Новините: Най-важното за деня, 26 юли

3298
Новините: Най-важното за деня, 26 юли
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип ви предлага по-важното от деня накратко.

ТРИСТРАНКАТА: СРЕДНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ СЪС 64 ЛЕВА ОТ 1 ОКТОМВРИ

Предлаганите от служебното правителство актуализации на държавния бюджет и на бюджета за пенсии бяха обсъдени от Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БНР. Служебният кабинет предлага промени, с които от 1 октомври средното увеличение за един пенсионер да бъде 64 лева.

ЦЕНИТЕ НА ОСНОВНИТЕ ХРАНИ, ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ТРЪГНАХА НАГОРЕ

Трапезата става по-скъпа. След неколкоседмично затишие, цените на основни храни, плодове и зеленчуци, тръгнаха нагоре, показва моментната снимка на пазара за изминалата седмица.

ЗА КАКВО СЕ РАЗБРАХА И КАКВО НЕ УСПЯХА ДА ДОГОВОРЯТ ПАРТИИТЕ ДО МОМЕНТА ЗА СЪСТАВЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВО?

В рамките на три дена партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) преговаря с останалите групи в парламента с изключение на ГЕРБ-СДС за формирането на управление. Сходства за съдебна реформа и отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор има с "Демократична България", а по тези теми и увеличението на пенсиите - с "Изправи се.БГ! Ние идваме!". 

ВЕСИСЛАВА ТАНЧЕВА: НИКОЙ НЕ Е СВАЛИЛ ОТ ДНЕВНИЯ РЕД ОЩЕ ЕДНИ ИЗБОРИ

„Очевидно е, че всички участници в разговорите за формиране на правителството имат свои приоритети, свои червени линии и побързаха да ги сложат на масата още в първите дни на преговорите. Отзад бълбукат и зависимости, които никога няма да ги разберем или поне никой няма да ги декларира в публичното пространство.“ Това каза в своя анализ в интервю за БНР Весислава Танчева, експерт по политически комуникации.

ПЪРВИ ПРОБЛЕМИ В НАРЕДБАТА ЗА ДОЖИВОТНИЯ ТЕЛК

Родители от фондация "Живот със Синдром на Даун" изразяват своята неудовлетвореност по отношение на неправилното формулиране и недостатъчната яснота за раздел XI Генетични аномалии от Постановление за изменение и допълнение на Наредба за медицинската експертиза.

СТРОИТЕЛЯТ НА ДЕТСКАТА БОЛНИЦА: ДОГОВОРЪТ С МЗ НЕ Е СПИРАН

Здравното министерство прекратява договора за строеж на Национална детска болница с консорциума, начело с "Главболгарстрой", който трябваше да я изгради върху основите на изоставения строеж до Медицинска академия. Това съобщиха на фейсбук страницата си от националната инициатива „ЗА истинска детска болница“, позовавайки се на писмо от заместник-здравният министър Димитър Петров, койго ги уведомява, че започва процедура по прекратяване в едномесечен срок.

СМЕТНАТА ПАЛАТА: ПСИХИЧНО БОЛНИТЕ – ИЗОЛИРАНИ В БОЛНИЦИ И ДИСКРИМИНИРАНИ ОТ ОБЩЕСТВОТО

Системата на психиатричното обслужване боледува от недостатъчно ресурси, недобра координация и липса на информационна осигуреност и интегрирани услуги. Все още не е изградена ефективна система на психиатричното обслужване, която да се основава на принципите на достъпност на здравни услуги, координираност и непрекъснатост на грижите. Това е основният извод от извършен от Сметната палата одит.

ПРЕДСЕДАТЕЛСТВАЩИЯТ ВСС ЗА АТАКИТЕ СРЕЩУ ГЕШЕВ: СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НЕВИНАГИ Е ДОЛЮБВАНА

Съдебната система невинаги е била долюбвана. Така представляващият Боян Магдалинчев коментира критиките отправени от Народното събрание към ВСС за процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

ВСИЧКИ ДЕЛА ВЛИЗАТ В ЕДИННА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА

Единната информационна система на съдилищата отговаря на всички законови и подзаконови изисквания, за да се осъществява е-правосъдието. Toва заяви ръководителят на проекта за изграждането на Единната информационна система на съдилищата Гергана Мутафова при представяне ѝ във ВСС.

ЗАМЕСТНИК НА ГЕШЕВ ГО БРАНИ – С ИНТЕРЕСНИ ДУМИ ЗА НЕЗАКОННИТЕ АРЕСТИ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО

Не, това не е гласуване за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор. Това заяви Даниела Машева, заместник на главния прокурор при Върховна касационна прокуратура, коментирайки как с 12:8 гласа не беше прието предложението на служебния правосъден министър за старт на процедура по освобождаване на Иван Гешев от поста.

С 12 МЛН. ЛВ. ЕКИПИРАТ 1766 ПОЛИЦАЯ КАТО РОБОКОП

Обществена поръчка за покупка на 1766 броя защитни комплекти тип „Робокоп“ обяви полицията. Той е на стойност почти 12 млн. лв. с ДДС . Всеки „Робокоп“ включва защитен комплект с протектори, противоударна каска с визьор (лицев щит) и целолицева маска (противогаз). Договорената единична цена на всеки от тях е 6 792 лева. 

БОЙКО НОЕВ: МИСЪЛТА ЗА ТЪРГОВИЯ ЗА ПРАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ В РС МАКЕДОНИЯ СРЕЩУ ЧЛЕНСТВО В ЕС Е НЕМОРАЛНА

Докато правата на българите не бъдат гарантирани в РС Македония, София ще бъде скептична за започването на преговори на РСМ за членство в ЕС. Решаването на проблемите на българите, тяхната недискриминация са централен въпрос, който Скопие трябва да реши, ако иска да стане член на европейското семейство. Това заяви в интервю за БГНЕС Бойко Ноев, дипломат от кариерата и два пъти министър на отбраната /1994-1995 и 1999-2001 г./.

ТРЕВОЖНА ТЕНДЕНЦИЯ: “ПАНДЕМИЯ“ ОТ САМОТА В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Европейският Съвместен изследователски център е констатирал, че по време на пандемията от COVID-19 броят на хората, които се чувстват самотни, се е удвоил. В доклада си относно ситуацията със самотата в ЕС експертите на центъра предупреждават, че съществува риск от развитие на „пандемия от самота“, който изисква незабавна намеса, предава БГНЕС.

ЩЕ СЕ ОТТЕГЛИ ЛИ ДЖО БАЙДЪН ЗАРАДИ ВЛОШЕНО ЗДРАВЕ?

Здравословното състояние на президента Джо Байдън се влошава с всеки изминал ден и той не е в състояние да управлява. Това твърди Рони Джексън, бивш главен лекар на Белия дом, цитиран от 24 часа.

ОТ ЧИФЛИК НА ТУРСКИ УПРАВИТЕЛ ДО ЦАРСКО ИМЕНИЕ – ИСТОРИЯТА НА ДВОРЕЦА ВРАНА (ВИДЕО)

Дворецът „Врана“ е построен като извънградска лятна резиденция, предназначена за царското семейство. Преди Освобождението на България на това място се е намирал чифликът на турския управител на София – Осман паша. Днес паркът се простира на площ от около 960 декара. Как се развива съдбата на двореца Врана през годините и кой отглежда царските пчели, отговорите във видеото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...