Новините: Най-важното за деня, 30 септември

3449
Новините: Най-важното за деня, 30 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 30 септември.

ГАБРИЕЛ ОБЕЩА ИНОВАЦИИ, ИНВЕСТИЦИИ В РЕГИОНИТЕ И ПОЛЗИ ЗА ВСИЧКИ

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел обеща да работи за развитие на науката, иновациите, цифровизацията и приобщаването на европейските граждани. Това стана ясно по време на изслушването ѝ в Европейския парламент

Габриел, която е кандидат за комисар с ресор "Иновации и младеж", ще се придържа към принципа си "хората в центъра на политиките", съсредоточавайки се върху директните ползи в ежедневието им. Тя обеща да работи за една по-приобщаваща Европа, без разлика между малки и големи, където никой да не бъде изоставен.

ДОГАН И ПЕЕВСКИ БИЛИ ИЗНУДВАНИ ЗА 12 МЛН. ЕВРО, ТВЪРДИ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА

Българинът Делян Георгиев и румънският гражданин Дорин Йоргаке вече четири месеца са в ареста, защото Специализираната прокуратура смята, че са изнудвали Делян Пеевски и Ахмед Доган с доклад на френските служби за участието им в контрабанда на цигари и финансиране на терористични организации.

БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСМЕНИ СТОЕЛИ ЗАД ШПИОНСКИЯ СКАНДАЛ, ТВЪРДИ БИВШ ДЕПУТАТ

Местни бизнесмени стоели зад шпионския скандал с русофилите. Тази теза разви на пресконференция в БТА призованият за разпит проф. д.ик.н. Ангел Димов, бивш депутат, председател на Социалистическа партия „Български път” и на Сдружение „Българи за икономически съюз и единство с Русия” (БИСЕР).

БОЙКО БОРИСОВ: ЧЛЕНСТВОТО НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ В ЕС НЕ МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧВА ЗА НАША СМЕТКА

Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза премиерът Бойко Борисов

РУМЕН РАДЕВ: ЕВРОИНТЕГРАЦИЯТА НА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ДА Е ПО КРИТЕРИИ, ЗАЛОЖЕНИ И ОТ БЪЛГАРИЯ

Евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и трябва да се осъществи по ясни критерии, които защитават българския национален интерес. Това обяви президентът Румен Радев след консултативната среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева и зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин.

ЗАЩО VOLKSWAGEN ПАК ОТЛОЖИ ИЗБОРА НА ТУРЦИЯ?

Подготвената точка с решение новият завод на Volkswagen да е в Турция е била отложена от надзорния съвет на закритото му заседание в петък, съобщават германски медии, цитирани от в. "24 часа".

Въпреки масирания натиск на катарските акционери и определени високопоставени членове на управителния съвет, топ босовете в надзорния съвет са призовали за още анализи и събиране на информация.

ДВАМА ТЕЖКО ПОСТРАДАЛИ ПРИ АВАРИЯ В ТЕЦ "МАРИЦА ИЗТОК 1"

Двама работници са пострадали при авария в ТЕЦ "Марица Изток 1". Служителите са пострадали тежко и ги транспортират към болницата в Стара Загора, съобщава bTV. Работниците са обгазени и са паднали в шахта, която са почиствали. При слизането на един от мъжете му прилошало. На втория, който се опитал да го извади, също му станало лошо. Така и двамата паднали в шахтата.

GAZETA.RU: БЪЛГАРИТЕ БЯГАТ ОТ СТРАНАТА СИ ЗАРАДИ РАЗРУХАТА

"Преди повече от 10 години България влезе в Европейския съюз. Но, попадайки в тази страна, се чувствате все едно сте в някоя страна от ОНД (Общността на независимите държави), а не в Европа. Типичната картина са големия брой недостроени сгради с обяви "Продава се", раздробен асфалт на дупки, дори в района на елитния курорт Слънчев бряг, нелегална търговия на дребно, която дотолкова е окупирала централните улици на включения в ЮНЕСКО град Несебър, че е много трудно да се разгледат историческите забележителности", пише популярният руски портал Gazeta.ru в материал, цитиран от Агенция "Фокус".

МАКЕДОНИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ ДАТА ЗА ПРЕГОВОРИ С ЕС

Северна Македония и Албания ще получат дата за начало на официални преговори за членство в Европейския съюз, пише македонската версия на "Свободна Европа", като цитира Bloomberg.

Медията твърди, че е видяла писмо, изпратено до министри от ЕС по интернет, от което става ясно, че на срещата в Люксембург на 15 октомври ще бъде определена датата за Тирана и Скопие.

ПОМОЩТА ЗА ПЪРВОЛАЦИ - ЕДВА 250 ЛЕВА

Заявленията – декларации за отпускане на еднократната помощ за ученици, записани в първи клас за учебната 2019/2020 година се приемат до 15 октомври в дирекциите за социално подпомагане в страната. Това припомнят от Агенцията за социално подпомагане. Помощта е в размер на 250 лева, а заявленията се приемат след записване на детето в първи клас, но не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година.

ПАЛМОВОТО МАСЛО РАЖДА ПОЖАРИ И СМОГ В ИНДОНЕЗИЯ

Actualno.com ви предлага анализ на ситуацията в Югоизточна Азия заради пожарите в Индонезия. Те се оказаха също толкова огромен проблем като тези в Амазония. Тук обаче ситуацията има икономически аспект, както и много тежки последици за хората в региона. Анализът е на AFP, разпространен от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com