Новините: Най-важното за деня, 26 юни

1195
Новините: Най-важното за деня, 26 юни
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 26 юни.

КИРИЛ ПЕТКОВ: БОРИСОВ И ДОГАН СЕ НАДЯВАХА ДА СЕ ДОГОВОРЯТ С НАС

 

"Винаги сме били с ясна програма и с ясни принципи, които следваме. Крайната цел е обществените средства да отиват в помощ на хората, които ги плащат, а не в шепа хора, които искат да ги откраднат. Борбата срещу мафията не е самоцел. Първата стъпка беше да осветлим. Втората - да направим правителство, свободно от задкулисни връзки. Успяхме да сме първа политическа сила, но не успяхме да сме мнозинство, което да позволи да работим с независими коалиционни партньори. Първоначално не знаехме за зависимостите на ИТН".

ИТН СА ГОТОВИ ЗА ПРЕГОВОРИ ЗА НОВ КАБИНЕТ С ПП, НО БЕЗ ПРЕМИЕР КИРИЛ ПЕТКОВ

 

"Кабинетът беше за сваляне и падна. Тази коалиция беше предупреждавана няколко месеца какво ще последва, ако продължават по този начин. Те или са глухи, или не мислят... Единствената разлика между Кирил Петков и Бойко Борисов е, че единият е малко по-образован. В манталитета им няма никаква разлика - и при двамата доминира Азът. За наш ужас Кирил Петков се превърна в по-добре образован Бойко Борисов, но със същия отвратителен манталитет. Страшен проблем е министър-председателят да е въртелив като вентилатор".

ГЕОРГИ ГЬОКОВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ГО СЪБОРИХА ВЪНШНИ ПОСЛАНИЦИ, А ИТН

 

Като се обърне колата пътища много. Не съм съгласен с тезата, че някои външен посланик имат въздействие върх българския политически живот. Правителството го събори ИТН с некоректните си искания по бюджета, а другата част от мотивите им - Северна Македония.

ЗАКОВ: ПОНЕ ОЩЕ ЕДИН МЕСЕЦ ЩЕ БЪДА МИНИСТЪР, ИМА МНОГО НЕЩА, КОИТО ДА СЕ СВЪРШАТ

 

"Поне още един месец ще бъда министър и има много неща, които трябва да се свършат. След това ще мисля за други опции като служебен кабинет. Но дали ще се стигне до такъв кабинет е още рано да се говори, първо трябва да се задвижи конституционната процедура". Това каза пред БНР Драгомир Заков, министър на отбраната в кабинета "Петков", свален с вот на недоверие.  

КОРОНАВИРУСЪТ В БЪЛГАРИЯ: НАД 12% ОТ ПРОБИТЕ СА ПОЛОЖИТЕЛНИ

 

Броят на новите случаи на коронавирус намаля леко като абсолютно число, но се увеличи като процент. 240 са новите заразени за 25 юни, като те бележат спад от 14 на дневна база, след като в петък бяха открити 254 случая. Направени са 1974 теста (PCR и антигенни), като те са с 627 по-малко спрямо отчетените 2601 ден по-рано. Така процентът на положителните проби се повишава - от 9,76% до 12,15 на сто

ЕКСПЛОЗИИ СА ЧУТИ В КИЕВ

 

Четири експлозии бяха чути в Киев рано тази сутрин, съобщи Нова телевизия.

БОЖАНОВ: АКО НЯМА МНОЗИНСТВО, ИЗБОРИ СА РЕШЕНИЕТО

 

Ако няма ново мнозинство в парламента, предсрочните парламентарни избори са решението. Това каза пред Нова телевизия министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: ЗАРАЗАТА ОТНОВО НАСТЪПВА ПО-СИЛНО

 

Вече е пределно ясно и видимо - новите случаи на коронавирус в България се увеличават все по-бързо, като ръстовете в процентите на положителните тестове (антигенни и PCR) стават впечатляващи. Предвид малкия брой тестове, това показва, че вирусът скрито засега набира сила, защото ситуацията е следната - повече нови случаи като абсолютно число при по-малко направени тестове. Отделно, вече има увеличение на влизащите в болница (239 спрямо 153 на седмична база), но засега смъртността продължава да намалява.

ГЛАВОБЛЪСКАНИЦАТА НА Г-7: КОЛКО СИЛНО ТРЯБВА ДА ПРИТИСКАТЕ КИТАЙ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА?

 

Когато лидерите от групата на Г-7, в която членуват водещи развити икономики, се съберат в Баварските Алпи днес, те ще имат много различни виждания за това как да се противопоставят на Китай, точно когато светът изглежда навлиза в голяма икономическа криза, разказва "Politico" в свой анализ.

НИНОВА ПОСТАВИ 4 УСЛОВИЯ И ОБЯВИ: БСП Е ГОТОВА ЗА ПРЕГОВОРИ ЗА НОВ КАБИНЕТ В ТОВА НС

 

"Получихме мандат да водим преговори за съставяне на правителство в този парламент и решихме да не участваме в правителство на ГЕРБ или ДПС, както и да не подкрепяме мандат за съставяне на правителство, връчен на ДПС и ГЕРБ".

ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО - 27 ЮНИ (ПОНЕДЕЛНИК)

 

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност, но само на отделни места, главно в източните и планинските райони ще превали и прегърми. Ще духа слаб, в източната половина от страната до умерен север-североизточен вятър. Максимални температури ще бъдат между 27° и 32°, в София около 27°. Това съобщи дежурният синоптик от НИМХ. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com