Новините: Най-важното за деня, 3 март

10881
Новините: Най-важното за деня, 3 март
Снимка: iStock/Guliver

На днешния 3 март се навършиха 141 години от Освобождението на България от турско робство. Чествания се проведоха в цялата страна, хиляди се събраха на Шипка, шествия имаше в РусеСтара Загора, Пловдив, Каварна, Широка лъка, Златоград, Добрич, София, Враца... Ето кои бяха основните акценти от деня.

БЪЛГАРСКОТО ОПЪЛЧЕНИЕ: СПОМЕН ЗА ДУХА, ОБЪРНАЛ ХОДА НА ИСТОРИЯТА

В действителност българското опълчение извършва чудеса от храброст и не без основание трябва да кажем, че изнася по-голямата част от бойните действия по време на Шипченската епопея, обърнали хода на Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г.

БОЙКО БОРИСОВ: БЪЛГАРСКАТА ДУМА ВЕЧЕ НЕ САМО СЕ ЧУВА, НО СЕ ТЪРСИ И ЦЕНИ 

"Честит Трети март! В деня на Националния ни празник се прекланяме пред подвига на всички герои, които се бориха и постигнаха свободата на България. Почитаме паметта на нашите предци и поколения наред пазим яркия спомен за делото им, което е извор на национална гордост и чувство за дълг и отговорност към България." Така започва поздравлението на министър-председателят Бойко Борисов към българите по повод Националния празник на Република България 3 март.

РУМЕН РАДЕВ: ПРЕДИ 141 ГОДИНИ НА ДНЕШНАТА ДАТА ВЪЗКРЪСВА БЪЛГАРИЯ

"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда", каза в словото си президента. 

РАДОСЛАВА МАВРОДИЕВА СПЕЧЕЛИ ЕВРОПЕЙСКА ТИТЛА НАВРЪХ 3 МАРТ 

Мавродиева спечели златен медал от шампионата на Стария континент, който се провежда в Глазгоу. Радослава Мавродиева завоюва златото в тласкането на гюле с личен рекорд от 19.12 м.

ЕДВА 6 ДЪРЖАВИ В СВЕТА ГАРАНТИРАТ РАВНИ ПРАВА НА МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ

Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург и Швеция са единствените получили пълната оценка от 100 в доклада „Жените, бизнеса и закона 2019 година“ на Световната банка.

НАВЪРШВАТ СЕ 6 ГОДИНИ ОТ СМЪРТТА НА  ПЛАМЕН ГОРАНОВ 

На 3 март 2019 година се навършват 6 години от смъртта на Пламен Горанов. Самозапалва се на 20 февруари 2013 г., по време на протестите от началото на 2013, след като отправя искане за „оставка на Киро и всички общински съветници до 17 ч. на 20 февруари 2013 г.“.

СКИОРИ С НОСИИ СЕ СПУСНАХА С ОГРОМЕН ТРИБАГРЕНИК ПО ПИСТА В ПАМПОРОВО 

Стотици скиори, облечени в носии, се спуснаха от връх Снежанка с огромен трибагреник. А хиляди патриотично настроени българи бяха дошли да видят скиорското шествие на Пампорово днес.

МЛАДЕН МАРИНОВ: ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ Е ЕДИН СКРИТ ПРОБЛЕМ ЗА ЗАКОНА 

"Домашното насилие е един много сериозен проблем от гледна точка на това, че е един скрит проблем за закона, защото много рядко жертвите заявяват това пред съответните компетентни органи". Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в интервю за БНР. Тя подала жалби, но ги оттеглила.

ВИЖТЕ И ДНЕВНИЯ И СЕДМИЧНИЯ ХОРОСКОП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com