Новините: Най-важното за деня, 28 ноември

7239
Новините: Най-важното за деня, 28 ноември
Снимка: ПЦ на МС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 27 ноември, събота.

Борисов: България няма да фалира, въпреки злобата на Радев

Международната рейтингова агенция Standard&Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' със стабилна перспектива. Според световните експерти от агенцията ние сме една от държавите с най-ниските темпове на намаляване на брутния вътрешен продукт. Така премиерът Бойко Борисов коментира кредитния рейтинг на България в профила си във Facebook.

Standard&Poor's потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' Перспективата пред рейтинга остава стабилна, съобщиха от Министерството на финансите.

Бюджет 2021 можел да се изпълнява от всяко правителство

Бюджетът е разчетен така, че да може да се изпълнява от всяко правителство, независимо от конфигурацията на политическите сили. Това заяви министърът на финансите Кирил Ананиев пред Дарик радио. Той напомни, че във финансовия план за следващата година е предвиден сериозен буфер в размер на 5% от разходите и трансферите на ведомствата и институциите или 650 млн. лв., които са предназначени за извънредни разходи, причинени от COVID кризата.

Пореден ден с по-малко заразени с COVID-19, лек спад и при настанените в болници

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент. За 26 ноември са отчетени 3 327 нови случая. Това е с 241 по-малко на дневна база спрямо отчетените вчера 3 568 случая. Направени са повече PCR тестове – 9 179, спрямо 9 093 при предишния отчет, т.е. разлика от 86 теста. Така процентът на положителни проби за пореден ден бележи спад - от 39,23% вчера до 36,24 на сто днес. Общо потвърдените случаи на коронавирус в България вече са 139 955. Направени са общо 959 533 PCR теста.

Мицкоски полудя: Фашистите в София ще разкъсат Македония

Лидерът на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски с истеричен тон обяви, че "този уикенд в София ще бъде разпарчетосана Македония", съобщава БГНЕС. Това стана по време на протест пред сградата на правителството в Скопие по повод интервюто на премиера Зоран Заев пред БГНЕС, в което той се обяви за приятелство и добросъседство.

Охрид спешно възстанови паметника на жертвите от кораба "Илинден"

Паметникът на брега на Охридското езеро в памет на българските туристи, загубили живота си при потъването на кораба "Илинден", който беше разрушен от вандали, е възстановен напълно тази събота, съобщава БГНЕС.

Вандалите бяха съборили "Стилизираната капка", в която са преплетени 15 метални рози. Тя напомняше за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 г. При крушението се удавиха 15 български туристи. На кораба имаше над 50 души от България, които пътуваха към манастира "Свети Наум". Корабът "Илинден" потъна на 200 м от брега.

Мая Манолова, Отровното трио, Слави и десните заедно ще бутат Борисов

Ще се явим на изборите с бранда "Изправи се.БГ", а кой ще се включи в регистрацията ще се реши, щом уточним формата – той е отворен. Това заяви лидерът на гражданското движение Мая Манолова по БНТ.

Какво означава за САЩ и Израел убийството на лидера на иранската ядрена програма? (ВИДЕО)

На 27 ноември следобед въоръжени мъже нападнаха видния ирански ядрен физик Мохсен Фахризаде. По време на сблъсъка между неговата служба за сигурност и нападателите той беше тежко ранен и почина в болницата. Според агенция "Фарс", цитирана от БГНЕС, нападението е извършено в град Абсар в провинция Техеран. Фахризаде оглавяваше научноизследователската и иновационна организация към ядрената програма на Иран в Министерството на отбраната.

Ердоган има сериозен проблем... с алкохола

Ако зависеше от него, цяла Турция щеше да пие само айрян. Ердоган ненавижда алкохола: откакто е на власт, цените на ракията са скочили с цели 2000%. Затова все повече турци посягат към ментета - с фатални последици, пише Deutsche Welle в свой материал, представен без редакторска намеса.

Турция търси сближаване със САЩ

Турция планира да преосмисли политиката си към САЩ заради разногласия с Русия. Това съобщава агенция Bloomberg, цитирана от БГНЕС. Анкара разчита да подпише оръжейни договори. Турските власти се надяват също, че САЩ ще помогнат да се преодолеят разногласията със съюзниците от НАТО.

Рияд иска да реши конфликта с Катар като подарък за Джо Байдън

Саудитска Арабия засилва усилията си за разрешаване на тригодишния конфликт с Катар преди новата американска администрация на Джо Байдън, пише изданието The Financial Times, цитирано от БГНЕС. През юни 2017 г. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет неочаквано обявиха прекъсване на отношенията с Катар и му наложиха транспортна блокада, обвинявайки го в подкрепа на тероризма. Катар отрече обвиненията и заяви, че е готов да уреди отношенията със съседите си на основата на взаимно зачитане на суверенитета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com