.

Съгласно решение на Министерския съвет шестте изтребителя F-16, които ще изпълняват съвместната мисия заедно с българските изтребители МиГ-29, се пребазираха в авиобаза Граф Игнатиево на 18 септември 2020 г. Те взеха участие в международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка - 2020“, която вече приключи, съобщиха от Министерството на отбраната.

Да вярваш на откровени глупости: Кои са тези QAnon?

Таен елит отвлича деца и се стреми към световно господство. В това вярват сляпо привържениците на зародилото се в САЩ движение QAnon, което пуска пипала и в други страни по света, включително в Германия. Инес Айзеле и Мириам Бенеке коментират за Deutsche Welle.

Имаше ги и на последните протести срещу ограничителните мерки за пандемията в Лондон – привържениците на конспиративни митове, известни под името QAnon (Кю Енън). Носеха плакати с надписи като „Изберете на коя страна заставате!", „Свобода вместо страх" и „Спрете търговията с деца!"

Проф. Минеков: В София цари архитектурно безобразие

В София цари пълно безобразие по отношение на архитектурните паметници на културата. Това заяви в интервю за агенция БГНЕС проф. Велислав Минеков. „Целта е срутването им. Когато къщата е достатъчно стабилна, вече има традиция: намира се клошар, който подпалва покрива, след това влиза вода и тя започва да се саморазрушава“, обясни "технологията" проф. Минеков. Той припомни, че по този път са си отишли или са на път да изчезнат много паметници на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com