Новините: Най-важното за деня, 28 март

6654
Новините: Най-важното за деня, 28 март
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини от изминалия 28 март.

ОЩЕ ЕДНА ЖЕРТВА НА КОРОНАВИРУС, НОВИ 18 ЗАРАЗЕНИ

Коронавирусът взе шеста жертва в България. Това е пациент от Кюстендил, който е издъхнал днес следобед, обяви началникът на националния кризисен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовния следобеден брифинг.

Установени са още 18 случая на коронавирус днес, с което болните в страната стават общо 331. 8 от новооткритите случаи са в София, 5 са в Благоевград, по двама са в Шумен и Варна и един е в Смолян.

БОРИСОВ: ОСВЕН ЗДРАВЕТО, ТРЯБВА ДА ЗАПАЗИМ И РАБОТНИЦИТЕ

"Освен здравето, най-важното е да запазим и работниците, за да могат веднага след кризата предприятията да заработят." Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет. За да запази работните места и икономиката, правителството се съгласило да разширят обезщетенията, така че да включва фирми от всички сектори.

По думите му с натрупаното досега държавата може да издържи 3 месеца. Ако издържим 3 месеца, след това вече ще има фондове за възстановяване, така че като оздравеем икономиката да се вдигне, добави Борисов.

ТРИСТРАНКАТА СЕ РАЗБРА ЗА КОМПЕНСАЦИИТЕ, ЩЕ ВАЖАТ ЗА ВСИЧКИ СЕКТОРИ

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) прие нов подобрен план за компенсациите на работодатели и техните служители, засегнати от кризата с коронавируса.

Държавата ще плаща 60% от брутната заплата на работници във фирми от всички икономически сектори, чиито приходи са намалели с поне 20% вследствие на извънредното положение. Съпоставката в спада на фирмените приходи ще се прави спрямо същия период на предходната година.

73-ГОДИШНА ЦЕНА ПОЧИНА ОТ КОРОНАВИРУС В БЛАГОЕВГРАД

Още една жертва на коронавируса в България. Починала е 73-годишната жена, която, заедно с дъщеря си, се лекуваше в болницата в Благоевград. Това съобщи bTV, като се позова на главния здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Припомняме, че двете жени - майка и дъщеря, на 73 и на 53 години - бяха настанени в инфекциозното отделение, след което прехвърлени в реанимацията и интубирани.

НОВА ЖЕРТВА НА КОРОНАВИРУСА У НАС, ЗАРАЗЕНИТЕ СА ВЕЧЕ 313

Нова жертва на коронавируса в България. Мъж, настанен в болница "Пирогов", е починал през изминалата нощ, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф.-д-р Венцислав Мутафчийски.

20 нови случая на болестта има през нощта, като така общият им брой става 313. От тях 11 са открити в столицата София, четирима – семейство с две деца в Бургас, двама в Пловдив – мъж на 83 години и жена на 47, като тя е здравен работник в неврохирургично отделение, двама в Кърджали – мъж на 71 и жена на 68 години от Ардино и един във Варна. Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият на 3.

ДОЦ. КУНЧЕВ ОБЯСНИ ЗАЩО ПРАКТИЧЕСКИ НЕ Е ВЪЗМОЖНО МАСОВО ТЕСТУВАНЕ ЗА COVID-19 У НАС

Практически не е възможен масов скрининг по три причини. Къде в България или в Европа има седем милиона теста, готови за ползване, на които можем да разчитаме. Разбирате и каква логистика и организация трябва да се създаде за тази цел - особено с увеличаващ се всеки ден брой на заразените. Трето, каква информация ще ни даде този скриниг? Това заяви в предаването "Тази събота" по bTV националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев относно идеята за масово тестуване на населението за коронавирус у нас.

КАРАНИКОЛОВ: СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА ЩЕ СТАВА ВСЕ ПО-ЛОШО

Най-големият кошмар са човешките животи, а след това всички последици. Но трябва да мислим така - "Всяко зло за добро". Много тежка криза, много тежка ситуация, но ние трябва да излезем по-силни от нея. Това е целта на всяка една такава криза. Това заяви в ефира на предаването "Събуди се" по Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

"Относно нашата икономика съм сигурен, че в зависимост от периода, в който ще продължи кризата, състоянието ѝ ще става все по-лошо. Този въпрос е много сложен, защото такава форма на криза не се познава. Когато започна някаква криза, тя е в някой сектор, няколко години преди това. Тук видяхте, че всичко стана за месец. Преди коронавируса имаше сигнали за забавяне на икономиката, но те се следяха и се очакваха в края на 2020 г. или в средата на 2021 г. Ние казваме икономическа криза, но ще дойде и социална криза. И то не толкова заради извънредни мерки в България", обясни министърът.

СВОБОДНИТЕ ПРОФЕСИИ ВКЛЮЧЕНИ В МЯРКАТА ЗА БЕЗЛИХВЕНИЯ ЗАЕМ?

Когато се наложи актуализация на бюджета, такава ще бъде поискана. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по БНТ. Хората, които се осигуряват сами, обмисляме да бъдат включени в някоя от групите, които ще получат помощ от държавата, най-

МИНИСТЪР ВЪЛЧЕВ: В ИЗПИТИТЕ НЯМА ДА СЕ ВКЛЮЧВА МАТЕРИАЛ, КОЙТО НЕ Е ПРЕПОДАВАН

В момента е много по-важно вътрешното оценяване и текущите оценки. В изпитите няма да се включва материал, който не е преподаван. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев в ефира на предаването "Тази събота" по bTV относно предизвикателствата пред средното образование в условия на извънредно положение.

Важното е, че дистанционното обучение стартира за много голяма част от учениците. Да, имаме ученици, които не са обхванати, за тях ще има доучване. Сега е много по-важно да контролираме резултата, счита министърът.

МНЕНИЕ: КИТАЙ ТРЯБВА ДА ЗАБРАНИ ТЪРГОВИЯТА С ДИВИ ЖИВОТНИ

Едни казват, че новият коронавирус бил предаден на човека от прилеп, други - от броненосец. Едно е ясно: Китай най-после трябва да забрани търговията с диви животни. В противен случай скоро ще преживеем нова пандемия, коментира Александър Фройнд в анализ за Deutsche Welle.

В началото на епидемията ЕС изпрати на Китай 50 тона защитни облекла и медицинско оборудване. Те бяха предназначени за Ухан, където вирусът се прояви за първи път. След като кризата там бе овладяна, Китай започна да изпраща медицински консумативи на Италия, Испания, Гърция, но и на страни, които са извън ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com