Новините: Най-важното за деня, 31 юли

5500
Новините: Най-важното за деня, 31 юли
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини от деня.

ТОШКО ЙОРДАНОВ: И ГЕРБ, И ДПС СА С ОТВРАТИТЕЛЕН ЗНАК ЗА НАС

И ГЕРБ, и ДПС са с отвратителен знак за нас, но ГЕРБ е с по-отвратителен. Това заяви в ефира на Нова телевизия Тошко Йорданов от "Има такъв народ". По думите му срещата с ДПС е била само за представяне на програмата.

Йорданов попита защо са критикувани именно от човек, който е бил във второто правителство на Борисов, визирайки Христо Иванов. Той припомни, че Иванов се е извинил за свой ФБ статус, в който е нарекъл Борисов мутра. Според шефа на депутатите на ИТН всеки български гражданин може да бъде номиниран за министър-председател, стига да има висше образование и хората да му делегират доверие. "Откъде да излезе един човек, който иска да се занимава с политика", попита той и попита дали на Борисов е задаван въпросът дали има политически опит.

БОРИСОВ: НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ Е КАНДИДАТЪТ ЗА ПРЕМИЕР, А ЧЕ СЛАВИ ТРИФОНОВ НЕ ПОЕ ОТГОВОРНОСТ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети Фестивала на етносите и багрите в Котел и коментира последните важни политически събития в страната, както и номинацията на "Има такъв народ" за премиер Пламен Николов. „Имам само една забележка – трябваше да е Слави Трифонов”, заяви Борисов. Той посочи, че не познава Пламен Николов, но за него няма значение кой е, щом не е лидерът на „Има такъв народ”.

ЙОРДАН ЦОНЕВ: ДПС НЕ ТРЯБВА ДА НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ БУЛАМАЧ

"Има хора от служебния кабинет, които са грандомани и сноби. Икономическият екип на правителството е от икономическото крило на кръга "Капитал". Става въпрос за сериозна машина със свой начин на влияние". Това каза пред БНР Йордан Цонев, член на ръководството на ДПС и депутат от Движението. Според него "задкулисие е, когато не участваш пряко с лицето си".

"При нас няма задкулисие", подчерта той. И оцени качествата на служебния министър-председател, но се усъмни в изтъкваната успешност на служебния икономически министър и на служебния министър на финансите. "ДПС като всяка партия си има достатъчно грехове, няма нужда да ѝ се измислят нови - като измислената координирана атака със Слави".

 

БСП ЩЕ ПОКАНИ ПЛАМЕН НИКОЛОВ НА ИЗСЛУШВАНЕ

В разговорите за съставяне на правителство ние сме най-ясни, последователни и принципни. Имаме План в 4 стъпки и го следваме: първата беше разговори за политики – знаете, че той приключи в петък. Втората – състав на Министерския съвет. Третата – намиране на формула за споразумение за подкрепа. И четвъртата – след като свършим цялата тази работа – свикване на нашия НС, който да каже последната си дума - „да“ или „не“. Дотук сме изминали само първата стъпка. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод кандидатурата на Пламен Николов от ИТН за бъдещ министър-председател, предаде кореспондентът на БГНЕС.

ЯНЕВ: ПРИОРИТЕТИТЕ НА ИТН СА КАТО ТЕЗИ НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО

Очаквам народните представители да намерят в себе си и помежду си онази необходима сила и мъдрост да направят и подкрепят необходимите коалиции или мнозинства така, че да има стабилно управление, което да отговори на очакванията на българските граждани. Това каза служебният премиер Стефан Янев от събора в с. Гела в област Смолян, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Приоритетите на новото правителство, които чухме вчера от кандидата за премиер до голяма степен повтарят включително и свършеното от служебното правителство – за бъдещата вълна на ковид, и по отношение на Плана за развитие – нещата са до голяма степен приключени. Другият приоритет бе за пенсиите, но повечето неща вече са свършени.

ГЕРДЖИКОВ: НАДЯВАМ СЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ИЗКАРА ПОНЕ ГОДИНА

Твърде рано завъртяха името на Петър Илиев, макар всичко казано за него да беше напълно незаслужено. Каквото било, било, той много бързо слезе от политическата сцена. Имаме нужда от правителство, което да остане поне година-година и половина, защото никой няма нужда от избори в следващите месеци. Това каза в ефира на bTV проф. Огнян Герджиков. Теоритично може да има правителство и без споразумение, но няма да просъществува дълго – това показва теорията, но дано практиката ме опровергае. Това, че новият премиер е избран с телевизионен кастинг, не е голям кусур. На пръв поглед ми се стрива, че Николов има качества, гледайки неговата биография. Смесената система – мажоритарни с пропорционални избори е по-разумна за избори, ще си остана противник на чистата мажоритарна система, защото крие много рискове.

ОТ 1 АВГУСТ ВЛИЗАМЕ В ГЕРМАНИЯ С ТЕСТ, ВАКСИНАЦИОНЕН ПАСПОРТ ИЛИ COVID-АНТИТЕЛА

Гражданите, пътуващи до Германия, трябва да представят доказателство за отрицателен тест за коронавирус, за преболедуване или за ваксинация при влизане, независимо от страната, от която пристигат и вида транспортно средство. Мярката е в сила от 1 август 2021 г. и важи за всички пристигащи в Германия с изключение на деца под 12-годишна възраст.

По информация на посолството ни в Берлин изключения се предвиждат за често пътуващите трансгранични пътници и при по-кратки пътувания към Германия от пограничните зони на съседни страни. Тези граждани ще бъдат задължени да представят отрицателен тест за коронавирус само ако пристигат от рискови зони, а останалите – ако не са ваксинирани и не са преболедували - ще трябва да се тестват два пъти седмично. Проверките за наличие на съответните документи ще се извършват по следния начин: - При пътуване със самолет – преди качване в самолета, както и при граничната проверка; - При пътуване със собствен превоз – проверки ще се извършват на случаен принцип, като сертификатите трябва да се носят в оригинал; - При пътуване с железопътен транспорт - възможни са проверки по всяко време на пътуването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com