Новините: Най-важното за деня, 28 ноември

5991
Новините: Най-важното за деня, 28 ноември
Снимка: Getty Images

Южноафриканците, които са се заразили с варианта Омикрон на новия коронавирус, не боледуват тежко, предадоха ДПА и ТАСС, като цитираха местната медицинска асоциация. Случаите на инфекцията в страната, където за първи път беше открита тази разновидност на Ковид-19, не са сериозни, каза пред Би Би Си Анжелик Кутзи.

НЦЗПБ: НОВИЯТ ВАРИАНТ НА COVID-19 ИМА ВИСОК БРОЙ МУТАЦИИ

Новият вариант на Covid-19 - Омикрон притежава извънредно висок брой мутации. Това пишат от Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

ПРОФ. АРГИРОВА ЗА ОМИКРОН: ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗАРАЗЕН Е, САМО ВАКСИНИТЕ МОГАТ ДА ГО СПРАТ

Новият вариант на COVID-19 – Омикрон, се разпространява около 3 пъти по-бързо от предишните. Това сочат последните данни, които са получени от Южна Африка тази нощ проф. Радка Аргирова.

СЕДМИЦАТА НА КОРОНАВИРУСА: БЪЛГАРИЯ Е ИЗВЪН ЧЕРВЕНАТА ЗОНА, СПАДЪТ В КЛЮЧОВИТЕ ИНДИКАТОРИ СТАВА ПО-БАВЕН

За четвърта поредна седмица на спад на седмичните данни за новите случаи на коронавирус в България, а за втора поредна седмица има спад и в смъртността, но тя си остава много голяма - 123 души дневно умират с диагноза COVID-19. На национално ниво страната излезе от т.нар. червена зона т.е. вече сме под 500 болни на 100 000 души население (488.81).

КАКВИ СА РАЗЛИКИТЕ МЕЖДУ АНТИТЕЛАТА СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ И СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ  СРЕЩУ COVID-19

Преболедувалите COVID-19 изграждат антитела срещу всички антигени на вируса, докато антителата, които се образуват след ваксинация, са насочени единствено срещу протеиновите шипчета на вируса.

СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА: НАШИ ЛЕКАРИ ТЕСТВАТ ХАПЧЕ СРЕЩУ COVID-19, ЕФЕКТИВНОСТТА МУ Е 90%

Български лекари участват в изготвянето на лекарство срещу COVID-19. Един от тях е доктор Иван Малкодански. Той е само на 34 години, но вече е преподавател в Медицинския университет в Плевен.

УЧЕНИ: МАЛКА Е ВЕРОЯТНОСТТА БРЕМЕННИТЕ ДА ЗАРАЗЯТ ПЛОДА С COVID-19

Много малка е вероятността бременни жени да заразят с COVID-19 неродените си деца. Това сочат данните от британско изследване, цитирано от електронното издание "Хелтдей".

ЛЕКАРИ СПАСИХА ОТ ПОЧТИ СИГУРНА АМПУТАЦИЯ КРАКА НА ЖЕНА

Лекари спасиха крака на възрастна жена, при която е имало 95% вероятност да го загуби. За историята разказа БТВ.

ВАРИАЦИИ В ГЕНИТЕ ПАЗЯТ ЕВРОПЕЙЦИТЕ ОТ ГРИП

Американски генетици са идентифицирали вариации в гените на имунната система, които предпазват хората от европейски произход от инфекция с грипни вируси и тежки форми на заболяването. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Science.

БОРИСЛАВ САНДОВ: ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ В РАМКИТЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ДВЕ СЕДМИЦИ ЩЕ ИМАМЕ РЕДОВНО ИЗБРАН КАБИНЕТ

Предполагам, че в рамките на следващите две седмици ще имаме редовно избран кабинет, ако процесът, който започна, продължи с това темпо и тази диалогичност и съгласие, което се надяваме да постигнем. Това заяви пред bTV съпредседателят в оставка на "Зелено движение" и член на политическия съвет на "Демократична България" Борислав Сандов.

