Новините: Най-важното за деня, 31 май

6046
Новините: Най-важното за деня, 31 май
Снимка: БГНЕС

Става въпрос за списък, който беше изваден на бял свят от прокуратурата!

ПОВЕЧЕ ЗАРАЗЕНИ, ОТКОЛКОТО ОЗДРАВЕЛИ – СЛЕД НАД СЕДМИЦА НА ОБРАТНА ТЕНДЕНЦИЯ

14 нови случая на коронавирус са установени в България, при направени само 606 PCR тестове. 2513 са потвърдените случаи на зараза. Това означава, че имаме трети пореден ден на увеличение на заразата - 2,31% за днес, 31 май, а вчера беше 1,03% (14:1353), докато онзи ден - 0,46% (8:1725), т.е. най-ниското ниво от март насам.

Добрите новини - за тази седмица има само 86 случая, а миналата бяха 216. 86-те случая са открити при направени 7252 PCR теста, докато 216-те - при 8521 PCR теста. Обяснението за направените 1269 теста по-малко се крие в 24-ти май - тази седмица имаше 1 работен ден по-малко. Процентно обаче тази седмица нещата са много оптимистични - 1,18 на сто положителни проби през изминаващата седмица срещу 2,53 на сто през миналата!

МАТЕМАТИКЪТ НА НОЩ: В КРАЯ СМЕ С КОРОНАВИРУСА, ДО СРЕДАТА НА ЮНИ БИ ТРЯБВАЛО ДА ГО ОВЛАДЕЕМ

Към края на кризата с коронавируса сме. Това смята математикът професор Николай Витанов, който разработва математически модели за Националния оперативен щаб (НОЩ).

Според казаното от Витанов пред сутрешния неделен блок на Нова телевизия, сценарият за развитието на пандемията в България е "стабилен" - между 0 и 20 случая на ден. Например днес, 31 май, бяха обявени 14 случая, толкова бяха обявени и вчера сутринта!

БОЖКОВ С ОБЕЩАНИЕ: АЛИ БАБА ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕ ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА 1 ЮНИ (ВИДЕО)

Някои може и да са изненадани, но други – едва ли, предвид българската действителност.

СИМЕОНОВ: ДЪРЖАВАТА НАЙ-ПОСЛЕ ЗАПОЧНА ВОЙНА С ОЛИГАРСИТЕ

След 30 години държавата най-после започна истинска война срещу олигарсите. Знакови имена, които минаваха безметежно като цепелини през всяка власт, сега са в затвора. Това заяви съпредседателят на "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред Нова телевизия.

Симеонов подкрепи тезата си, изреждайки имената на Цветан Василев, Миню Стайков, Ветко и Маринела Арабаджиеви, Васил Божков и други.

БЕЗ ТОПЛА ВОДА ЗА 2 МЕСЕЦА – ЗА 4 КВАРТАЛА В СОФИЯ, ВКЛЮЧИТЕЛНО 2 БОЛНИЦИ И КУП ПОСОЛСТВА

Топлофикация е една вечна приказка!

ЩЕ ПРОМЕНИМ ЛИ НОРМАЛНОТО - ОТ МАФИОТСКИ КАПИТАЛИЗЪМ КЪМ ЧОВЕЩИНА?*

Видимо е, че две тенденции се борят да доминират света след COVID-19. Това пише в свой коментар-анализ за Deutsche Welle политологът Евгений Дайнов.

Според него, едната тенденция е за връщането на "света преди", но в още по-зловещ вариант: продължаващо отслабване на гражданското общeство, засилване на авторитарните управления, продължаваща доминация на изискванията на пазара над изискванията на демокрацията, както и окопаване в мрачния свят на въглищата и петрола. Това, между другото, е в момента доминиращата тенденция в България.

НОВИ ПРОТЕСТИ В САЩ ЗАРАДИ ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ И НОВИ ГОЛЕМИ СБЛЪСЪЦИ (ВИДЕО)

Смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд предизвика бунтове в Минеаполис и други големи американски градове след появата на видео от задържането на Флойд, документирало полицейското насилие – причина за смъртта на Флойд. На видеото се вижда, че при ареста на 46-годишния афроамериканец един от полицаите притиска гърлото му с крак, а Флойд моли да бъде пуснат, защото не може да диша.

КОЙ РАЗПАЛВА ПРОТЕСТИТЕ В САЩ?

До тази сутрин в около 25 американски града беше наложен някакъв вид полицейски час, като войници от Националната гвардия са разположени в Минеаполис и столицата на САЩ Вашингтон след дни на протести и размирици, изпъстрени с насилие. На фона на хаоса и несигурността, гласове от двете страни на политическия спектър излязоха с твърдения, че насилието е било подхранено от заговори и организирано от "професионалисти", пише израелският вестник Jerusalem Post.

CREW DRAGON НА SPACEX ИЗЛЕТЯ УСПЕШНО, ТРЪМП ГОВОРИ ЗА НОВИ, "ВЕЛИКИ ОРЪЖИЯ" (ВИДЕО)

Двустепенната ракета Falcon 9, която е конструрирана така, че да може да се върне, заедно с астронавти Робърт Бенкен и Дъглас Хърли на борда се отдели от стартовия панел 39А в космическия център на Кенеди във Флорида за 19-часовото пътешествие до Международната космическа станция.

КОНСПИРАЦИЯТА "БИЛ ГЕЙТС" - ОТ МАСОВО ВАКСИНИРАНЕ ДО ТОТАЛЕН КОНТРОЛ (I ЧАСТ, ВИДЕО)

Откакто коронавирусът се превърна в новина номер едно за целия свят, има няколко основни въпроса, на които отговор искат сигурно всички хора на планетата.

Те са: 1. Откъде дойде тази напаст? 2. Кога ще има ефективно лечение? 3. Как може да не се случва отново?

Има обаче и още един въпрос – ще спечели ли много някой от цялата криза и кой ще е той? Съответно, нещата особено по този въпрос отдавна са излезли извън черното и бялото и се вихрят на полето на сивото – там, където истина и лъжа, информация и дезинформация се преплитат така, че много, много трудно могат да се отличат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...