Новините: Най-важното за деня, 3 март

2771
Новините: Най-важното за деня, 3 март
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 3 март.

ОТНОВО ВИСОК БРОЙ ЗАРАЗЕНИ С COVID-19, НАД 5000 ДУШИ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад като абсолютно число, но се увеличи като процент. 2 403 са новооткритите заразени за 1 март, като така те намаляват със 185 спрямо регистрираните в понеделник 2 588 случая. Направени са 14 563 теста, т.е. спад с 1 616 спрямо отчетените предишния ден 16 179 теста. Така процентът на положителни проби на практика се увеличава - от 15,99 на сто до 16,5%.

НОЩ: ПОВИШЕНАТА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ СЕ ДЪЛЖИ НА БРИТАНСКИЯ ВАРИАНТ НА ВИРУСА, ЗДРАВНАТА СИСТЕМА Е ПОДГОТВЕНА

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаването на заболеваемостта се дължи на британския вариант на COVID-19. Само за ден отново са имунизирани над 20 000 желаещи, с което общият брой на ваксинираните е над 243 000 българи. Това бе докладвано на работно съвещание при министър-председателя Бойко Борисов.

ПРОФ. АЛЕКСАНДРОВА: НЕ САМО НИЕ, ЦЕЛИЯТ СВЯТ ВСЕ ОЩЕ Е ДОСТА ДАЛЕЧЕ ОТ КОЛЕКТИВНИЯ ИМУНИТЕТ СРЕЩУ COVID-19

“За да изградим колективна защита срещу вируса, са нужни поне 60-70% да имат имунитет. С новите варианти се смята, че този процент трябва да бъде по-висок – към 80. Не само ние, но и целият свят все още е доста далече от това“, заяви в предаването “Тази сутрин“ вирусологът проф. Радостина Александрова.

СЗО ЗАСЕГА Е ПРОТИВ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ВАКСИНАЦИОННИ ПАСПОРТИ

Към момента Световната здравна организация не препоръчва въвеждането на специални сертификати за хора, които са били ваксинирани срещу коронавирус. Това съобщи представителят на организацията в Русия Мелита Вуйнович в интервю за телевизионния канал "Россия-24", цитирана от TACC.

УЧЕНИ: АНТИТЕЛАТА СРЕЩУ ЮЖНОАФРИКАНКИЯ ВАРИАНТ НА COVID-19 ПАЗЯТ И ОТ ДРУГИТЕ МУТАЦИИ

Изследване в Република Южна Африка установи, че антителата срещу доминиращия в страната вариант на коронавируса предотвратяват заразяването с другите щамове, съобщи Ройтерс.

НОВ ОПАСЕН ВАРИАНТ НА КОРОНАВИРУСА ОТКРИХА В ИТАЛИЯ

Нов вариант на коронавируса беше открит в Италия. Тревожната мутация вече е кръстена нигерийска и е била открита в северния град Бреша, съобщава БНТ.

ИТАЛИЯ УДЪЛЖИ СТРОГИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ ДО ВЕЛИКДЕН

Италия удължи срока на някои основни ограничения срещу коронавируса с още един месец. Така те ще действат поне до католическия Великден, който е в началото на април, пише 24 часа.

ОТ ДНЕС: КОМЕНДАНТСКИ ЧАС В СЛОВАКИЯ, ВЪЗМОЖНО Е И ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТОТАЛЕН ЛОКДАУН

Словакия налага комендантски час от днес. С правителствено постановление се забранява на жителите да напускат дома си между 20 часа вечерта и 5 сутринта.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ИСКА ПРАВИЛАТА ЗА ДЕФИЦИТ ДА НЕ ДЕЙСТВАТ ДО 2023 ГОДИНА

Ограниченията за преразход от правителствата на ЕС трябва да останат преустановени до края на 2022 г. Това се налага заради пандемията от коронавирус, която все още задушава икономиката, препоръча Европейската комисия в сряда.

ЕС РАБОТИ: ЗА ДА НЕ СЪСИПЕМ ПЛАНЕТАТА, ТРЯБВА УСИЛИЕ ДАЛЕЧ ИЗВЪН НАЙЛОНОВИТЕ ТОРБИЧКИ

Човекът е на практика единственото същество на тази планета, което поставя под риск съществуването ѝ с поведението си и начина на живот. Това заключение направи евродепутатът Петър Витанов, член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент (ЕП). Той беше един от участниците в специалното видеоателие "Бъдещето - работа и живот в зелено".

ЛАУРА КЬОВЕШИ ПОИСКАЛА ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЕДЕМ ОТ НАШИТЕ ДЕЛЕГИРАНИ ПРОКУРОРИ

Лаура Кьовеши, която оглавява европейската прокуратура, е поискала допълнителна информация за седем от нашите делегирани прокурори. Това е станало с писмо, получено в България в края на миналата седмица. Новината беше потвърдена пред 24 часа от източници от Висшия съдебен съвет. От прокуратурата не са били открити за коментар.

РУМЕН РАДЕВ: ВЛАСТТА ОТНОВО СЕ ОПИТА ДА ПОСТАВИ ПОД КАРАНТИНА НАЦИОНАЛНАТА НИ ПАМЕТ

"Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и са тук". Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си на Шипка, където се включи в тържествата по случай националния празник на България.

БОРИСОВ: ТАКИВА ЛЪЖЦИ, ТАКИВА МАНИПУЛАТОРИ! НЯКОИ ИСКАТ ДА ИЗОПАЧАТ ИСТИНАТА, ЧЕ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ПРАЗНУВА (ВИДЕО)

"Лесно е да коментираш свободата, но трябва и да се свърши доста работа“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който огледа напредъка на строителството на АМ "Хемус“ в трасето между Боаза и пътя Плевен – Ловеч. "По-свободни българите не са били. Свободата е и отговорност. Днес за пореден път някои искат да изопачат истината, че е забранено да се празнува“, подчерта премиерът Борисов.

ВИКТОР СТОЯНОВ: НЕ Е МОДЕРНО ДА ИМА БУДЕН НАРОД, НО АЗ РАЗБИРАМ ПАТРИОТИЗМА В ДЕЙСТВИЯТА (ВИДЕО)

Патриотизмът откривам в действието. Освен това всеки човек има нужда да бъде част от общност. Да си част от народ, който е буден и силен, е най-голямата потребност. Не е модерно някакси да има буден народ, затова аз разбирам патриотизма в действията. Това заяви в специалното издание на "Студио Actualno", посветено на Националния празник 3 март, предприемачът Виктор Стоянов.

5 ЖЕНИ, УЧАСТВАЛИ В ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

На 3 март по традиция отдаваме почит на всички онези смели българи, които са се борили за свободата на България. Сред тях обаче има и много достойни жени с лъвски сърца, които са дали своя значителен принос за Освобождението. Ето кои са те.

СКИОРИ С ЕКИПИ НА ЧЕТНИЦИ ПО ПИСТИТЕ НА 3 МАРТ В ПАМПОРОВО (СНИМКИ)

По нов и уникален начин Пампорово поздрави днес гостите си за националния празник 3-ти март. По пистите се спуснаха скиори на четници с цветовете на българския трикольор и събраха овациите на присъстващите. Тримата се качиха и на лифта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com