Новините: Най-важното за деня, 4 декември

6536
Новините: Най-важното за деня, 4 декември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 4 декември.

БОРИСОВ ОТГОВОРИ НА ПУТИН: "ТУРСКИ ПОТОК" НЕ СЕ БАВИ, СПАЗВАМЕ ПРОЦЕДУРИ

Всеки има право да търси алтернативни трасета. Ние търсим алтернативна диверсификация. Сигурно чисто политически не им е приятно, че България е лоялен член на НАТО и Европейския съюз.

БОРИСОВ ПРЕВЪРНА ТЕМАТА ЗА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И БЕЗЗАКОНИЕТО В НАДПРИКАЗВАНЕ

Прокуратурата и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не са репресивни органи. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" на bTV. Борисов направи коментара по темата "избор на нов главен прокурор" и "върховенство на правото". Според него, няма нищо нередно в това сегашният главен прокурор Сотир Цацаров да поеме КПКОНПИ, като преди това "завещае" прокуратурата на посочен от него човек - Иван Гешев. Борисов онагледи нещата така - вие като работехте преди в Нова телевизия, сега работите в bTV, не може ли?

ОТГОВОРИ ЛИ ИВАН ГЕШЕВ НА НЕУДОБНИТЕ ВЪПРОСИ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА? (ВИДЕО)

Избраният за нов главен прокурор Иван Гешев трябваше да отговаря на въпроси в Европейския парламент за скандала "Апартаментгейт", за процедурата по избора му за главен прокурор и за публикация в сайта за разследваща журналистика "Биволъ", в която се твърди и на база аудиозаписи, че е работил за по-леки присъди на обвиняеми по делото "Недосегаемите". Това стана по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент, в което Гешев участва заедно с първия главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ОКОНЧАТЕЛНО БЮДЖЕТА НА ДОО, РАЗНОГЛАСИЯ И СПОРОВЕ ЗА ПЕНСИИТЕ

Парламентът прие бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година на второ четене. Бюджетът предвижда увеличение на минималната работна заплата на 610 лева от 1 януари. Оттогава ще се увеличат и заплатите в бюджетния сектор с 10%, на учителите с 17,5 на сто и на социалните работници с 15%.

ОЩЕ 16 МЛН. ЛВ. ОТИВАТ ЗА ПОДДРЪЖКА НА МИГ-29

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 16 000 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. за осигуряване летателната годност на самолети МиГ-29.

АНТИКОРУПЦИОННОТО БЪДЕЩЕ С МАРКА "ЦАЦАРОВ" - СВАТБА ИЛИ БРАДВА?

По същия начин, както се справи начело на прокуратурата – нищо, празни приказки, нито едно завършено дело за корупция срещу представител на висшия ешелон на властта. Това заяви адвокат Михаил Екимджиев в коментар за бъдещето на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и варианта Сотир Цацаров да я оглави. Екимджиев е сигурен, че Цацаров начело на КПКОНПИ ще е много по-лош вариант от Филип Златанов начело на КПУКИ, припомняйки прословутия случай с тефтерчетата на Златанов и кой трябва "да се удря".

МИНИМАЛНА ПЕНСИЯ 250 ЛВ. ОТ 2020Г., ДЕПУТАТИТЕ ОТКАЗАХА ДА ГО ГЛАСУВАТ ПОИМЕННО

Депутатите решиха от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст да бъде 250 лв. Това се случи след като народните представители приеха текстове от Закона за бюджета на ДОО. Считано от 1 януари до 30 юни 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лв.

ПАПАТА ПОСЕТИЛ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ЗАРАДИ ГОРЕЩАТА МОЛБА НА БЪЛГАРИЯ

Българо-македонската комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между двете държави, прекъсва работата си заради изборите на 12 април в Северна Македония. Решението е дошло след настояване на експертите от южната ни съседка. То е и част от поведението на тяхната комисия, която от няколко заседания деонстрира абсолютно нежелание да се работи. Това каза проф. Кирил Топалов, член на комисията и бивш посланик на България в Северна Македония пред BTV.

ВЪЛЧЕВ ПРИЗНА - РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ PISA СА ЗАРАДИ ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА

"Системата десетилетия наред е контролирала дали си дал целият обем от знания, а сега се опитваме да променим именно това." Това призна образователният министър Красимир Вълчев пред НОВА тв по повод ниските резултати на поредното изследване чрез теста PISA сред 9-класниците.

ВАШИНГТОН: МОСКВА РАЗРАБОТВА ОРЪЖИЯ, ЗА КОИТО САЩ НЯМАТ АНАЛОГ (ВИДЕО)

В момента Русия разработва нови системи за изстрелване на ядрено оръжие, на които САЩ нямат аналози. Това изявление направи помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на международната сигурност и неразпространение на ядрено оръжие Кристофър Форд, цитиран от ТАСС.

ГЕРМАНИЯ РЕШИ ДА ИЗГОНИ ДВАМА РУСКИ ДИПЛОМАТИ ЗАРАДИ СЛУЧАЙ СЪС ЗНАКОВО УБИЙСТВО

Германското правителство реши да изгони двама служители на посолството на Русия заради убийството в Берлин на бивш чеченски полеви командир. Това съобщи германското външно министерство, предаде БГНЕС.

ПУТИН: БЪЛГАРИЯ БАВИ РЕАЛИЗАЦИЯТА НА "ТУРСКИ ПОТОК"

България бави реализацията на продължението на "Турски поток" на своя територия. Това заяви руският президент Владимир Путин след срещата със сръбския президент Александър Вучич. По думите на стопанина на Кремъл, ако България не иска да реализира „Турски поток“, Русия ще намери други възможности за транзитиране на газ в Южна Европа. Новината бе съобщена от РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com