НАСТИМИР АНАНИЕВ: ПРЕГОВОРИТЕ ВЪРВЯТ, ЩЕ ИСКАМЕ ПЪЛЕН ОДИТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЪТИЩА

„Първият етап завърши с 18 срещи, където се обединихме по конкретни политики и мерки. Следващия етап ще бъде лидерско ниво, където ще се определи състава и структурата на Министерски съвет. Не вярвам да имаме резулатат преди Никулден.Трябва да се намерят подходящи хора, които ще могат да се справят с очкванията на гражданите.“ заяви Настимир Ананиев, народен представител от "Продължаваме Промяната".

РУМЕН ХРИСТОВ НЯМА ДА ПОДАВА ОСТАВКА КАТО ЛИДЕР НА СДС

Няма да подавам оставка, независимо от резултатите от последните парламентарни избори. Това заяви в предаването на БНТ "Говори сега" лидерът на СДС Румен Христов.

КИРИЛ ДОБРЕВ: ХОРА ОТ ОБКРЪЖЕНИЕТО НА НИНОВА ПЕЧЕЛЯТ МИЛИОНИ ОТ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ

Човек от близкото обкръжение на лидера в оставка на БСП Корнелия Нинова е спечелил 150 млн. лв. от обществени поръчки, а двама човека от най-близките й имат повече снимки с Бойко Борисов, отколкото с нея. Това заяви членът на ръководството на левицата Кирил Добрев в предаването „Говори сега“ на БНТ.

КРУМ ЗАРКОВ: КОРНЕЛИЯ НИНОВА БЕШЕ ТОЧНИЯТ ЧОВЕК НА ТОЧНОТО МЯСТО, НО ПРЕЗ 2016 Г.

„На мен ми липсва онази червена линия, която да направи БСП не само една от присъдружните, не само партията с 26 парламентарни гласа, един-двама-трима министри, председател на Народното събрание и каквото и да било, а партията, която гарантира онази социална глътка въздух, необходима на българските граждани след едно десетилетие, маркирано от олигархично, корумпирано и крайно дясно управление, което направи на социалната политика да се гледа като на подаяние и на подхвърлени пари за помощ.“ Това заяви в интервю за БНР Крум Зарков от БСП.

ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР: ПЪЛНОТО ЗАКРИВАНЕ НА СПЕЦПРАВОСЪДИЕТО ЩЕ Е ГРЕШКА

Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка. Трябва да се ограничи предметният му обхват. Това заяви служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев.

БЪДЕЩАТА КОАЛИЦИЯ: БЪЛГАРИЯ ЗАПАЗВА ЕДИННАТА СИ ПОЗИЦИЯ СПРЯМО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

България запазва единната си позиция спрямо Република Северна Македония. Това записаха участниците в подготовката на коалиционното споразумение за съставяне на новата управляваща коалиция в страната ни.

МАКЕДОНСКИ ЖУРНАЛИСТ: ТЪЖНО Е, ЧЕ НАРОДИТЕ НИ СЕ СБЛИЖАВАТ ЧРЕЗ ПОДОБНИ ТРАГЕДИИ

Можем да си спомним, че през 2009 г. в Охрид при потъване на лодка загинаха 15 български граждани. Сега 45 македонски граждани загинаха в България. Тъжно е, че народите ни се сближават чрез подобни трагедии. Това заяви македонският журналист Йовица Пауноски в предаването "120 минути" по БТВ.

30 НА СТО РЪСТ В БЕЗКАСОВИТЕ ПЛАЩАНИЯ У НАС, ОТЧИТАТ ОТ БНБ

С 30% са се увеличили плащанията с банкови карти или с електронни пари за първото шестмесечие на тази година, в сравнение със същия период на 2020г. Това заяви в предаването "Бизнес БГ" по БНТ подуправителят на БНБ и ръководител на Управление "Банково" Нина Стоянова.

В НАВЕЧЕРИЕТО НА НИКУЛДЕН: РИБАТА ПОСКЪПНА

С наближаването на коледните празници и по-специално на Никулден, българинът традиционно се обръща към една от любимите си храни – рибата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com