Новините: Най-важното за деня, 28 септември

8961
Новините: Най-важното за деня, 28 септември
Снимка: стопкадър/YouTube

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 септември.

ВИДЕО ПОКАЗВА, ЧЕ РЕПОРТЕРЪТ НА "ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА" НЕ Е БИЛ БИТ

Сайтът Mediapool разпространи кадри от камери за видеонаблюдение на склада "ЕТ Елис - Елисавета Захариева" във Велико Търново, на които се вижда, че Върбанов не е бил бит, както Нова телевизия се опита да внуши

МАНОЛОВА ОБЖАЛВА КАТО ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ УВЕЛИЧЕНИЯТА НА ТАКСИТЕ ЗА СЪД

Омбудсманът Мая Манолова внася искане в Конституционния съд (КС) за установяване на противоконституционност на разпоредби от Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които регламентират прекомерното увеличаване на таксите в касационното производство при подаване на частни жалби и при искане за отмяна на решения, както и такива, с които се изключва касационното обжалване в няколко закона – Закон за достъп до обществена информация, Закон за социално подпомагане и Закон за семейни помощи за деца. Според Манолова тези норми са в противоречие с Конституцията.

СЛЕД НАТИСК: УПРАВЛЯВАЩИТЕ ОТЛОЖИХА ЗАКОНА ЗА ГРАДСКИТЕ ИНСПЕКТОРИ

След като парламентът събра кворум от втория път в петък и започна работа, депутатите изненадващо решиха да отпадне гласуването на промените в Закона за местното самоуправление, с които общините ще могат да създават звена за контрол по спазването на обществения ред.

ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ КРЕДИТИ ТРАЙНО ПОСКЪПВАТ

Лихвите по новоотпуснатите потребителски кредити достигнаха най-високата си стойност от началото на 2018 г. насам. Според данните на БНБ през август банките са отпускали левови заеми на домакинствата при средна лихва от 8.88%, а с всички такси и комисиони т.е. годишният процент на разходите (ГПР) цената се е вдигнала средно до 11.10%. Месец преди това средната лихва е била 8.76%, а ГПР - 10.91%. Спрямо август миналата година увеличението е още по-голямо - тогава средната лихва е била 8.10%, а ГПР - 10.23%, пише днес вестник "Сега".

БОРИСОВ ПРИЗОВА РАДЕВ ДА ДАДЕ ПРИМЕР ЗА ЕДИНЕНИЕ, НО НЕ С ДЕКЛАРАЦИИ

Аз нито веднъж не съм казал срещу него, неговата институция и който и да било в България обидна дума. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред българските журналисти в Ню Йорк, като коментира обръщението на президента Румен Радев, в което той призовава българския народ за единение.

ВРАГОВЕ ЛИ СА СЕГА РУСИЯ И ИЗРАЕЛ?

В нощта на 18 септември сирийски военни свалиха над Средиземно море руски военен самолет Ил-20, на борда, на който имаше 15 военни. Всички загината. Русия обвини за случилото се Израел, който в същата нощ нанесе няколко авиоудара по крайбрежието на Сирия. Според министерството на отбраната на Русия сирийците се опитали да свалят израелския самолет, но уцелили руския. Според версията на Израел в момента на атаката срещу Ил-20 неговите самолети вече са се върнали в своето въздушно пространства.

"ИЗВЕСТИЯ": РУСИЯ И САУДИТСКА АРАБИЯ ОВЛАДЯХА КОНТРОЛА НАД НЕФТЕНИЯ ПАЗАР

Ръст на добива на петрол в света няма да има – основните играчи в момента са напълно удовлетворени от настоящите цени. Най-малкото, до такова решение стигнаха участниците в ежегодната среща на върха на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) в Алжир, пише руският вестник „Известия“.

МИМИ ВИТКОВА: ДВАТА ВАРИАНТА ЗА ЗДРАВНА РЕФОРМА СА ВЗАИМНО ИЗКЛЮЧВАЩИТЕ СЕ

"Проблемът е, че и в двата варианта не ни казват какъв е проблемът. Двата варианта са взаимно изключващите се. В единият се признава, че парите са достатъчно, но се управляват лошо, а във втория, че парите недостатъчни итрябва да се налеят около 900 млн." Това каза бившият здравен министър Мими Виткова относно предложенията за здравна реформа.

ЕДВА 17% ОТ ГЕРМАНЦИТЕ СА ДОВОЛНИ ОТ ПОЛИТИКАТА НА АНГЕЛА МЕРКЕЛ

По-малко от 1/5 от германците са доволни от водената от германския канцлер Ангела Меркел политика. Това твърдят данните от проучване на социологическата компания YouGov, публикувани от вестник "Ханделсблат".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com