Новините: Най-важното за деня, 29 юли

9373
Новините: Най-важното за деня, 29 юли
Снимка: БГНЕС

Новините от деня, 29 юли, събра за вас редакционният екип на Actualno.com.

ГОРЯХА "ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ" В СОФИЯ

Няма пострадали хора, но пожарът е унищожил поне 2000 кв. м покривна конструкция. Огънят е пламнал към 3.30 ч. през нощта. Пожарът се е разгорял във вътрешността на сградите и от там е обхванал и покривите. Кметът на район „Оборище“ уточни, че пожарът е обхванал сградите, заключени в карето между „Дондуков“, „Панайот Волов“ и „Врабча“.

ФАНДЪКОВА: СОБСТВЕНИКЪТ ЩЕ ВЪЗСТАНОВИ "ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ" В АВТЕНТИЧНИЯ ИМ ВИД

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия с представители от „Направление архитектура и градоустройство” на Столична община и от район „Оборище”, която да направи оценка на щетите на пострадалата от пожар сграда от Царските конюшни и да задължи собственика да я възстанови в автентичния ѝ вид.

ЯНКО ИВАНОВ, "ЕВРОТРАНСБИЛД" ЕООД: ОПОЖАРЕНАТА СГРАДА ОТ "ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ" НЕ Е НАША СОБСТВЕНОСТ

"Във връзка с пожар на територията на обект, станал известен като „Царските конюшни“, бихме искали да заявим, че опожарената сграда не е собственост на Евротрансбилд ЕООД, а е друга сграда в същото каре." Така започва официалното съобщение от компанията. "Целият обект, познат в публичното пространство като „Царските конюшни”, е съвкупност от над 20 отделни сгради на различни собственици – държавни и частни. Евротрансбилд ЕООД, управлявано от Янко Иванов, е собственик на терена и съсобственик заедно с Националната художествена академия на една от всичките сгради, която не е засегната от пожара през изминалата нощ."

ЗАСТРЕЛЯХА АДВОКАТА НА МИЛОШЕВИЧ И "ЗЕМУНСКИЯ КЛАН"

В събота вечер беше убит известният адвокат Драгослав Миша Огнянович на прага на къщата си в Белград. По време на нападението е ранен и 26-годишният му син. Според очевидци на убийството, извършителят е мъж, облечен с черно и с каскет на главата, висок около метър и 80 сантиметра, който след стрелбата е избягал с автобус на градския транспорт.

СЪДЪТ ОСТАВИ В АРЕСТА 15-ГОДИШНИЯ, НАРЪГАЛ ДЕТЕ В КВ. "НАДЕЖДА"

Решението е взето заради изключително опасното деяние, което е извършил младежът. Адвокатът на обвиняемия каза, че ще обжалва мярката и тя ще се гледа на 2 август.

ТУРЦИЯ ЩЕ СЕЗИРА МЕЖДУНАРОДНИЯ АРБИТРАЖ, АКО САЩ НЕ ДОСТАВЯТ Ф-35

Президентът отбеляза, че Анкара винаги е "преследвала добри намерения", а Вашингтон "никога не е отговарял на тях с реципрочност". "Ние продължаваме да живеем търпеливо и ще правим това и в бъдеще, но не забравяйте, че не живеем в алтернативна реалност", добави Ердоган. Съединените щати могат да загубят своя "искрен" съюзник, ако Вашингтон не промени отношението си към Анкара, съобщи ТАСС, цитирайки президента Реджеп Тайип Ердоган. Повод за думите му стана случая с американския пастор Андрю Брансън.

ПОЛША ЩЕ СПАСЯВА ИКОНОМИКАТА СИ С ФИЛИПИНСКИ РАБОТНИЦИ

"Надяваме се, че през есента ще можем да подпишем предварително споразумение с филипинските власти", заяви заместник-министърът на труда и отбеляза, че и Полша и Филипините са римокатолически страни и така споделят много културни ценности.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ЗАГОВОРИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА РАЗЛИЧИЯТА МЕЖДУ "ПАТРИОТИТЕ"

Вицепремиерът Валери Симеонов се обяви за преодоляване на различията в коалицията "Обединени патриоти ". Той говори пред събралите се за отбелязването на 101-годишнината от смъртта на генерал Иван Колев в Добрич, съобщи БНР. "Най-доброто за България в момента е осигуряването на политическа стабилност", заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

ХРИСТО ИВАНОВ: БОРИСОВ Е СИМПАТИЧНИЯТ ЧОВЕК ОТ ВЕЧНАТА ЧАКАЛНЯ

„Управляващата коалиция е в криза и тя не се състои в това, че патриотите нещо не могат да разделят, а се състои в това, че България не прави реформи“. Това коментира за БНР Христо Иванов – съпредседател на „Демократична България“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com