Новините: Най-важното за деня, 30 октомври

4746
Новините: Най-важното за деня, 30 октомври
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важното за деня, 30 октомври:

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: ЧЕТИРИ ОСНОВНИ СТЪЛБА ВКЛЮЧВА СПАСИТЕЛНИЯТ ПЛАН (ВИДЕО)

Четири остовни стълба включва плана - Иновативна България, 20% от ресурсите на плана са насочени натам. Зелена България-устойчиво управление на природните ресурси и икономиката при съхраняване на околната среда с 37% инвестиции, Свързана България с 22% и акцент върху регионалните икономики да са конкурентноспособни, с подобряване на транспортната и цифровата свързаност, както и Справедлива България с инвестиции от 21% в социалната сфера, здравеопазването, групите в неравностойно положение, промяна на работата в публичните институции и др.

БОРИСОВ КЪМ МИНИСТРИТЕ: ИСКАМ ВСЕКИ ЧОВЕК И БИЗНЕС ДА БЪДЕ ОБГРИЖЕН, ИСКАМ ГЪВКАВОСТ

„Искам да не залитате в най-лесното - заповеди за забрани. Искам точно обратното - всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост!“, разпореди премиерът Бойко Борисов на министрите по време на работно видеоконферентно съвещание на кабинета. От правителствената пресслужба подчертават, че заповедта за "по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас,е с цел тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия".

ОТ ГЕРБ ЗА РЕСТОРАНТЬОРИТЕ: 9% ДДС ЗА ДОСТАВКА НА ХРАНА ЗА ВКЪЩИ

ДДС за доставка на храна за вкъщи от ресторантите да бъде намален от 20 на 9%. Новите текстове ще бъдат внесени от ГЕРБ между двете четения на вече отворения за промени Закон за ДДС. Мярката ще важи до края на 2021 г. и е част от мерките за справяне с кризата, причинена от Covid-19. Това съобщи в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след среща с представители на ресторантьорите от Асоциацията на заведенията в България, на която това било договорено.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА Е ПРИЕТА ВЪВ ВМА С КОРОНАВИРУС

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе приета днес във ВМА София след положителен тест за COVID-19. За това съобщиха преди малко от пресцентъра на левицата. Повече информация за здравословното й състояние ще бъде предоставена допълнително. Нинова усетила някои симптоми и затова побързала да си направи теста,

ОКОНЧАТЕЛНО: ОГРАНИЧАВАТ РАБОТНОТО ВРЕМЕ НА РЕСТОРАНТИТЕ В СОФИЯ ДО 23.30Ч.

Ограничаване на работното време на заведенията за хранене и питейните заведения до 23.30ч. за срока на действие на заповедта на министъра на здравеопазването (12 ноември). Забраната за ограничаване на работното време ще влезе в сила от 1 ноември. Това обсъди и реши днес Софийския оперативен щаб за борба с разпространението на COVID-19. Предложението за ограничаване на работното време на заведенията идва от браншовите организации.

СКАНДАЛ В ПАРЛАМЕНТА ЗА МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ: ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ С НОВИ НАПАДКИ КЪМ БСП

Минималната пенсия предизвика разгорещени спорове в парламента, като депутатите от ОП и БСП почти се хванаха за гушите. Това стана по време на изслушването на социалния министър Деница Сачева. Георги Гьоков от БСП излезе на трибуната, за да зададе въпросите на социалистите към социалната министърка. Червените отчетоха, че в последните години има и се наблюдава повишение на доходите, но това не било достатъчно. Освен това пенсионната система е неадекватна, смятат социалистите.

ДОЦ. Д-Р АЛЕКСАНДЪР ОСКАР: ЛЕКАРИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ ПОЛАГАТ НЕЧОВЕШКИ УСИЛИЯ (ВИДЕО)

Не само България, целият свят е в много тежко положение заради COVID-19. Колегите ми полагат нечовешки усилия. Това заяви в предаването "Студио Actualno" лекарят на годината, офталмологът доц. д-р Александър Оскар. "Виждаме една нова вълна на пандемията - много по-голяма от предходната, която ни изплаши. Моите колеги медици, които са на първа линия, наистина правят невероятни, нечовешки неща", категоричен е д-р Оскар. Иска ми се хората, гражданите на България, наистина да осъзнаят собствената си отговорност за това да сме съпричастни в борбата с коронавирусната инфекция.

МЕЖДУ 60 И 100 ПЕДОФИЛИ В БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВАТ ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА ВСЯКА ГОДИНА (ВИДЕО)

"Всяка година имаме между 60 и 100 сексуални насилници над деца, които са били осъдени - зависи дали това е било първо провинение или има някакви смекчаващи вината обстоятелства. Всеки съд сам преценява, но това са хора, които са получили наказание. Това е за отдел "Киберпрестъпност". Разбира се, предофилите, които са офлайн и са посегнали на деца, без да използват интернет, също са определна цифра. Българските правоохранителни органи активно противодействат на този тип престъпления, защото са много тежки и имат висока степен на обществена опасност." Това заяви експертът и национален координатор по киберсигурност Явор Колев в "Студио Actualno".

ЖЕРТВИ И РАЗРУШЕНИЯ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ИЗМИР (ВИДЕО)

Земетресението, регистрирано днес в Гърция е засегнало сериозно турския град Измир, съобщи Медуза.ио. Епицентърът на земетресението е на 32 километра от града. Трусът е бил усетен и в Истанбул. Разрушени са десетки сгради. Съобщава се за четири жертви до момента. Започнала е спасителна операция, издирват се оцелели под руините. Припомняме, че трусът бе усетен и на българска територия в Асеновград.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОФСЪЮЗИ: БЕЗРАБОТИЦАТА В ЕС МОЖЕ ДА СЕ УДВОИ

Числото на безработните в ЕС може да се удвои и да достигне 30 милиона души, освен ако правителствата не удължат мерките си за подкрепа, за да отговорят на пандемията от COVID-19, предупредиха синдикатите правителствата на ЕС в писмо, видяно от EURACTIV, цитирана от Агенция "Фокус". В момента безработни в ЕС са 15,6 милиона души, с 1,7 милиона повече от началото на кризата с COVID през март.

СИРИЙСКИ НАЕМНИК РАЗКАЗА КАК Е ВЕРБУВАН ДА СЕ БИЕ ЗА АЗЕРБАЙДЖАН В НАГОРНИ КАРАБАХ (ВИДЕО)

Сирийски наемник, изпратен да се бие за азерските сили в конфликта с арменските сили в Нагорни Карабах, подробно разказа за външната намеса в конфликта, който за шест дни от началото на боевете се разшири до регионален мащаб, пише The Guardian. Анкара подпомага Баку в конфликта с арменците от 1994 г. В момента са разположени 1000 сирийски бойци, които работят за турска частна компания за охрана, което потвърждава намесата на регионална сила като Турция и заплашва да разбие крехкото статукво в Кавказ, който отдавна е в сферата на влияние на Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com