Новините: Най-важното за деня, 5 август

5061
Новините: Най-важното за деня, 5 август
Снимка: iStock/Guliver

Екипът на Actualno.com представя основните акценти в новините от днешния 5 август, сряда.

Протестите: Ден 28 - Бурята отвя няколко палатки, но не и блокадите

След 20:00 ч. в така наречения триъгълник на властта отново се събраха протестиращи на различни възрасти. Мнозина носят и символите на протеста - тикви и тухли. Обстановката е спокойна. В района има полицейско присъствие.

Смайващ слух от редиците на ГЕРБ: Борисов излиза в отпуск, Сачева довършва мандата

Очаква се днес премиерът Бойко Борисов да обяви на извънредна пресконференция, че се оттегля от поста министър -председател. Причината, която щял да изтъкне е стягане на редиците на ГЕРБ за изборите. До тогава той щял да е в отпуск. Като негов заместник Борисов щял да посочи социалният министър Деница Сачева.

Цветеслава Гълъбова: Защо пускаме 12 000 на стадиона, но обявяваме протестите за опасни? (ВИДЕО)

"Този път протестите не са бедни и гладни хора. Ние пак сме най-бедни в Европа, но сме и най-корумпирани. Това е протест срещу начина, по който се управлява страната. Това са интелигентни, млади хора, които вече не искат да напускат страната, те искат да донесат тук това, което са видели в чужбина", счита д-р Гълъбова.

Осман Октай пред Actualno.com: Борисов подава оставка още днес

Октай разви няколко сценария за излизане от патовата политическа ситуация, в която се намира страна. Той дори прогнозира провеждането на два поредни парламентарни вота с продължаващо по-дълго от обичайното управление на служебно правителство.

Жената на Лозан Панов осъди медия на Пеевски за клевета

Съпругата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов - Елисавета, окончателно осъди две издания на "Телеграф Медиа" ЕООД за клевета, съобщава "Де Факто". Става въпрос за "Монитор" и "Телеграф" - медии, които са свързвани с депутата Делян Пеевски, като той официално е издател на "Телеграф".

Румен Радев: Нужни са промени в Конституцията

Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на заседание на Правния съвет към президента.

Начинът на живот – основната причина за рак

Главният онколог на Министерството на здравеопазването на Русия, академикът на Руската академия на науките Андрей Каприн разказа за факторите, влияещи върху развитието на рака.

Българската ваксина срещу COVID-19 без финансиране - защо?

Проектът е кандидатствал за 300 000 лв., които ще помогнат на учените да проведат Фаза 1 - клинични изпитания на хора. Защо Фонд "Научни изследвания" остави проекта на БАН сред резервите, а отпуска средства за разработка, свързана с вируса и климатичните промени - проблемът е стар, свързан със самата процедура на одобряване на проектите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com