Новините: Най-важното за деня, 5 август

8919
Новините: Най-важното за деня, 5 август

Днешната първа неделя на месец август, 2018 година, се оказа сравнително богата на събития. Кои бяха най-интересните - научете в следващите редове от подбора на Actualno.com.

ТОП ПРОКУРОР НЕ ГО ВЪЛНУВА КАКВА ТОЧНО Е ПРОЦЕДУРАТА ЗА ЕКСТРАДИРАНЕ НА ОЧИТЕ, ЩЯЛ ДА СИ ДОЙДЕ

Честно казано това не ме интересува. Така по време на импровизирана пресконференция ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев отговори на въпрос какво точно представлява процедурата по екстрадиция на престъпния бос Димитър Желязков- Митьо Очите. Обвинителят уточни, че било въпрос на комплектоване на документи, но това влезе в противоречие с други негови думи, че Желязков "едва ли" щял да иска процес в Турция, на който да се реши екстрадицията му.

По думите на прокурора, Очите е минал от Гърция, през КПП Ипсала, в Турция, часове след като е издадена европейска заповед за издирване. Това станало с автомобил, регистриран на фирма на бургаския общински съветник от гражданската квота на БСП Бенчо Бенчев. Ръководителят на Специализираната прокуратура потвърди и, че при нов обиск в жилището на Бенчев е намерено оръжие, което ще се изяснява тепърва дали е законно или не. В дома на Бенчев било намерено "черно счетоводство" – с бележки колко пари да се дадат "на лидера на престъпната група", по думите на Гешев, който явно визираше Желязков.

Припомняме, че късно снощи Бенчев и още шестима сподвижници на Желязков бяха върнати от Турция в България.

ОПИТ ЗА ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА НА ВЕНЕЦУЕЛА ЗАВЪРШИ НЕУСПЕШНО (ВИДЕО)

Опит за покушение беше извършен тази нощ срещу президента на Венецуела Николас Мадуро, по време на събитие, при което Мадуро изнасяше реч по случай 81-вата годишнина от сформирането на Венецуелската национална гвардия (Боливарската гвардия). Събитието се провеждаше в столицата на Венецуела - Каракас.

Атаката срещу Мадуро е проведена с дронове, като е имало няколко експлозии, но венецуелският президент е невредим. Според AP, дроновете са били заредени с експлозиви C4, които са били детонирани в близост до Мадуро, след като машините били свалени с наземна стрелба.

МОЩНИ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ УДАРИХА ИНДОНЕЗИЯ (ВИДЕО)

Три много сериозни земетресения, едното от които близо 7 по Рихтер, удариха индонезийския остров Ломбок. Няколко часа по-късно излезе официално потвърждение и за човешки жертви – засега 19 загинали.

СЛЕД ГОДИНИ ТУТКАНЕ ТЪРСЯТ ПРОЕКТАНТ ЗА СГРАДА ЗА ЦИКЛОТРОНА

Над две години и седем месеца отне на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) да подготви поръчка за проектиране на сграда за циклотрона TR2. При доставката му през януари 2016 година уредът беше представен като ускорителя с най-добри параметри на Балканите, като най-големия научен проект на България. Тогава шефът на Института доц. д-р Димитър Тонев пред медиите заяви, че до края на годината (2016) очаква да е готов строежът с бункер, в който да бъде монтиран циклотронът, от 2017-та да започне работа.

Втората част от историята можете да прочетете ТУК!

МИНИСТЪРЪТ НА КУЛТУРАТА: НЯКОИ ОБЩИНИ НЕ ПАЗЯТ ДОКУМЕНТИ ЗА КУЛТУРНИТЕ ПАМЕТНИЦИ

Част от общинските администрации не съхраняват документацията, свързана с недвижимите културни ценности, намиращи се на тяхна територия. Това заявява министърът на културата Боил Банов в писмен отговор на депутатски въпрос за дейността на специализираните звена по чл. 17 от Закона за културното наследство.

