Новините: Най-важното за деня, 29 юни

2495
Новините: Най-важното за деня, 29 юни
Снимка: Министерски съвет

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 юни.

КИРИЛ ПЕТКОВ ЗА РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ: РЕШЕНИЕТО НЕ Е МОЕ, ДОЙДЕ СЛЕД СЪВЕТ ЗА СИГУРНОСТТА И ТРИ ДОКЛАДА НА ДАНС (ВИДЕО)

Има три доклада на ДАНС, има междуведомствен доклад от Министерство на външните работи и има решение на Съвета по сигурност. Така премиерът Кирил Петков коментира мотивите за изгонването на 70 руски дипломати от България. 

И БСП ВЕЧЕ НЕ ИСКА КИРИЛ ПЕТКОВ ЗА ПРЕМИЕР

БСП ще участва в преговори за съставяне на правителство с първия мандат на "Продължаваме промяната", но с условие Кирил Петков да не е премиер, научи Actualno.com от свои източници.

ОТ ПП КЪМ НИНОВА ЗА КИРИЛ ПЕТКОВ: ДА ПРЕОСМИСЛИМ ПОЗИЦИИТЕ. В ПРЕРОГАТИВИТЕ НА ПЕТКОВ Е ДА ИЗГОНИ ЧУЖДИ ДИПЛОМАТИ

Трябва да преосмислим позициите, както ние, така и БСП. Това е нова информация. Това заяви лидерът на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

ПРАТКАТА ОТ БЪЛГАРСКО ОРЪЖИЕ, ЗА КОЯТО НИНОВА НАПАДНА РАДЕВ, Е ИЗНЕСЕНА ОТДАВНА, ТВЪРДИ БИВШ ШЕФ ВЪВ ВМЗ

Това е конфиденциална информация. Вътре в показаното стоят имена и фирми. Освен това, документът е от януари и няма нищо общо с второто служебно правителство на Стефан Янев. Това каза Никола Стоянов, бивш ръководител на директорския борд на ВМЗ Сопот, коментирайки скандалните думи на лидера на БСП, вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова по темата "износ на българско оръжие за Украйна".

ДЕПУТАТИ НА БСП ОТРЯЗАХА БСП ДА СЕ ГЛЕДА В ПАРЛАМЕНТА ВРЪЩАНЕТО НА ХАРТИЕНИТЕ БЮЛЕТИНИ

Народното събрание отхвърли предложението на БСП в програмата за тази седмица да бъде включен проектът на левицата за промени в Изборния кодекс (ИК) като втора точка, след гласуването на актуализацията на бюджета.

КИРИЛ ПЕТКОВ: ЩЕ ПОИСКАМЕ ПЪРВИЯ ТРАНШ ОТ 13-ТЕ МЛРД. ПО ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

"Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев ще бъде упълномощен да води преговори да подпише финансовото споразумение за изпълнение на Механизма за възстновяване и устойчивост между Европейската комисия и правителството. Това дава реален старт на възможността България да поиска първите траншове от 13-те милиарда по Плана за възстановяване и развитие". Това каза премиерът Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

ИВАН ХИНОВСКИ ЗА НАПУСКАНЕТО СИ ОТ ИТН: ИМПУЛСЪТ ЗА РЕФОРМИ В ПАРТИЯТА СЕ ПРЕТОПИ

Никаква реакция, коментари и въпроси. Всеобщото мнение на всички чуждестранни специалисти е, че нашата програма беше най-модерна, но за голяма жалост настанаха едни процеси - всички автори на програмата бяха освободени. Това заяви енергийният експерт и поредният оттеглил се от "Има такъв народ" Иван Хиновски пред БНТ. 

ТРИ ПЪТИ СЕМ НЕ УСПЯ ДА ИЗБЕРЕ ДИРЕКТОР НА БНТ - ЗАСЕГА КОШЛУКОВ ОСТАВА

Три пъти Съветът за електронни медии не успя да се обедини около една кандидатура за генерален директор на Българската национална телевизия. При последното гласуване имаше два гласа за Сашо Диков, два за Венелин Петков и един за Емил Кошлуков, като са нужни поне три гласа "за", за да се стигне до избор на ръководител на БНТ. Докато бъде обявена нова процедура на гласуване, генерален директор остава настоящият - Емил Кошлуков. Мандатът му изтича официално на 10 юли.

ОФИЦИАЛНО: НАТО ПОКАНИ ШВЕЦИЯ И ФИНЛАНДИЯ ДА СТАНАТ ЧЛЕНКИ НА АЛИАНСА

НАТО официално покани Швеция и Финландия да се присъединят към Алианса. Това стана ясно от изявление на държавните и правителствените ръководители на страните членки на отбранителния съюз по време на срещата на върха в Мадрид.

ГЕНЕРАЛНИЯТ СЕКРЕТАР НА НАТО С ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ПУТИН. В ДОНБАС ВОЙНАТА БУШУВА

НАТО ще реши официално днес, 29 юни, дали да покани Финландия и Швеция да се присъединят към Алианса. В този ред на мисли генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг буквално отправи предупреждение към Владимир Путин и Русия относно разширението на Алианса.

БАЙДЪН ОБЯВИ КОЛКО ДОПЪЛНИТЕЛНО ВОЙНИЦИ И ОРЪЖИЕ РАЗПОЛАГА В ЕВРОПА

САЩ ще увеличат силите на НАТО в Европа. Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън, който е на срещата на върха на трансатлантическия съюз в Мадрид. Той допълни, че Алиансът ще бъде "подсилен във всички посоки и области - земя, въздух и море“.

ОПИТ ЗА САМОУБИЙСТВО ИЛИ УБИЙСТВО Е СЛУЧАЯТ С ПРОСТРЕЛЯН ОХРАНИТЕЛ НА ПУТИН, НОСИЛ "ЯДРЕНОТО КУФАРЧЕ"?

 

Бивш охранител на Путин, който е носил "ядреното куфарче", се е опитал да се застреля, съобщи преди дни британското издание Mirror. Става дума за 53-годишния пенсиониран полковник от ФСБ Вадим Зимин, който според информация на руските медии сега се намира в интензивно отделение. Той се озовал в болницата с огнестрелна рана – полковникът бил открит в апартамента си в Красногорск (Московска област). Жена му по това време не била у дома.

"АЛТЕРНАТИВНИ" ГЛАСОВЕ ОТ САЩ КЪМ БАЙДЪН: НЕ Е РЕАЛИСТИЧНО УКРАЙНА ДА СПЕЧЕЛИ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

Посещавайки фронта близо до Херсонска област (в Запорожието) на 19 юни, президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че украинските военни ще продължат да се бият с Русия и "ще връщат всичко, което е наше", а по-рано той говори за намерението си "да освободи нашия Крим". Въпреки че тези цели са разбираеми, суровата и кървава реалност на бойните полета в Източна Украйна е, че колкото повече Киев се стреми към военна победа, толкова по-вероятно е той да бъде победен. Това пишат в анализ за Foreign Policy Тулси Габард* и Даниел Дейвис*.

КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО РУСИЯ ПОБЕДИ В УКРАЙНА?

На петия месец от войната руската общественост се раздели на три лагера в мнението си за т.нар. "специална военна операция". Какви са възможните сценарии при победа на Русия коментира главният редактор на изданието "Важные истории" Роман Анин, чийто текст представяме без редакторска намеса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com