Новините: Най-важното за деня, 4 юли

3899
Новините: Най-важното за деня, 4 юли
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 4 юли, събота.

Прокуратурата: Хора на Васил Божков следели магистрати и семействата им

В хода на проведените на 03.07.2020 г. действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с досъдебно производство срещу организирана престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления, с ръководител обвиняемият Васил Божков, на адрес в кв. „Симеоново" в столицата, е открит снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи, съобщиха от прокуратурата.

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат, както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство".

Радев: Борисов е диспечер на порциите в скандални обществени поръчки

Вчера гледахме поредния скеч на премиера, който се опита да постави знак за равенство между неговите и моите отношения с бизнеса. Държа да подчертая, че тези отношения са коренно различни. Аз общувам с този бизнес, който произвежда, който изнася и пълни хазната. Но не общувам с този, който я празни със скандални обществени поръчки, където основният диспечер на порциите е премиерът.

Така президентът Румен Радев коментира пред БНТ вчерашното изявление на премиера Борисов за отношенията между президент, премиер и бизнес.

"Никой бизнесмен не ме е упрекнал в рекет и корупция. Знаете чий PR е ходил всеки месец в офиса на господин Божков, уж за да отказва нещо си. Моето шкафче е празно и аз не режа лентички на прескъпи строителни обекти, които започват да се разпадат още със самото помпозно откриване", допълни Радев.

182 са новодиагностицираните случаи на коронавирус у нас

182 са новодиагностицираните с корнавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. 2538 PCR теста са направени през последното денонощие. Така заболеваемостта за деня е 7,17%. Това показват данните в Националната информационна система.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 4; Бургас - 1; Варна - 11; Велико Търново - 10; Видин – 1; Враца – 4; Габрово – 1; Кърджали - 3; Кюстендил - 8; Пазарджик - 7; Плевен - 4; Пловдив - 22; Разград - 2; Сливен - 8; Смолян - 7; София област - 11; София град - 69; Стара Загора - 4; Търговище - 4; Ямбол - 1.

Доказаните у нас случаи на COVID-19 са общо 5497. От тях 2366 са активни. 2892 са излекуваните лица, от които 90 са регистрирани през последните 24 часа.

Коронавирус и в Общинския съвет в Пловдив, тестват всички съветници

Девет от последните 22 случая с коронавирусна инфекция в Пловдивска област са от град Пловдив. Сред тях е и общински съветник от Пловдивския общински съвет. Здравната инспекция провежда епидемиологично проучване, а контактните лица се изследват. Организира се тестване на всички съветници, за да се гарантира спокойното протичане на предстоящата сесия в четвъртък.

10 километра е опашката от чакащи автомобили на ГКПП "Кулата"

Изключително интензивен е трафикът на ГКПП "Кулата", съобщиха от Гранична полиция. Към 8 часа опашката от чакащи за влизане в Гърция леки автомобили е към 10 километра. Голяма част от тях са граждани на трети стани.

СЗО: Засега COVID-19 няма мутация, която да го прави по-силен

Вирусът на COVID-19 засега няма мутации, които биха го направили по-силен, заяви епидемиологът от Световната здравна организация(СЗО) Мария Ван Керкхове.

В момента съществуват повече от 50 000 известни вериги на вируса. Мутацията D614G е открита за първи път през февруари, така че тя не е нова, а е открита в проби на по-ранните вериги от Европа, Мексико, Бразилия и Ухан. В момента експертите от СЗО я изследват, подчерта Ван Керкхове. Към момента няма данни тя да води до засилване на вируса, подчерта експертът.

Германски министър: Позор е, че хора от България стават жертва на експлоатация

"Позор е, че в това богато общество хора от България и Румъния стават жертва на експлоатация", заяви германският министър на труда Хубертус Хайл. Пред WDR българка в Германия разказва за обиди, крясъци и дискриминация.

След избухването на заразата с коронавирус в кланиците "Тьонис" социалният министър на провинция Северен-Рейн Вестфалия Карл-Йозеф Лауман настоя за повече възможности за контрол на жилищата и общежитията, в които са настанени източноевропейските работници в месопреработвателните предприятия. Такъв контрол стана възможен за първи път едва в хода на пандемията, заяви Лауман пред Бундестага и добави, че при 650 проверки са били установени над 1800 нередности, информира Дойче веле.

Започва разследване във Франция за справянето на правителството с Covid-19

Съдебно разследване за справянето с коронавирусната криза във Франция ще започне срещу вече бившия премиер Едуар Филип и бившите министри на здравеопазването Оливие Веран и Анес Бюзен, съобщи генералният прокурор към Касационния съд Франсоа Моленс.

Деветдесет жалби са били внесени в Съдебната палата на Републиката, която е компетентна да съди членове на правителството заради изпълнението на техните функции. Разгледани са 53 от жалбите и девет от тях са определени като основателни за започване на разследване.

Националното унижение, което е нужно на Америка

Американците достигнаха до уикенда, съвпадащ с националния празник 4 юли, унизени, както вероятно никога досега. Тази година те са имали един общ план – да победят коронавируса, но не са го изпълнили, пише Дейвид Бруукс във вестник The New York Times в материал, който отразява личната позиция на автора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com