Освен несъхранената документация, наличната частично съхранена такава не може да обслужи изцяло предвидената законова процедура по издаване на становища за недвижими културни ценности, тъй като актуалната информация за всички инвестиционни намерения и намеси в недвижимото културно наследство се съхранява и поддържа от Националния документален архив на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

ЗАТВОРИТЕ В РУСИЯ – ВСЕ ОЩЕ МЯСТО НА НЕОПИСУЕМИ УНИЖЕНИЯ (ВИДЕО)

Десетминутно видео с брутални кадри на насилие в руски затвор повдигна много въпроси относно това, което се случва в тази система в Русия. Зловещите кадри излязоха на бял свят в края на миналата седмица и показаха как служители на затвора се отнасят към затворник. Заради случилото се бяха направени 8 ареста на надзиратели, а най-малко 17 надзиратели са били изхвърлени от работа. Управата на затвора пък поднася специални извинения на пострадалия затворник.

ЖЕГА В ЕВРОПА – С ПОЖАРИ, СПРЕНИ АЕЦ И СМЪРТНИ СЛУЧАИ

Европа беше пометена от рекордна гореща вълна, като високите температури спомогнаха за допълнителното разпалване на горски пожари, спирането на работата на ядрени реактори във Франция и дори застрашиха запасите от пържени картофки в Холандия. Въпреки това в някои части на Стария континент живакът в термометрите не достигна очакваните рекордно високи стойности.

ЗАПАДНИЯТ ТУРИСТИЧЕСКИ БИЗНЕС ОКОНЧАТЕЛНО НАПУСНА КРИМ

В Крим вече няма нито една западна хотелска или туристическа верига, след като последната такава – американската Best Western Hotel&Resorts, се изтегли от полуострова заради налаганите от САЩ и ЕС санкции, съобщава в. "Московски времена". Хотелът "Best Western Sevastopol Hotel" беше един от последните знаци, че в Севастопол има и западно влияние – след анексирането на Крим от Руската федерация. Сградата е строена още по времето на СССР. Хотелът все още работи, но търговската марка т.е. надписът вече е премахнат.

И В АЛБАНИЯ РЕШИХА ДА ЗАБРАНЯТ МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ В УЧИЛИЩЕ

След като в Гърция и Франция беше въведена забрана да се ползват мобилни телефони в училище, същото нещо се случи и в Албания, предаде агенция МИА. Забраната ще важи за новата учебна година (2018/2019). Албанското министерство на образованието вече е уведомило учебните заведения в страната за промяната в правилата.

МЕЛАНИЯ ПАК ЗАСТАНА СРЕЩУ ДОНАЛД ТРЪМП – ЗАРАДИ ЛЕБРОН ДЖЕЙМС

Първата дама на САЩ Мелания Тръмп защити баскетболиста ЛеБрон Джеймс, ден след като съпругът ѝ – американският президент Доналд Тръмп, отправи редица обидни нападки срещу него в Twitter.

АНТЪНИ ИВАНОВ ОСТАНА ОСМИ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПО ПЛУВАНЕ

Последно място - 1:57,88, е времето на най-добрия български плувец Антъни Иванов в дисциплината 200 метра бътерфлай на Европейското първенство по плуване в Глазглоу, Шотландия. Иванов не може да покаже най-доброто, на което е способен и буквално "потъна" накрая, но това беше първият финал с българско участие при мъжете от 21 години насам.

МАНЧЕСТЪР СИТИ ЗАПОЧНА СЕЗОНА С ПОБЕДА НАД ЧЕЛСИ И ТРОФЕЙ

Отборът на Манчестър Сити започна сезона с трофей, след като спечели Къмюнити Шийлд. Играчите на Хосеп Гуардиола победиха Челси с 2:0 на "Уембли" с два гола на Серхио Агуеро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com