Новините: Най-важното за деня, 5 декември

2492
Новините: Най-важното за деня, 5 декември
Снимка: БГНЕС

Вече ясна структурата на новото правителство. Продължаваме промяната ще получи 8 министерства, БСП и ИТН - по 4, а ДБ - 3. В структурата на МС ще има две нови министерства - едното ще отговаря за растежа и иновациите, а другото ще обедини всички държавни предприятия, обясни Кирил Петков по БТВ. Бойко Рашков и Николай Денков ще бъдат част от правителството от квотата на ПП.

Кирил Петков: Министрите сами ще избират заместниците си

"Надявам се, че ще имаме кабинет с имена на министри до края на следващата седмица". Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков пред БТВ. По думите му предстои да се разпишат всички обсъдени политики, като когато коалиционното споразумение бъде готово и одобрено от всички коалиционни партньори, тогава вече ще бъде представен кабинет с имена.

Асен Василев с план да съкрати 30 000 души от държавната администрация за догодина

Приключихме преговорите, в момента оформяме споразумението. Надяваме се утре споразумението да мине преглед от четирите партии, за да може да завърши формалният процес. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев по повод преговорите за съатавяне на правителство между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ", "Демократична България". В отговор на въпрос той уточни, че споразумението ще бъде показано публично. Надяваме се в рамките на следващата седмица да успеем да излъчим правителство, заяви Василев. Може би преговорите изглеждаха лесни, но отвътре не беше лесно. Една от причините да стане по-лесно в сравнение с Германия например, е, че никой не иска нови избори. Всички направихме отстъпки. Например ние отстъпихме пред искания на БСП и ИТН в социалните плащания. Прие се да отпаднат два глупави данъка – данък уикенд и данъкът върху лихвите. Прие се да има криминализиране на плащанията в плик, добави съпредседателят на "Продължаваме промяната".

Десислава Атанасова: ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на ПП

ГЕРБ няма да подкрепи коалиционното правителство около "Продължаваме промяната". В това бе категорична в предаването "Неделя" 150 по БНР Десислава Атанасова, председател на парламентарната група ГЕРБ - СДС. "И към този момент не знаем нищо за неговия бъдещ състав. Това е коалиция на ляволиберални партии, ние сме дясна партия и спазваме идеологията си години наред. Никога досега ГЕРБ не е управлявала с БСП и ДПС. Заклинанията, някои искаха дори да си татуират подобно заклинание, че никога няма да управляват нито с БСП, нито с ДПС, нито с ГЕРБ, се оказаха лъжа".

Правосъдният министър: Главният прокурор и шефът на КПКОНПИ могат да бъдат отстранени до месец

Има начин председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров и главният прокурор Иван Гешев да бъдат отстранени бързо от постовете си. Това каза в служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев. "В единия случай правомощията са изцяло на Народното събрание, което може да пристъпи към освобождаването на председателя на КПОНПИ. Този въпрос може да бъде решен лесно, но е въпрос на устройствения правилник на парламента. Може да се случи до месец, със сигурност. При Иван Гешев нещата са малко по-сложни, тъй като се изисква смяна на Висшия съдебен съвет.

Николай Денков: 60% от учениците искат да се тестват

"Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа". Това обяви пред БНР министърът на образованието Николай Денков. Той посочи, че ключова се е оказала промяната в заповедта на здравното министерството, с която се е разрешило едно вместо две тествания седмично.

Даниел Лорер: ПП навива ръкави и скача в битката

"Коалиционното споразумение е мащабно, документите са готови, в момента изглаждаме стилистични детайли. Надяваме се коалиционните ни партньори, които имат по-сложни структури, да приемат тези документи, когато са готови, с необходимата скорост. Всички коалиционни партньори са заявили ясно желание да участват в управлението". Това каза в предаването "Неделя" 150 по БНР Даниел Лорер от "Продължаваме промяната".

 

Манолов: Дано не е прекалено оптимистична заявката за Бюджет 2022 до края на януари

"Дано не е прекалено оптимистична заявката, че Бюджет 2022 може да е готов до края на януари. Бюджетът е най-голямата политика, но технически нямаме време". Това каза пред БНР Димитър Манолов, КТ "Подкрепа" и председател на Надзорния съвет на НОИ. Утре той ще участва в Националния съвет за тристранно сътрудничество с тема "Данъци".

Ангел Кунчев: Питаха ген. Мутафчийски кога ще спре да ме крие в моргата и ще каже, че съм умрял от COVID-19

Добре съм, чувствам се чудесно и съм на работа от една седмица. Забавих третата си доза и дадох положителен резултат за ковид. Лекувах се вкъщи и успях да го преодолея в рамките на седмица-10 дни, но после дойде пост ковид синдрома. Това заяви пред bTV доц. Ангел Кунчев в първото си телевизионно интервю след дълго отсъствие, което предизвика редица конспирации за здравословното му състояние.

Лекарският съюз разследва Мангъров заради твърдения за коронавируса, ваксините и тестовете

Лекарят действа в интерес на живота, физическото и психическото здраве на пациента и съдейства за социалната му реадаптация. Всеки лекар в ежедневната си дейност се стреми да утвърждава собствения си и на съсловието авторитет, като дори извън рамките на професионалната си дейност се въздържа от постъпки и действия, които биха уронили честта и достойнството на лекарската професия. Лекарят е активен член на обществото, съдейства за популяризирането на здравословен начин на живот и обществената хигиена. Всички тези текстове от Кодекса за професионална етика на лекарите в България (чл. 3, чл. 13 и чл. 60) са нарушени от инфекциониста доц. Атанас Мангъров що се отнася до COVID-19 – това счита д-р Петър Петров (доктор по биохимия, магистър по токсикология, нутригеномика, хранителна химия, както и бакалавър по биотехнологии), който е подал сигнал до Българския лекарски съюз (БЛС).

Луда гонка по улиците на София завърши със зрелищен арест (ВИДЕО И СНИМКИ)

Невиждана гонка се е разиграла из софийските улици по тъмна доба. Преследването е завършило с повече от зрелищен арест. Водачът се опитал да избяга от полицията, след като блъснал няколко коли. При оформилото се преследване, е бил ударен и 50-годишен пешеходец. Полицаите най-накрая успели да спрат камикадзето в столичния квартал Люлин. В социалните мрежи се появиха и снимки от случката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com