Новините: Най-важното за деня, 4 юли

3873
Новините: Най-важното за деня, 4 юли
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Редакционният екип на Actualno.com представя вечерния информационен бюлетин, посветен на новинарските акценти, от днешния 4 юли, събота.

Прокуратурата: Хора на Васил Божков следели магистрати и семействата им

В хода на проведените на 03.07.2020 г. действия по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура във връзка с досъдебно производство срещу организирана престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления, с ръководител обвиняемият Васил Божков, на адрес в кв. „Симеоново" в столицата, е открит снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи, съобщиха от прокуратурата.

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат, както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство".

Радев: Борисов е диспечер на порциите в скандални обществени поръчки

Вчера гледахме поредния скеч на премиера, който се опита да постави знак за равенство между неговите и моите отношения с бизнеса. Държа да подчертая, че тези отношения са коренно различни. Аз общувам с този бизнес, който произвежда, който изнася и пълни хазната. Но не общувам с този, който я празни със скандални обществени поръчки, където основният диспечер на порциите е премиерът.

Така президентът Румен Радев коментира пред БНТ вчерашното изявление на премиера Борисов за отношенията между президент, премиер и бизнес.

"Никой бизнесмен не ме е упрекнал в рекет и корупция. Знаете чий PR е ходил всеки месец в офиса на господин Божков, уж за да отказва нещо си. Моето шкафче е празно и аз не режа лентички на прескъпи строителни обекти, които започват да се разпадат още със самото помпозно откриване", допълни Радев.

182 са новодиагностицираните случаи на коронавирус у нас

182 са новодиагностицираните с корнавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа. 2538 PCR теста са направени през последното денонощие. Така заболеваемостта за деня е 7,17%. Това показват данните в Националната информационна система.

Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 4; Бургас - 1; Варна - 11; Велико Търново - 10; Видин – 1; Враца – 4; Габрово – 1; Кърджали - 3; Кюстендил - 8; Пазарджик - 7; Плевен - 4; Пловдив - 22; Разград - 2; Сливен - 8; Смолян - 7; София област - 11; София град - 69; Стара Загора - 4; Търговище - 4; Ямбол - 1.

Доказаните у нас случаи на COVID-19 са общо 5497. От тях 2366 са активни. 2892 са излекуваните лица, от които 90 са регистрирани през последните 24 часа.

Коронавирус и в Общинския съвет в Пловдив, тестват всички съветници

Девет от последните 22 случая с коронавирусна инфекция в Пловдивска област са от град Пловдив. Сред тях е и общински съветник от Пловдивския общински съвет. Здравната инспекция провежда епидемиологично проучване, а контактните лица се изследват. Организира се тестване на всички съветници, за да се гарантира спокойното протичане на предстоящата сесия в четвъртък.

10 километра е опашката от чакащи автомобили на ГКПП "Кулата"

Изключително интензивен е трафикът на ГКПП "Кулата", съобщиха от Гранична полиция. Към 8 часа опашката от чакащи за влизане в Гърция леки автомобили е към 10 километра. Голяма част от тях са граждани на трети стани.

СЗО: Засега COVID-19 няма мутация, която да го прави по-силен

Вирусът на COVID-19 засега няма мутации, които биха го направили по-силен, заяви епидемиологът от Световната здравна организация(СЗО) Мария Ван Керкхове.

В момента съществуват повече от 50 000 известни вериги на вируса. Мутацията D614G е открита за първи път през февруари, така че тя не е нова, а е открита в проби на по-ранните вериги от Европа, Мексико, Бразилия и Ухан. В момента експертите от СЗО я изследват, подчерта Ван Керкхове. Към момента няма данни тя да води до засилване на вируса, подчерта експертът.

Германски министър: Позор е, че хора от България стават жертва на експлоатация

"Позор е, че в това богато общество хора от България и Румъния стават жертва на експлоатация", заяви германският министър на труда Хубертус Хайл. Пред WDR българка в Германия разказва за обиди, крясъци и дискриминация.

След избухването на заразата с коронавирус в кланиците "Тьонис" социалният министър на провинция Северен-Рейн Вестфалия Карл-Йозеф Лауман настоя за повече възможности за контрол на жилищата и общежитията, в които са настанени източноевропейските работници в месопреработвателните предприятия. Такъв контрол стана възможен за първи път едва в хода на пандемията, заяви Лауман пред Бундестага и добави, че при 650 проверки са били установени над 1800 нередности, информира Дойче веле.

Започва разследване във Франция за справянето на правителството с Covid-19

Съдебно разследване за справянето с коронавирусната криза във Франция ще започне срещу вече бившия премиер Едуар Филип и бившите министри на здравеопазването Оливие Веран и Анес Бюзен, съобщи генералният прокурор към Касационния съд Франсоа Моленс.

Деветдесет жалби са били внесени в Съдебната палата на Републиката, която е компетентна да съди членове на правителството заради изпълнението на техните функции. Разгледани са 53 от жалбите и девет от тях са определени като основателни за започване на разследване.

Националното унижение, което е нужно на Америка

Американците достигнаха до уикенда, съвпадащ с националния празник 4 юли, унизени, както вероятно никога досега. Тази година те са имали един общ план – да победят коронавируса, но не са го изпълнили, пише Дейвид Бруукс във вестник The New York Times в материал, който отразява личната позиция на автора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com