Новините: Най-важното за деня, 29 юли

3264
Новините: Най-важното за деня, 29 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на акцентите от днешния 29 юли.

ИТН ОТПРАВИ ТЕЖКИ ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ МИНИСТЪР АСЕН ВАСИЛЕВ

В Народното събрание заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отправи тежки нападки срещу служебния министър на финансите Асен Василев за кражба на интелектуална собственост и нарушение на закона при управлявани от него фирми. Изявлението идва заради вчерашното изказване на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, че част от министрите на служебния кабинет са подходящи да останат и в редовния. По думите на Йорданов от ИТН не знаят какво се е случило през последните 4 дни. Христо Иванов не просто си е позволил да каже имена, но посочил конкретни личности в бъдещия проектокабинета – Асен Василев, Кирил Петков и проф. Николай Денков. "Какво се случи през тези 4 дни, че ДБ са се отметнали от своята позиция, да задава превенции и да реди кабинет, без да е силата, спечелила изборите", недоумява Йорданов. "Какви игри се играят в 46-о Народно събрание? Ние отскоро сме политици и тя е мръсна игра, която се играе от мръсни хора. Ние няма да играем по вашите правила", даде да се разбере Тошко Йорданов

"ИМА ТАКЪВ НАРОД" ПОГНА И ВТОРИ МИНИСТЪР, КОЙТО ИСКАШЕ В КАБИНЕТА СИ

Основният финансов експерт в партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) и депутат от 46-ото Народно събрание Любомир Каримански атакува с поредица от обвинения служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на днешното му изслушване в парламента. Това се случи буквално няколко часа след като председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов нападна финансовия министър Асен Василев. "Има такъв народ" искаше Василев в кабинета си, но Йорданов извади компромат от 2013 г., обвинявайки Василев в кражба на интелектуална собственост. По-късно Василев опроверга тези твърдения на ИТН.

АСЕН ВАСИЛЕВ ВИДЯ КООРДИНИРАНА АТАКА НА ИТН И ДПС: ТРИ ПЪТИ МЕ КАНИХА, А СЕГА СЪМ ПРОБЛЕМЕН

Това, което мен силно ме притеснява е защо изведнъж, след като ме каниха три пъти идваха при мен да ме канят за правителство в "Има такъв народ" за предишния състав, сега изведнъж решиха, че съм силно проблемен. Това каза служебният финансов министър Асен Василев в отговор на обвиненията от страна на лидера на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов, че е откраднал интелектуална собственост. "Тук, според мен, се вижда една много дълга ръка, на една много координирана атака на ДПС и Тошко Йорданов", заяви още Василев. Той каза, че всички дела си ги е спечелил в съда в Ню Йорк, така че няма никакви проблеми. "Това е от 2013г. по пресата, "24 часа", ако отворите и т. н.", посочи още той.

ХРИСТО ИВАНОВ ЗА ОБВИНЕНИЯТА КЪМ АСЕН ВАСИЛЕВ: СМЕСВАТ СЕ ФАКТИ С ТЪРГОВСКИ СПОР

"Нека никой да не се опитва да ни прехвърля отговорността за това, че не може да формулира убедителен състав на Министерски съвет, да даде убедителна политическа формула и да отговори на фундаментални въпроси за структуриране на политическото пространство", коментира в кулоарите на парламента лидерът на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов по повод декларацията на „Има такъв народ“ (ИТН) по рано от парламентарната трибуна и дадения след това от тях брифинг.

СЛАВИ ТРИФОНОВ НАПАДНА ХРИСТО ИВАНОВ И ГО ПОПИТА КОЙ Е ДПС

"Бързоразвиващите се събития в последните два дни наистина показват, че политиката е мръсна игра, но мръсната игра съществува, само защото се играе от мръсни хора. Далеч по-просто е човек да се опира на факти, а не на интриги, лъжи, внушения, амбиции, фантазии и желания. Така че фактите са следните:

Суверенът така е решил - има такива партии в парламента, политическа партия „Има такъв народ“ е на първо място и много трудно ще се състави правителство. Направихме всичко необходимо да има разговори с всички политически партии без ГЕРБ пред очите на журналистите и пред очите на обществото. Впоследствие имаше експертни срещи по сектори без ДПС и ГЕРБ. Ще го кажа още веднъж – без ДПС и ГЕРБ. И точно в момента, в който тези разговори продължават, без ДПС и ГЕРБ, точно в момента, в който е възможно да има споразумение, постига се съгласие, включително за така наречената съдебна реформа, създава се възможност да има правителство и спокойствие в страната, точно в този момент Христо Иванов решава да взриви обстановката и да постави под съмнение постигнатото до момента и да засили страната към нови избори", пише лидерът на Има такъв народ Слави Трифонов във Фейсбук.

