Новините: Най-важното за деня, 27 юли

5751
Новините: Най-важното за деня, 27 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 27 юли.

ПРОДЪЛЖАВАТ ЕКСПЕРТНИТЕ ПРЕГОВОРИ, ИНИЦИИРАНИ ОТ "ИМА ТАКЪВ НАРОД"

„Има изключително много съвпадения в програмите ни. Гледаме в една посока“, коментира депутатът от ИТН Пламен Димитров. Владислав Пенев от ДБ пък обясни, че идеята за цялостна приватизация на ББР вече не е на дневен ред. Това беше лансирано от предложения за премиер Николай Василев, чиято кандидатура впоследствие отпадна. ИТН продължава експертните разговори с парламентарно представените политически сили за бъдещо управление ИТН продължава разговорите и с другите партии. Вчера пък се чу прогнозата, че до края на седмицата може и да има предложение за кабинет. Очакванията се засилват, но все още липсва конкретика върху какво са се обединили партиите ИТН и партиите, с които преговаря.

„ИМА ТАКЪВ НАРОД“: ПАРЛАМЕНТЪТ НЕ Е ФАБРИКА ЗА ЗАКОНИ

Идеята на „Има такъв народ“ парламентът да не заседава всяка седмица все още не е отправена като официално предложение за промяна в правилника за работата и дейността на Народното събрание, предаде БГНЕС. „Нещо не сте ме разбрали, вчера нямаше такова предложение. Разговорът беше да се помисли за него, а евентуално като се проследи работата на Народното събрание да видим дали по някакъв начин да не се направи така, че парламентът наистина да бъде работещ. Конкретно предложение няма, предоставили сме на народните представители справка как работят другите парламенти“, обясни председателят Ива Митева и допълни: „Идеята не е парламентът да не работи. Напротив, трябва да работи така, както работят всички парламенти. Работа до 14.00 часа в зала, а след това работа в комисии по няколко часа, включително и по нощите, не е нормална работа. Виждаме какви закони се произвеждат“.

РАШКОВ СЕЗИРА ЗАМ.-ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА ГЕШЕВ

Вътрешният министър Бойко Рашков сезира директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов за престъпления извършени от главния прокурор Иван Гешев, съобщи Рашков пред медиите. В сигнала до Сарафов са поместени част от материалите, изпратени до министъра на правосъдието Янаки Стоилов. "Днес изпратих част от материалите, които министърът на правосъдието Янаки Стоилов внесе във ВСС, и ги изпратих на зам. главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов". Това съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков след церемония по награждаването на директори на областни дирекции за добро изпълнение на служебните им задължения.

СИЙКА МИЛЕВА: СИГНАЛЪТ ОТ РАШКОВ Е ПОРЕДНАТА ПОЛИТИЧЕСКА АТАКА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ СРЕЩУ ПРОКУРАТУРАТА

"Постъпилият днес сигнал от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков с твърдения за извършени противоправни деяния от главния прокурор е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу Прокуратурата на Република България". Това заяви на брифинг пред медиите говорителят на прокуратурата Сийка Милева. Според говорителя на главната прокуратура Сийка Милева авторът на сигнала би следвало да знае, че разследването на магистрати съгласно процесуалния закон е от компетентността на Софийска градска прокуратура или на Специализираната прокуратура. В конкретния случай НСлС няма правомощия да образува досъдебно производство.

ВПИСВАНЕТО НА НОВОТО РЪКОВОДСТВО НА БЕХ БЕ СПРЯНО ОТ СЪДА

Вписването на новото ръководство на Българския енергиен холдинг е спряно от съда след жалба на отстранения изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов, съобщава БНР. В петък енергийният министър Андрей Живков освободи борда на директорите на холдинга, а те обжалваха решението. Съдът се е произнесъл по моя жалба, където е образувано дело срещу действията на министъра. Съдията е разпоредил на Агенцията по вписванията да бъде спряна процедурата по вписване на новия борд", заяви Николов днес. Според него няма решение кой ще разписва предстоящите разплащания на Българския енергиен холдинг.

