Новините: Най-важното за деня, 28 юли

5319
Новините: Най-важното за деня, 28 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 28 юли.

ЧЕРВЕНА ЛАМПА КЪМ „ИМА ТАКЪВ НАРОД“ ОТ ДРУГИТЕ ПРОТЕСТНИ ПАРТИИ

Борбата срещу корупцията, конституционната реформа, изчистването на регулаторите и службите е абсолютен приоритет. Конструкцията, върху която би стъпило едно бъдещо управление, трябва да бъде така направена, че да изключва в максимална степен възможността ДПС и ГЕРБ да му влияят. Около това становище са се обединили представители на „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ на провелата се между тях двустранна среща, предаде БГНЕС.

Двете партии обявиха, че искат „да светнат червена лампа“ към „Има такъв народ“ и да „поставят жалоните“ докъде ще стигне подкрепата на протестните формации към бъдещото управление на страната, както и да повдигнат въпроса за участието на ДПС в разговорите, която партия определят като част от статуквото. „Трябва да има много ясно фиксирани взаимни политически ангажименти, така че ние да можем да си дадем гласа. Това не е моят глас, това е гласът на нашите избиратели, които са ни го делегирали“, обясни Христо Иванов за подкрепата към проектокабинета на партията победител. Той бе категоричен, че „Демократична България“ ще направи всичко възможно да бъде създаден кабинет още с първия мандат, който ще получи формацията на Слави Трифонов като първа политическа сила, но предупреди: „Да бъде смислен“.

 

"ИМА ТАКЪВ НАРОД" ЩЕ ОБЯВИ ИМЕНАТА В НОВИЯ КАБИНЕТ НАЙ-РАНО В ПЕТЪК

Имената във втория проектокабинет на партията на Слави Трифонов няма да бъдат оповестени поне до петък. Това обяви зам.-председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Ивайло Вълчев. Той уточни, че по време на експертните разговори, които се проведоха с останалите формации през последните дни, участниците не са поставяли изисквания за предварително обявяване на персоналния състав на кабинета. "На тези разговори беше декларирано от тяхна страна, че персонални въпроси не ги интересуват". По думите на Вълчев разговорите продължават на експертно ниво. "Не сме получили мандат, за да обявяваме имена, но имаме готовност. В момента, в който ни бъде връчен мандата, името на премиера ще стане ясно", допълни още Въчев.

 

РАДЕВ: ЩЕ ВРЪЧА МАНДАТА, КОГАТО ПАРТИИТЕ СА ГОТОВИ

Денят на връчването на мандата на първата политическа сила за съставянето на правителство ще бъде ясен, когато партиите гарантират, че са постигнали резултат в преговорите. Това съобщи президентът Румен Радев при посещение във Велико Търново. "Мотивите на служебните министри да поискат отстраняването на Иван Гешев бе в защита на правото, а решението на ВСС да не го отстрани, бе защита на статуквото, което бе отхвърлено от българските граждани. Реформа в съдебната система ще даде шанс на почтените български магистрати да започнат реална борба с корупцията", допълни президентът.

 

СТЕФАН ЯНЕВ ПРИЗОВА ПАРТИИТЕ ДА НЕ БЯГАТ ОТ КОАЛИЦИЯ

Време е от политическо говорене да се премине в политическо действие. Именно в това политическо действие ще проличи отговорността, готовността на политическите сили да работят в обществен интерес, в интерес на България. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев пред журналисти в началото на днешното редовно правителствено заседание. По думите на премиера в тази готовност на политическите сили и в тяхното поведение и действия ще проличи и мотивацията им и дали могат да гарантират на българските граждани, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение.

БСП И ИТН СЛЕД ЕКСПЕРТНАТА СРЕЩА: НАМЕРИХМЕ ОБЩ ЕЗИК

БСП и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ"(ИТН) обсъдиха на експертна среща общи приоритети и сближаване по темата икономика и финанси. Срещата мина на професионално равнище и ние намерихме общо език по една просто причина – програмите са правени съобразно политиките, които провеждат страните-членки на ЕС. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев пред журналисти в кулоарите на парламента след срещата.

В разделите, които сравнихме видяхме, че в програмите ни имаме много общи неща и даже имали възможност с участието на всички експерти от двете партии да обсъдят някои от конкретните инструменти и очакваните промени в областта на регулациите, ефективността на регулативните функции. Разделяме се с много добри чувства и както да се развият нещата и двете страни сме готови да подкрепим всички разумни за България решения, категоричен бе Гечев. Приемането на еврото не било обсъждано, но обект на анализ била данъчната система. Данъците за бизнеса няма да бъдат променяни, данъците върху доходите също не били обсъждани, а се говорило за това как може да се направи за в бъдеще, необлагаем минимум.