ХРИСТО ИВАНОВ КЪМ СЛАВИ: ПОЛИТИКАТА СТАВА МРЪСНА РАБОТА, КОГАТО НЕ ЗНАЕШ КАКВО ПРАВИШ

"Политиката става мръсна работа, когато не знаеш какво правиш и за какво се бориш". Така пред "24 часа" председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов отговори на острия пост на Слави Трифонов, в който той заявява, че Иванов "взривява обстановката и тласка страната към следващи избори". От ДБ искат отговори на 3 въпроса, за да преценят дали да дадат подкрепата си за правителство на "Има такъв народ", обясни съпредседателят на обединението.

- Какъв е стандартът по който ще се избират министрите и премиера? - Ще има ли писмено поемане на политически ангажименти, по които се очаква подкрепа? - Каква ще е конструкцията на парламентарното мнозинство, така че да изключи възможността на ДПС и ГЕРБ да влияят върху неговите решения? "Отново виждам най-различни разсъждания, философски, но не виждам отговора на тези 3 въпроса. Чакам отговора им, защото те са политическите въпроси, от които ще зависи нашето решение дали да подкрепим или да не подкрепим един кабинет", каза Христо Иванов.

МАНОЛОВА: НЯМА ДА ПОДКРЕПИМ ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО ИНСТАЛИРА ЛИЦА НА ГЕРБ И ДПС

Позицията на „Изправи се БГ! Ние идваме!” е непроменена. Ние не желаем министерски кресла или участие във властта, но ние сме категорични, че няма да подкрепим правителство, в което има опити за инсталиране през парадния вход или през задната врата на лица и влияния, свързани с ГЕРБ, ДПС и техните приятелски кръгове. Това каза Мая Манолова пред журналисти в парламента. Затова, по думите й, вчера светна червената лампичка за ранно предупреждение в тяхното изявление. „Ранно предупреждение, защото смятаме, че би било подмяна на волята на протестиращите граждани и на българския народ осигуряването на възможност на ГЕРБ, ДПС и олигархичните им кръгове да влияят върху формирането на новото правителство”, каза тя. Манолова посочи, че това още повече е недопустимо след провала на първия кабинет, предложен от "Има такъв народ".

ИТН И БСП С ЕДИНОМИСЛИЕ ПО СЪДЕБНАТА РЕФОРМА

„Има такъв народ” и „БСП за България” отчетоха пълно съвпадение на програмите си в частта за съдебната реформа, предаде репортер на БГНЕС. „Констатирахме пълно съвпадение на тяхната и на нашата програма”, каза депутатът от левицата Крум Зарков след срещата между двете формации, която е част от поредицата разговори в парламента, на които се обсъжда парламентарна подкрепа за правителство с мандат на първата политическа сила.

„Въпросите, които стоят пред съдебната реформа - една от темите, които БСП идентифицира като ключова за евентуална подкрепа, вие ги знаете. те вървят от главния прокурор, през специализираните съдилища. Ние нямаме различия с ИТН по нито една от тези теми”, подчерта Зарков.

БОРИСОВ: ДАЛАВЕРАДЖИИ, ИСКАТ САМО ПОСТОВЕ. ДРУГИТЕ КУПУВАХА ГЛАСОВЕ ЯКО, НИЕ БЕЗ НИЩО ИМАМЕ КОЛКОТО ТЯХ

"Това, което го говорехме преди две седмици, днес го чухме в парламента. Че са далавераджии и искат само постове. Още преди 2 седмици му казах на Слави Трифонов през медиите, да даде главен прокурор на Христо Иванов и той нищо друго няма да иска. Ние не сме се срещали с никой и не искаме да участваме". Това подчерта председателят на ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов в поредното си живо включване - този път от Стамболийски. Според Борисов, ако отидем на трети избори, това са половин милиард лева похарчени от държавата за избори.