ТРИФОНОВ С ЦИТАТ ОТ МАРК ТВЕН: СЛУХОВЕТЕ ЗА СМЪРТТА МИ СА СИЛНО ПРЕУВЕЛИЧЕНИ

По повод информацията, че Слави Трифонов е в болница лидерът на "Има такъв народ" отговори във Фейсбук: По повод на някои боклуци, които пишат в Интернет, искам да цитирам Марк Твен: "Слуховете за моята смърт са силно преувеличени". Слави Трифонов е в болница Лидерът на партия "Има такъв народ" Станислав Трифонов е в болница "Софиямед" за контролни профилактични прегледи, съобщиха от лечебното заведение. Припомняме ви, че часове по-рано от болница "Софиямед" потвърдиха, че Трифонов е в болницата за контролни профилактични прегледи. От лечебното заведение уточниха, че той е на изследвания заради преболедуването от него на COVID-19 през месец април.

МОН: ДЕЦАТА НА ОБРАЗОВАНИ РОДИТЕЛИ ПО-УСПЕШНО СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕТО

Децата на родители със средно и висше образование се справят близо два пъти по-добре с учебния материал отколкото тези от необразовани семейства. Това не е нов проблем, но с въвеждането на дистанционното обучение разликата между двете групи е станала още по-очевидна. Това е един от изводите в анализа на обучението от разстояние в електронна среда (ОРЕС) на служебния екип на Министерството на образованието и науката. То бе представен в края на миналата седмица и насочи за пореден път вниманието върху някои притеснителни резултати – задълбочаване на образователните неравенства, влошаване на мотивацията, ангажираността и знанията на голяма част от децата и риск от увеличаване на отпадащите от образователната система.

ОМБУДСМАНЪТ С ОСТРО СТАНОВИЩЕ ДО КЕВР СРЕЩУ ПОВИШАВАНЕ ЦЕНИТЕ НА ВОДАТА ЗА ПЕРИОДА 2022 Г. – 2026 Г.

Омбудсманът Диана Ковачева написа остро становище до председателя на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. д-р Иван Иванов, в което го призова да не одобрява по-високите цени на водата в страната за новия регулаторен период 2022 г. – 2026 г. Тезата на омбудсмана е, че те не отговарят на качеството на предоставяната услуга и затова са необосновани. „През м. юли 2021 г. ВиК операторите, с изключение на „Софийска вода“ АД и „ВиК“ АД гр. Добрич, на основание чл. 18 от Наредбата за регулиране на цените на ВиК услугите, оповестиха предложенията си за утвърждаване и одобряване на цени на ВиК услугите за предстоящия регулаторен период 2022 г. – 2026 г., обявени и на Интернет страницата на Комисия за енергийно и водно регулиране на 26.07.2021 г. Като омбудсман, призван да съблюдава за спазване на правата и интересите на гражданите, съм силно обезпокоена от предвиденото във всички обявления значително увеличение на цените на водата“, написа доц. Ковачева.

ПРОФ. КАНТАРДЖИЕВ ПРЕПОРЪЧА ДА СЕ ВАКСИНИРАТ И ДЕЦАТА

В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на COVID-19. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община. Сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират, категоричен бе проф. Кантарджиев. Той допълни, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава. „Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души. Все още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да се посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец и може да доведе до епидемично разпространение и увеличаване на случаите в началото на есента. Затова сега е моментът хората да се ваксинират“, подчерта той.

БОЙКО БОРИСОВ ПРЕДИ ДА СЕ ВАКСИНИРА НА ЖИВО: ИМАМ ОПЛАКВАНИЯ ОТ СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се ваксинира срещу коронавирус с препарата на „Модерна“. Това се случи на живо на страницата му във „Фейсбук“. Той заяви, че е против задължителните неща, но все пак е решил да даде пример и да агитира хората да се ваксинират. „Ще се моля на всеки, който е гласувал за нас, да се ваксинира“, каза Борисов. В отговор на въпрос има ли оплаквания, експремиерът отговори: "Имам оплаквания от служебното правителство".

ЯВОР КИРИЛОВ И МЕДЪТ ОТ ГРАФСТВОТО (ВИДЕО)

35-годишният Явор Кирилов е политолог, пчелар и личен секретар на Симеон Сакскобургготски. С него можем дълго да говорим за история, политика и далечни пътувания, но днес ще ви разкажем за страстта му към пчелите. В момента Явор се грижи за пчелин от 32 кошера в близост до София, както и за 2 царски на територията на парк „Врана“. „Мед от Графството“, така младият пчелар кръщава продукта, който произвежда. А името идва съвсем естествено и има своя филмова история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com