БОЙКО РАШКОВ: МВР ГАРАНТИРА ЕДНИ ЧЕСТНИ ИЗБОРИ

От дълго време в нашата страна не е имало такъв успех да се тушира криминалният вот в изборния ден или преди това. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков при отчитането на резултатите от проведената специализирана операция срещу купения вот, проведена в периода 1-11.07, предаде репортер на БГНЕС. Рашков допълни, че данните сочат, че такъв вот в минали години или въобще е нямало, или е бил снижен до минимум. „Това се признава от абсолютно всички, включително и от партии, които са недоволни от постигнатото на последните избори“, добави Рашков, като подчерта, че добрите резултати в противодействието на купения вот са постигнати, защото МВР не е слугувало на нито една политическа партия.

РАШКОВ: НЕ МЕ БЪРКАЙТЕ С ЦВЕТАНОВ, ОЩЕ ДНЕС ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА НЕПРАВОМЕРНО ИЗПОЛЗВАНИ СРС

Български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на спецсъда. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание относно изнесени твърдения за незаконно подслушване на политици и на граждани. „Вие искате от мен като министър на вътрешните работи да ви изброявам кои лица са подслушвани и кои не ли? Сбъркали сте името. Аз не се казвам Цветан Цветанов, защото законът не ми позволява да ви давам такава информация. Извикайте си дясната ръка да дойде да чете СРС-та и да чете звукозаписи на лекарите от Горнооряховската болница“, призова Рашков.

ГЕРБ ИСКАТ ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ДА РАЗСЛЕДВА "БЕЗОБРАЗИЯТА НА РАШКОВ"

Ние не чухме нито един факт, който да почива на доказателства, че такива незаконни подслушвания са били осъществявани, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова в Народното събрание. Преди 2 месеца с една медийна бомба започнала темата с подслушванията, която била преекспонирана с цел да се удари и изчегърта една определена партия – ГЕРБ, подчерта Атанасова. Отново депутатите на ГЕРБ са в безпрецедентна ситуация – след като си тръгна от НС служебният министър Бойко Рашков използвал трибуната на МВР да прави нови внушения за всички акции на полицията по време на предизборната кампания. ГЕРБ смятат, че това а недопустимо и за пореден път да се правят внушения спрямо ексуправляващите.

СПОРЕД КАЦАРОВ 10 000 ДУШИ СА ЗАГИНАЛИ ЗАРАДИ ПЛАНА ЗА ВАКСИНАЦИЯ НА ГЕРБ

Твърденията колко зле са станали нещата с ваксинационния процес се опровергават от числата. Това заяви от парламентарната трибуна служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който отговаря на депутатски въпроси относно подготовката на здравната система за посрещане на нова вълна на заболели от COVID-19 през есента и изграждането на национална детска болница. Според него са допуснати големи грешки с ваксинацията на населението у нас в началото на годината и ги изброи.

"Първата голяма грешка, допусната с Плана за ваксинация, е с договарянето на ваксините. България е дала приоритет на договарянето на ваксините на AstraZeneca за сметка на останалите три ваксини. По тази причина в началото на януари заради закъсняла регистрация на ваксината на AstraZeneca и поради намалената първоначална заявка на ваксините на Pfizer, България остава с много малко количество ваксини. Малко над 30 000 дози да поставени през месец януари у нас. Общо около 200 000 души са получили по една доза”.

ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА СЕ УДЪЛЖАВА ДО 31 АВГУСТ

Министерският съвет прие решение за удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 август 2021 г. до 31 август 2021 г., съобщиха от правителствената пресслужба. По данни на Световната здравна организация България се нарежда на 7 място по обща смъртност от COVID-19 и на 67 място по 14-дневна такава.

До 18.07.2021 г. в България с първа доза ваксина срещу COVID-19 е обхванато едва 18,1% от подлежащото население, а със завършен ваксинационен курс са 16,2% от българските граждани, което отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС. По данни на Световна здравна организация, към 18.07.2021 г. общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн., а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. души.

ПЛАЖОВЕТЕ "КОРАЛ", "КАРА ДЕРЕ" И "ПАША ДЕРЕ" ВЕЧЕ СА ЧАСТ ОТ МРЕЖАТА "НАТУРА 2020"

Плажовете "Корал", "Кара дере" и "Паша дере" вече са част от защитените зони от мрежата "Натура 2020". Там се забранява строителството, реши служебното правителство. Към тези територии има интерес от големи американски компании за снимки на филмови продукции, обяви служебният министър на екологията Асен Личев:

"Естественото Черноморие не е обикновена стока, която може да се продаде. Освен за икономиката, днес с помощта на моите колеги аз направих и голяма стъпка към развитието на световната и филмовата индустрия - да си снимат и сюжетите върху омайните естествени природни кътчета на Черноморието, които днес ние ги лишихме от застрояване."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият Синод избира наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Затварят за две седмици участък от АМ “Тракия” край Бургас

От догодина: Прекратяваме договор с телеком без неустойка, ако има индексация

Кета Мирчева: Ние не искаме да се поучим от историята (ВИДЕО)

"Топлофикация София" лъжат за по-ниски сметки за парно през февруари? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com