КПКОНПИ ПРОВЕРЯВА КАК БОИЛ БАНОВ Е ПРИДОБИЛ КЪЩАТА СИ В КОПРИВЩИЦА

Антикорупционната комисия проверява как бившият министър на културата Боил Банов е придобил къщата си в Копривщица. Проверката на КПКОНПИ е по сигнал на гражданско сдружение и трябва да установи какъв е произходът на парите, с които е купен имотът, на каква стойност е той и съответства ли цената му на пазарната.

СПЕЦПРОКУРАТУРАТА: ВНЕСЕН Е ОБВИНИТЕЛНИЯТ АКТ СРЕЩУ НЕНО ДИМОВ ЗА ВОДНАТА КРИЗА В ПЕРНИК

Специализираната прокуратура е предала 38 лица на съд за корупция през първите шест месеца на годината. Те са причинили щети за 2,5 млн. лева. Това отчете ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова. Допълни, че 7 присъди за корупция са влезли в сила. Внесен е и обвинителният акт срещу Нено Димов за водната криза в Перник. Специализираната прокуратура счита, че престъплението, за което е предаден на съд министъра, се явява с особена тежест. Особено тежък случай е извършеното престъпление, предвид значителното намаляване на наличните водни обеми в яз. „Студена“, като са приближени критичните нива, посочи говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

ПРЕМИЕРЪТ ОПРЕДЕЛИ ФИНАНСОВАТА КАРТИНА В СТРАНАТА КАТО "МЕКО КАЗАНО ПРИТЕСНИТЕЛНА"

Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна. Това заяви служебният министър-председател Стефан Янев по време на изслушването си в парламента за състоянието на държавата. "Установено е системно несъбиране на данъчни постъпления и премахнат последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата - било чрез измами, било чрез избягване на плащания", каза той. За бюджет 2021 година в първите дни на служебното правителство Янев обясни, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета за разходи, които не са заложени, е бил изразходван в първите 4 месеца на година.

ПЕНСИИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ СРЕДНО С 64 ЛВ. ОТ 1 ОКТОМВРИ

От 1 октомври пенсиите ще се увеличат средно с 64 лв., а средният им размер през тази година ще достигне 550 лв. Това предвиждат промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., които бяха одобрени от правителството, съобщиха от правителствената информационна служба. С измененията се предлага пакет от мерки, чрез които трайно се осигурява по-висок доход от пенсии както за настоящите, така и за бъдещите пенсионери. С промяна в Кодекса за социално осигуряване се предвижда тежестта за една година осигурителен стаж в пенсионната формула да се увеличи от 1,2 на сто на 1,35 на сто. Този коефициент ще се прилага при изчисляването на пенсиите за трудова дейност, които ще се отпуснат след 1 октомври 2021 г., когато законът влиза в сила. По този начин се повишава адекватността на новоотпуснатите пенсии, насърчава се по-продължителното участие на хората на пазара на труда и нараства процентът на заместване на доходите от труд.

КАБИНЕТЪТ ОДОБРИ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА, ПРИХОДИТЕ СА С 2 МЛРД. ПОВЕЧЕ

Служебното правителство одобри на извънредно заседание актуализацията на държавния бюджет за тази година, на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на здравната каса. В началото на седмицата новият вариант на ключовите финансови закони беше подкрепен и от социалните партньори. Проектът предвижда 2 милиарда лева повече приходи, както и допълнителни разходи от 1 милиард и 800 милиона лева. Заложени са допълнителни средства за социални помощи, здравеопазване и мерки за подпомагане на бизнеса. Премиерът Янев заяви, че се налагат неотложни мерки, за да бъдат гарантират социални плащания и дейността на бизнеса. "Но ситуацията виждате, че е динамична. Такова правителство все още не е съставено. В същото време икономическата и здраваната ситуация в държавата е такава, че се налага да бъдат взети неотложни мерки по отношение на гарантиране на функционирането на държавата, по отношение гарантирането на социалните плащания, на дейността на бизнеса и разбира се, подготовка за здравна криза, ако такава се развие през есента, каквато много от наблюдателите очакват".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com